Formula 1: Η FIA απαγόρευσε το «τρικ» της Mercedes

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Η FIA απαγόρευσε το «τρικ» της Mercedes
H FIA άλλαξε τους τεχνικούς κανονισμούς της F1 που αφορούν την εμπρός αεροτομή και «βάζει στοπ» σε σχεδιασμούς όπως αυτός της Mercedes-AMG.

Στο πλαίσιο του Grand Prix της Formula 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, άπαντες είχαν στρέψει την προσοχή τους στο γκαράζ της Mercedes-AMG. Η γερμανική ομάδα έφερε μία νέα εμπρός αεροτομή, πολύ διαφορετική από αυτή που είχε μέχρι εκείνο το σημείο και προκάλεσε αναστάτωση στις αντίπαλες ομάδες.

Πέντε μικρά πτερύγια είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο στοιχείο της εμπρός πτέρυγας. Παρά το γεγονός πως η Mercedes τα χρησιμοποιούσε για υποστηρίγματα, είχαν ξεκάθαρα αεροδυναμική επίδραση. Όμως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν χρησιμοποιήθηκε στο Όστιν, ούτε στο υπόλοιπο της σεζόν.

Οι αντίπαλες ομάδες δεν ήταν καθόλου χαρούμενες με την εμπρός αεροτομή της W13 και σε περίπτωση που είχε χρησιμοποιηθεί, δεν αποκλείεται να βλέπαμε κάποια ένσταση εναντίον των Γερμανών. Επιπρόσθετα, η FIA είχε δώσει οδηγία ώστε να αφαιρεθούν τα πτερύγια σε περίπτωση που η γερμανική ομάδα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει την αεροτομή.

Για το 2023 η παγκόσμια ομοσπονδία άλλαξε τους τεχνικούς κανονισμούς και έκλεισε το «παραθυράκι» το οποίο σκόπευε να εκμεταλλευτεί η Mercedes. Κατά το παρελθόν, οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των κανονισμών, όπως ο Νικόλας Τομπάζης ή ο Ρος Μπρον είχαν αναφέρει πως οποιαδήποτε αεροδυναμική λύση ομάδας πηγαίνει κόντρα στο πνεύμα των στόχων που έχουν θέσει για τα μονοθέσια νέας γενιάς, θα απαγορευτεί.

Λιούις Χάμιλτον

Φωτογραφίες: Mercedes

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!