Suzuki: 70 χρόνια από το Power Free (vid)

Κώστας Παστρίμας
Suzuki: 70 χρόνια από το Power Free (vid)
Η Suzuki γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου μοτοποδηλάτου στην ιστορία της.

Η Suzuki είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές μοτοσικλέτας στον κόσμο. Η ιστορία που έχει γράψει από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα είναι ανεπανάληπτη και σίγουρα έχει χαρίσει στον κόσμο των δύο τροχών μοτοσικλέτες που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για πολλούς κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο.

Από που όμως ξεκίνησαν όλα; Πίσω στο μακρινό 1951, ένα φθινοπωρινό απόγευμα ο Σούνζο Σουζούκι στη διάρκεια της βόλτας του με το ποδήλατο βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρούς ανέμους που έκαναν την οδήγηση του ποδηλάτου δύσκολη. Εκείνη τη στιγμή έκανε μια σκέψη που έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας της εταιρείας του καθώς υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι θα κατασκευάσει ένα ποδήλατο με κινητήρα για να μετακινούνται πιο άνετα οι άνθρωποι.

suzuki

Ο Σούνζο Σουζούκι κράτησε το λόγο του και τον Απρίλιο του 1952 παρουσίασε το πρώτο του μοτοποδήλατο το οποίο ονομάστηκε Power Free. Η κατασκευή του ήταν απλή καθώς προσάρμοσε σε ένα ποδήλατο το οποίο κατασκεύασε ο ίδιο έναν μικρό θερμικό κινητήρα 36 κ.εκ. Η απόδοσή του ήταν κοντά στους 0,5 ίππους και η καινοτομία του ήταν ότι είχε δύο ταχύτητες και συμπλέκτη. Το μοντέλο μετά από έναν μήνα έκανε την εμφάνισή του στο Hamamatsu Festival και εκεί ο κόσμος είδε για πρώτη φορά το νέο αυτό όχημα του Σουζούκι.

suzuki

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1952 το Power Free ξεκίνησε να πωλείται στα καταστήματα και μέχρι το τέλος του χρόνου γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς πούλησε πάνω από 4.000 μοντέλα. Η Suzuki φυσικά κατάλαβε ότι το μοτοποδήλατο ήταν το μέλλον και το 1953 παρουσίασε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο το οποίο ονομάστηκε Diamond Free με κινητήρα 60 κ.εκ. και το 1954 ήρθε η πρώτη μοτοσικλέτα Colleda Co με κινητήρα 90 κ.εκ. Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα παρουσιάστηκε στο Τόκιο και έσπασε τα ταμεία, ιδιαίτερα έπειτα από τη νίκη της στη διάσημη ανάβαση Fuji.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία για την Suzuki!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!