Μουντιάλ 1974: Με τασάκι, παγωμένη μπύρα και ραδιόφωνο τα πούλμαν των εθνικών ομάδων!

Μουντιάλ 1974: Με τασάκι, παγωμένη μπύρα και ραδιόφωνο τα πούλμαν των εθνικών ομάδων!

Μουντιάλ 1974: Με τασάκι, παγωμένη μπύρα και ραδιόφωνο τα πούλμαν των εθνικών ομάδων!
Η Mercedes-Benz παρείχε τα πούλμαν στις 16 φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από 48 χρόνια, στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 διεξήχθη από τις 13 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στην τότε Δυτική Γερμανία. Οι αποστολές των 16 εθνικών ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωση μετακινούνταν με το λεωφορείο Ο 302 της Mercedes-Benz. Τα λεωφορεία έφεραν το λογότυπο της διοργάνωσης και κάθε ένα είχε το όνομα και τα χρώματα της χώρας.

Μπορεί τα σύγχρονα λεωφορεία να προσφέρουν τις ανέσεις ενός... καθιστικού, όμως για εκείνη την εποχή, πριν από σχεδόν μισό αιώνα, τα πούλμαν της Mercedes-Benz θεωρούνταν πολυτελή. Στην πλάτη κάθε καθίσματος υπήρχε τασάκι, καθώς τότε ήταν αποδεκτό όχι μόνο το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και από επαγγελματίες αθλητές.

Η μουσική έπαιζε από το ραδιόφωνο ή το κασετόφωνο της Blaupunkt, ενώ υπήρχε και τουαλέτα για τις ανάγκες των ποδοσφαιριστών. Ο εξοπλισμός περιελάμβανε επίσης βρύση για παγωμένη μπύρα αλλά και ανεμιστηράκι για τον οδηγό! Οι ποδοσφαιριστές πάντως δροσίζονταν από τον κλιματισμό, καθώς για πρώτη φορά ο εξοπλισμός περιελάμβανε air condition.

Το πούλμαν Ο 302 εξοπλιζόταν με εξακύλινδρο κινητήρα diesel, η ισχύς του οποίου κυμαινόταν από 126 έως 240 ίππους. Μετά το Μουντιάλ του 1974 τα 16 λεωφορεία άλλαξαν χρώματα και άρχισαν να πραγματοποιούν κανονικά δρομολόγια. Τα ίχνη τους όμως χάθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν και έτσι το λεωφορείο της Δυτικής Γερμανίας (η οποία για την ιστορία κατέκτησε τον τίτλο νικώντας με 2-1 στον τελικό την Ολλανδία) που βρίσκεται στο μουσείο της Mercedes-Benz, είναι ρέπλικα και όχι το πραγματικό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!