Formula 1: Έρχονται αλλαγές στο budget cap

Formula 1: Έρχονται αλλαγές στο budget cap
Η F1 εξετάζει την εφαρμογή αλλαγών στους οικονομικούς της κανονισμούς, που θα επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι ομάδες υπό το budget cap.

To 2021 η Formula 1 κατάφερε να εφαρμόσει το όριο δαπανών στις ομάδες, έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια προσπαθειών. Αυτό έγινε ώστε οι ομάδες να γίνουν οικονομικά βιώσιμες..

Πράγματι, οι οικονομικοί κανονισμοί του σπορ είχαν θετικό αντίκτυπο ενώ από τις 10 ομάδες, μόλις δύο ξεπέρασαν το όριο. Ωστόσο, παρά τα θετικά σχόλια και την τεράστια αλλαγή που έφεραν, εξέθεσαν ορισμένες ατέλειες στους κανονισμούς. Έπειτα από δύο χρόνια εφαρμογής του cost cap, οι ομάδες τις έχουν εντοπίσει και θέλουν τώρα να τις αλλάξουν.

F1 2023

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τωρινών κανονισμών, εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες και είναι καίριο θέμα συζήτησης μεταξύ των αγωνιζόμενων. Οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις των ομάδων, περιλαμβάνονται στο budget cap και αυτό έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ταξινόμηση των πόρων κάθε χρονιάς. Οποιαδήποτε επένδυση, με μοναδική εξαίρεση τη δημιουργία αεροδυναμικής σήραγγας, απαιτεί χρήματα που περιλαμβάνονται στο όριο δαπανών.

Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες που είχαν τις καλύτερες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή οι κορυφαίες, έχουν μεγάλο πλεονέκτημα. Εστιάζοντας πόρους στην αγορά νέων αναγκαίων εξαρτημάτων και εργαλείων, δεν υπάρχει η επαρκής έμφαση στην εξέλιξη των μονοθεσίων.

Η Williams είναι μία ομάδα που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί αλλαγές στο εργοστάσιο του Γκρόουβ. Όπως είναι λογικό, η βρετανική ομάδα είναι υπέρ της αλλαγής των κανονισμών, πράγμα που επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της, Τζέιμς Βόουλς: «Εάν θέλουμε αξιοκρατία, πρέπει να επιτρέψουμε στις μικρές ομάδες να μειώσουν τη διαφορά και να αγωνιστούν με τα ίδια εφόδια. Στη Formula 1 υπάρχουν ορισμένα συστήματα και εργαλεία που τα θεωρώ βασικά για μία ομάδα. Σε κάποιες μπορεί να είναι εδώ και 15 χρόνια, όμως στη Williams απλά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν συστήματα λογισμικού που σου δείχνουν όλα τα κομμάτια του μονοθεσίου και δεν τα έχουμε. Εάν θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, τα χρειαζόμαστε».

Williams F1

Σύμφωνα με το motorsport.com, το ενδεχόμενο οι οικονομικοί κανονισμοί να γίνουν πιο ευέλικτοι για να επωφεληθούν οι ομάδες του midfield συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση των ομάδων της Formula 1. Μάλιστα, εξετάζονται αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η πλειονότητα των ομάδων είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να τροποποιηθούν οι κανονισμοί.

Για να περάσει ένας νέος κανονισμός, πρέπει να δώσουν το πράσινο φως οι έξι από τις δέκα ομάδες της Formula 1 και η εφαρμογή του θα ισχύσει από το 2024. Ωστόσο, εάν οκτώ ομάδες είναι υπέρ, τότε οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν από την τρέχουσα σεζόν.

Φωτογραφίες: Aston Martin, redbullcontentpool.com, Williams

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!