Στο Μόναχο η παραγωγή του πρώτου BMW iX5 Hydrogen

Στο Μόναχο η παραγωγή του πρώτου BMW iX5 Hydrogen

Κώστας Παστρίμας
Στο Μόναχο η παραγωγή του πρώτου BMW iX5 Hydrogen
Η BMW ξεκινάει την παραγωγή του πρώτου της υδρογονοκίνητου μοντέλου στο κέντρο έρευνας και καινοτομίας του Μονάχου.

Γνωρίζαμε ήδη τα πλάνα της BMW για επέκταση στον κόσμο του υδρογόνου, αλλά τώρα η γερμανική μάρκα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου της iX5 Hydrogen. Το αυτοκίνητο θα παραχθεί σε μικρή κλίμακα από το πιλοτικό εργοστάσιο στο Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας (FIZ) στο Μόναχο.

Το iX5 Hydrogen έχει ήδη ολοκληρώσει ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών σε απαιτητικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της φάσης εξέλιξης και τώρα θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα επίδειξης για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων σε επιλεγμένες περιοχές από την άνοιξη του 2023. Το μοντέλο χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου και βασίζεται στην πλατφόρμα του Χ5. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στην περιοχή του πίσω άξονα μαζί με την μπαταρία υψηλής απόδοσης, ενώ οι κυψέλες καυσίμου βρίσκονται κάτω από το καπό του αυτοκινήτου.

BMW

Η BMW iX5 Hydrogen συνδυάζει όλα τα οφέλη ενός συστήματος κίνησης μηδενικών ρύπων με εξαιρετική καθημερινή χρηστικότητα και δυνατότητες για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Η επένδυση λοιπόν στο εργαστήριο Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας στο Μόναχο δεν είναι τυχαία και αυτό αποδεικνύεται με τους 900 εργαζόμενους που βρίσκονται στο δυναμικό του και τα κορυφαία συστήματα συναρμολόγησης, μηχανολογίας, κατασκευής πρωτοτύπων και τρισδιάστατη εκτύπωση που διαθέτει.

BMW

Ο Φράνκ Ουέμπερ, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG υπεύθυνος Εξέλιξης, τόνισε: «Το υδρογόνο είναι μία ευέλικτη πηγή ενέργειας που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο κατά τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι το υδρογόνο πρόκειται να αποκτήσει μεγάλη σημασία για την ατομική κινητικότητα και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ένας συνδυασμός συστημάτων ηλεκτροκίνησης με μπαταρία και κυψέλες καυσίμου είναι μία λογική προσέγγιση, μακροπρόθεσμα. Οι κυψέλες καυσίμου δεν απαιτούν κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, το λίθιο ή το νικέλιο, επομένως επενδύοντας σε αυτό τον τύπο συστήματος κίνησης ενισχύουμε επίσης τη γεωπολιτική ανθεκτικότητα του BMW Group. Ο στόλος οχημάτων δοκιμής της BMW iX5 Hydrogen θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε νέες και πολύτιμες πληροφορίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε στους πελάτες μία ελκυστική προϊοντική γκάμα μόλις η οικονομία του υδρογόνου γίνει μία ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα».

BMW

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!