Formula 1: Έρχονται αλλαγές στα τριήμερα Αγώνων Σπριντ

Formula 1: Έρχονται αλλαγές στα τριήμερα Αγώνων Σπριντ
Η F1 ετοιμάζει αλλαγές στα αγωνιστικά τριήμερα που περιλαμβάνουν Αγώνες Σπριντ και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν από το Grand Prix του Μπακού.

Το 2021 μπήκαν στη ζωή μας οι Αγώνες Σπριντ που άλλαξαν τον τρόπο διεξαγωγής των τριημέρων της Formula 1. Οι κατατακτήριες μετακινήθηκαν την Παρασκευή και πραγματοποιούνται μετά από μόλις μία ωριαία περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Το αποτέλεσμα των κατατακτηρίων, ορίζει τη θέση εκκίνησης του Σπριντ που διεξάγεται το Σάββατο, λίγη ώρα μετά από τη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Τα αποτελέσματα του μικρής διάρκειας αγώνα, ορίζουν το grid για το Grand Prix της Κυριακής.

Από τη σεζόν που υιοθετήθηκαν οι Αγώνες Σπριντ, η Formula 1 προσπαθεί σε συνεργασία με τις ομάδες να βελτιώσει την εμπειρία των οπαδών. To 2022, αυξήθηκε ο αριθμός των οδηγών που βαθμολογούνται, ωστόσο δεν είδαμε τη βελτίωση στο θέμα που μας είχαν υποσχεθεί οι ιθύνοντες του σπορ.

Φέτος, ο αριθμός των σπριντ αυξάνεται από τρείς, σε έξι. Το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο που περιλαμβάνει Αγώνα Σπριντ είναι αυτό του Grand Prix Αζερμπαϊτζάν, το τριήμερο 28-30 Απριλίου. Μπορεί η σεζόν να έχει ξεκινήσει, ωστόσο η F1 συζητά με τις ομάδες να αλλάξει τη μορφή αυτών των αγωνιστικών τριημέρων, αρχής γενομένης από τον αγώνα στο Μπακού.

Όπως αναφέρει το The Race, στο τραπέζι έχει «πέσει» η πρόταση αντικατάστασης του FP2 το πρωί του Σαββάτου με μία δεύτερη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών. H πρώτη, της Παρασκευής, θα ορίζει το grid του Grand Prix, ενώ η δεύτερη τη σειρά εκκίνησης του Αγώνα Σπριντ.

Η ιδέα αυτή, είχε προταθεί και το 2022, ωστόσο δεν είχε λάβει έγκριση. Στη θεωρία, εφόσον το πλάνο πάρει το πράσινο φως, θα δώσει κίνητρο στους οδηγούς να πάρουν περισσότερα ρίσκα στα σπριντ. Αυτό ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και στην εποχή των ορίων στους προϋπολογισμούς, αυτό θα γεννήσει άλλα προβλήματα.

Ο επικεφαλής της Haas, Γκίνθερ Στάινερ, παραδέχθηκε στο πλαίσιο του GP Αυστραλίας, πως υπάρχουν συζητήσεις για αλλαγές στα σπριντ τριήμερα: «Προς το παρόν αυτό που συζητάμε είναι να βάλουμε μια δεύτερη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών. Δεν ξέρω πώς θα το κάνουμε και αν θα το κάνουμε. Γνωρίζουμε αρκετά για τα τριημερα που έχουμε Αγώνες Σπριντ, το πώς να προετοιμαστούμε, ειδικά στην εποχή του cost cap. Όλοι είναι προετοιμασμένοι, γνωρίζουν πως κάποιοι από αυτούς τους αγώνες θα φέρουν προκλήσεις σχετικά με τα όρια δαπανών λόγων πιθανών ζημιών. Το Μπακού πάντα έχει απρόσμενες καταστάσεις. Ελπίζω να μην εμπλακούμε σε κάτι το απρόσμενο και να φύγουμε από εκεί δίχως ζημιές και με βαθμούς».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, πρόσθεσε: «Ελπίζω να βελτιώσουμε τα τριήμερα με Αγώνες Σπριντ, για να είναι πιο δυναμικά. Ξέρω πως οι αγωνιστικοί διευθυντές των ομάδων έχουν δουλέψει σκληρά για να ολοκληρώσουν τις αλλαγές».

Παρά το γεγονός πως η πλειονότητα των ομάδων είναι υπέρ των αλλαγών που έχουν προταθεί, ο Χόρνερ χαρακτήρισε «γελοίο» το γεγονός πως ο αγώνας στο Μπακού περιλαμβάνει Αγώνα Σπριντ. Ο λόγος είναι η απρόβλεπτη φύση του Grand Prix, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο βλέπουμε χαοτικούς αγώνες.

Φωτογραφίες:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!