Formula 1: Στην Ίμολα το πρώτο πείραμα με τη νέα διαδικασία για τις κατατακτήριες

Formula 1: Στην Ίμολα το πρώτο πείραμα με τη νέα διαδικασία για τις κατατακτήριες
Η F1 θα δοκιμάσει ένα πολύ διαφορετικό σύστημα στις κατατακτήριες δοκιμές δύο αγωνιστικών τριημέρων, με την αρχή να γίνεται στο GP Εμίλια Ρομάνια.

Φέτος η Formula 1 προσπαθεί να βρει τρόπο να μειώσει τον αριθμό των σετ ελαστικών που έχουν οι ομάδες στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Γι' αυτόν το λόγο θα πραγματοποιήσει πειράματα με ένα νέο σύστημα διεξαγωγής για τις κατατακτήριες δοκσε δύο αγωνιστικά τριήμερα.

Όπως αναφέρει το motorsport.com, το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στο Grand Prix Εμίλια Ρομάνια, στην πίστα της Ίμολα, όπου η διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών θα αλλάξει σημαντικά. Επιπλέον, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους 11 σετ ελαστικών αντί για 13 που τους είναι διαθέσιμα στα υπόλοιπα Grand Prix.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα ελαστικά με τα οποία θα συμμετάσχουν στις κατατακτήριες δοκιμές. Η νέα, πειραματική προς το παρόν διαδικασία, προβλέπει ότι στο Q1 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά η σκληρή γόμα ελαστικών, στο Q2 μόνο η μεσαία γόμα ελαστικών και στο Q3 μόνο η μαλακή γόμα ελαστικών.

F1 2023

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, κάθε οδηγός θα έχει τρία σετ της σκληρής γόμας ελαστικών, τέσσερα σετ της μέσης γόμας ελαστικών και τέσσερα σετ ελαστικών της μαλακής γόμας. Στόχος είναι να έχουν έξι σετ για τις κατατακτήριες και πέντε για τις ελεύθερες δοκιμές και για τον αγώνα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι ομάδες θα κοιτάξουν να φυλάξουν δύο σετ της μαλακής γόμας ελαστικών για το Q3. Όσοι οδηγοί δεν προκριθούν στην τελευταία περίοδο των κατατακτηρίων, τότε θα έχουν δύο φρέσκα σετ της πιο γρήγορης εκ των τριών γομών για τον αγώνα.

F1 2023

Η Formula 1 θα αντλήσει δεδομένα από τα δύο τριήμερα και τις ομάδες. Το πείραμα αυτό, δεν αποκλείεται να αποκτήσει μόνιμη θέση στη Formula 1 από το 2024, παρά το γεγονός πως για κάποιους οι κατατακτήριες δοκιμές δεν χρειάζονται αλλαγές.

Η δεύτερη πίστα στην οποία θα γίνει το εν λόγω πείραμα είναι άγνωστη, όμως αναμένεται να είναι πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Παρακολουθήστε την προεπισκόπηση της νέας σεζόν της Formula 1 με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Φωτογραφίες: Pirelli, Redbullcontentpool.com, Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!