Formula 1: Όλες οι αλλαγές στους κανονισμούς για το 2023

Formula 1: Όλες οι αλλαγές στους κανονισμούς για το 2023
Φέτος δεν έχουμε το extreme makeover που υπήρξε πέρυσι στους τεχνικούς κανονισμούς της F1, υπάρχουν όμως αλλαγές ουσίας.

Ξεκινά μία νέα σελίδα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, με τη σεζόν του 2023 να αποτελεί τη δεύτερη πράξη της νέας εποχής του σπορ. Η περυσινή χρονιά έφερε θεμελιώδεις αλλαγές, που άλλαξαν και την όψη των μονοθεσίων αλλά και τον τρόπο της αεροδυναμικής τους λειτουργίας.

Φέτος οι αλλαγές είναι περιορισμένες αλλά αξιοσημείωτες. Ας τις δούμε αναλυτικά...

​​​​Μαξ Φερστάπεν

Αγώνες Σπριντ

>>O αριθμός των Αγώνων Σπριντ διπλασιάζεται, αντί για 3, φέτος θα έχουμε 6. Η συγκεκριμένη δομή του αγωνιστικού τριημέρου θα ισχύσει στα Grand Prix Αζερμπαϊτζάν, Αυστρίας, Βελγίου, Κατάρ, ΗΠΑ (Όστιν) και Βραζιλίας.

>>Για κάθε Grand Prix με Αγώνα Σπριντ, οι ομάδες θα λαμβάνουν από 300 χιλιάδες δολάρια ως επίδομα-ζημιών για ενδεχόμενα ατυχήματα.

DRS

>>H FIA θα δοκιμάσει στα Σπριντ την ενεργοποίηση του DRS νωρίτερα απ’ ότι ισχύει τώρα στους αγώνες. Δηλαδή νωρίτερα από τον τρίτο γύρο του αγώνα ή της επανεκκίνησης της δράσης μετά από περίοδο αυτοκινήτου ασφαλείας.

Μαξ Φερστάπεν

Αεροδυναμική

>>Το ελάχιστο ύψος της σανίδας που αποτελεί το κεντρικό μέρος του πατώματος του μονοθεσίου, ανυψώθηκε κατά 10mm.
>>Τα άκρα του πατώματος ανυψώθηκαν κατά 15mm.
>>Η μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση αυτών των μερών, μειώθηκε στα 5mm.
>>Η ακαμψία του διαχύτη έχει αυξηθεί
>>Νέος αισθητήρας θα καταγράφει με ακρίβεια τις αεροδυναμικά παραγόμενες ταλαντώσεις (porpoising)

Ασφάλεια

>>Το ύψος του roll hoop πίσω από το κεφάλι του οδηγού, αυξήθηκε κατά 500mm: από τα 900, στα 950mm. Παράλληλα, στην κορυφή του πρέπει να έχει καμπυλότητα τουλάχιστον 20mm ενώ ενισχύθηκε η αντοχή του, ώστε να μην επαναληφθεί η αστοχία του υπήρξε πέρυσι στην Alfa Romeo του Γκουάνγιου, στο GP Μ. Βρετανίας.

Ζου

>>Οι διαστάσεις των καθρεφτών αυξήθηκαν με στόχο τη βελτίωση της ορατότητας των οδηγών. Το πλάτος της ανακλαστικής επιφάνειας αυξήθηκε από τα 150mm, στα 200mm.

Ποινές στο grid

>>Κάθε οδηγός που θα λαμβάνει περισσότερες από 15 θέσεις ποινής ή θα έχει τιμωρηθεί να εκκινήσει από την ουρά του grid, θα παρατάσσεται σε αυτό πίσω από οποιοδήποτε άλλο οδηγό που πήρε κατάταξη στα δοκιμαστικά.

GP Γαλλίας

Ελαστικά

>>Για φέτος η Pirelli δημιούργησε νέα ελαστικά, με ανανεωμένη δομή, που επιτρέπει τη λειτουργία τους και σε χαμηλότερες πιέσεις, βελτιώνοντας έτσι το κράτημα εμπρός και εξουδετερώνοντας την υποστροφή.

>>Φέτος έχουμε μία επιπλέον γόμα, συνολικά 6. Από αυτές, η Pirelli θα επιλέγει τρεις για κάθε αγώνα.

>>Αρχής γενομένης από τον αγώνα στην Ίμολα, θα χρησιμοποιούνται νέα ελαστικά για ακραίες καιρικές συνθήκες. Η ιταλική εταιρεία διαβεβαιώνει πως αυτά θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση. Θα υπάρξουν και δοκιμές στην πίστα ενώ η FIA ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει στις ομάδες να δουλέψουν πάνω σε αυτά, πέραν του ορίου προϋπολογισμού για το 2023.

>>Σε δυο φετινά Grand Prix, θα δοκιμαστεί νέο format χρήσης ελαστικών στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών. Στο Q1 όλοι οι οδηγοί θα χρησιμοποιήσουν ελαστικά σκληρής γόμας, στο Q2 μέσης και στο Q3 μαλακής.

Team Radio

>>Η Κομισιόν της F1 αποφάσισε την χαλάρωση των περιορισμών στην επικοινωνία των οδηγών με το pit wall κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Φερνάντο Αλόνσο

Όρια προϋπολογισμών

>>Για κάθε αγώνα πέραν των 21, εφόσον αυτός είναι εκτός Ευρώπης, κάθε ομάδα θα λαμβάνει πλέον 1.8 εκατομμύρια δολάρια (αντί για 1.2 που ίσχυε έως τώρα)

Καύσιμα

>>Η FIA έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στις ομάδες. Με τα νέα δεδομένα, η θερμοκρασία του καυσίμου στο ρεζερβουάρ μπορεί να είναι μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από εκείνη της θερμοκρασίας στον αέρα ή γενικά κάτω από τους 10 βαθμούς (μέχρι πρότινος το όριο ήταν στους 20).

Φωτογραφίες: Sauber Motorsport, Red Bull Content Pool, Getty Images, Twitter/FIA, Aston Martin

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!