Citroen Xantia: Ο επαναστάτης των Γάλλων

Citroen Xantia: Ο επαναστάτης των Γάλλων

Κώστας Παστρίμας
Citroen Xantia: Ο επαναστάτης των Γάλλων
Η Citroen Xantia εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ ταχύτητα εξόδου στη διαδικασία αποφυγής Ταράνδου.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα στην ιστορία της Citroen ήταν η Xantia. Το οικογενειακό sedan γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του πίσω στο 1993 και παραμένει ακόμα και σήμερα ένα ορόσημο στην γκάμα της γαλλικής φίρμας.

Η Xantia παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1993 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης και το 2023 είναι η χρονιά που γίνεται πλέον επίσημα ιστορικό. Κατασκευασμένο σε 1.326.259 μονάδες από το 1993 έως το 2010, κυρίως στο εργοστάσιο της Ρένς, η Xantia έχει πάρε τη θέση της στην ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα στον κόσμο.

Citroen

Σχεδιαστικά ολοκληρώθηκε από τον Ντάνιελ Άμπραμσον στο κέντρο σχεδιασμού της Citroen, με βάση τη δημιουργία που πρότεινε ο ιταλικός Οίκος Bertone. Το μοντέλο διαδέχτηκε το δημοφιλές μοντέλο BX της δεκαετίας του 1980. Το 1993 η Xantia ψηφίστηκε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της χρονιάς, τη χρονιά της κυκλοφορίας της.

Citroen

Η Xantia αναγνωρίστηκε για την άνεση, την ασφάλεια και την οδηγική απόλαυση που προσέφερε. Ξεχώριζε για το σύστημα Hydractive II, ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα υδροπνευματικής ανάρτησης που μείωνε την αντίσταση της κύλισης και βελτίωνε την οδική συμπεριφορά, χωρίς να επιβάλλει συμβιβασμούς στην άνεση. Άξιο αναφοράς είναι η εκπληκτική επίδοση του αυτοκινήτου σε δοκιμασία αποφυγής Ταράνδου το 1999, με την ταχύτητα εισόδου να μην έχει ξεπεραστεί ακόμα και από αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Citroen

Η Xantia αποτέλεσε και μεγάλη έμπνευση για διαφημιστικά σποτ όπως εκείνο του 1995 με πρωταγωνιστή τον Κάρλ Λιούις στην οποία ο διάσημος αθλητής στίβου αναγκάζεται να γίνει μοναχός λόγω στοιχήματος. Το 1998, ακολούθησε μια ακόμα ιδιαίτερη διαφήμιση, με την… πυραμίδα από κινούμενες Xantia να κάνουν ελιγμό και να μην κουνιέται τίποτα, σε αντίθεση με μια αντίστοιχη ανταγωνιστικού μοντέλου.

Citroen

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!