Κλοπή 10.000 ευρώ από αυτοκίνητο στη Γλυφάδα – Πώς να προστατευθείτε

Κώστας Μπιτσικώκος
Κλοπή 10.000 ευρώ από αυτοκίνητο στη Γλυφάδα – Πώς να προστατευθείτε
Το πρόσφατο περιστατικό με τον οδοντίατρο στη Γλυφάδα, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την παραβίαση οχημάτων με συσκευές παρεμβολής κεντρικού κλειδώματος.

Ένας οδοντίατρος στη Γλυφάδα είναι το πιο πρόσφατο θύμα κακοποιών που παραβιάζουν αυτοκίνητα μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμξού. Οι επιτήδειοι ξεκλείδωσαν το αυτοκίνητο με συσκευή παρεμβολής κεντρικού κλειδώματος χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και αφαίρεσαν από το πορτμπαγκάζ του οχήματος τσάντα που περιείχε 10.000 ευρώ.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό αλλά και την αύξηση κλοπών και διαρρήξεων από ΙΧ το 2021 έναντι του 2020, καλό είναι να αναφέρουμε τρόπους προστασίας από τους κακοποιούς.

Η μέθοδος κλοπής και διάρρηξης οχημάτων κατά την ολιγόλεπτη στάση των οδηγών

Αρκετές περιπτώσεις αφορούν κλοπή του αυτοκινήτου ή αντικειμένων μέσα από αυτό όταν οι οδηγοί σταματούν για 1-2 λεπτά μπροστά από περίπτερα ή καταστήματα όπως καφετέριες.

Μάλιστα είναι σύνηθες φαινόμενο οι κακοποιοί να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως τηλεχειριστήρια που κάνουν παρεμβολή στο κεντρικό κλείδωμα του οχήματος. Τα ενεργοποιούν τη στιγμή που οι παθόντες αποβιβάζονταν από τα οχήματά τους, ώστε αυτά να παραμείνουν ανασφάλιστα. Έτσι ο οδηγός έχει την εντύπωση ότι έχει κλειδώσει το αυτοκίνητο, ενώ στην πραγματικότητα οι πόρτες είναι ξεκλείδωτες.

κλοπές οχημάτων ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Για αυτό ακόμη και στην πιο σύντομη στάση, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι όλες οι πόρτες του οχήματός σας είναι κλειδωμένες.

Συμβουλές για οδηγούς

Η Ελληνική Αστυνομία δίνει συμβουλές στους οδηγούς, για να αποτρέψουν την κλοπή ή διάρρηξη των οχημάτων τους.

  • Να έχετε πάντα τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας κλειδωµένα, όταν οδηγείτε στην πόλη.
  • Μην αφήνετε ποτέ το όχηµα µε τον κινητήρα σε λειτουργία και το κλειδί στην μίαζα, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.
  • Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό, όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο.
  • Μην αφήνετε κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
  • Να αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας.
  • Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.
  • Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό σας σε χώρο στάθµευσης (parking), να παίρνετε µαζί σας τα κλειδιά του. Μην αφήνετε στο όχηµα στοιχεία που είναι δηλωτικά της ταυτότητάς σας.
  • Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι σας παρακολουθούν ή σας παρενοχλούν άλλα οχήµατα, όταν οδηγείτε µόνοι, καλέστε το 100 µε το κινητό σας ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος/Eλληνική Αστυνομία


Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!