Η Formula 1 που ήξερε ο Νάιτζελ Μάνσελ έχει αλλάξει

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Η Formula 1 που ήξερε ο Νάιτζελ Μάνσελ έχει αλλάξει
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 μίλησε για το πώς το σπορ έχει αλλάξει από τη δική του εποχή.

Ο κόσμος της Formula 1 τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά συγκριτικά με το παρελθόν. Αυτό το αναγνωρίζουν αρκετοί οδηγοί, οι οποίοι βρίσκονταν στο σπορ πριν από 30 ή 40 χρόνια, με τη σημερινή εικόνα να είναι κάτι που δεν τους θυμίζει τη δική τους εποχή.

Ο Νάιτζελ Μάνσελ είναι ένας εξ’ αυτών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1992 με τη Williams ξεκίνησε την καριέρα του το 1980. H ομάδα με την οποία κατέκτησε τις 29 από τις 32 του νίκες στη Formula 1 κέρδισε μόλις έναν αγώνα από τότε που έχασε την εργοστασιακή υποστήριξη της BMW στο τέλος του 2005.

F1 2022

Η εποχή που οι κατασκευαστές είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις κάνει το «λιοντάρι» να μένει έκπληκτος από το πόσο έχει αλλάξει η F1 από τότε που αγωνιζόταν ο ίδιος. Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον Adrian Flux, o Μάνσελ ανέφερε: «Όταν οδηγούσα για τον Κόλιν Τσάπμαν (Lotus) πίσω στο 1982, έλεγε πως το ετήσιο κόστος όλης της ομάδας με 100 άτομα προσωπικό, ταξίδια σε όλους τους αγώνες και πληρωμή όλων των μισθών ήταν μικρότερο από 3 εκατομμύρια λίρες. Τώρα βλέπεις κάποιες ομάδες που ξοδεύουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ή περισσότερα, αν λένε την αλήθεια. Το πρόσωπο της Formula 1 έχει αλλάξει και αν δεν έχεις κάποιον κατασκευαστή να σε στηρίζει, επιχειρηματίες όπως ο Τσάπμεν, ο Κεν Τίρελ δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να έχεις έναν κατασκευαστή που ξοδεύει πολλά χρήματα. Στην F1 όταν χάνεις έδαφος, για να ανακτήσιες την ανταγωνιστικότητά σου πρέπει να ξοδέψεις περισσότερα και να δουλέψεις πιο σκληρά απλά και μόνο για να καλύψεις την απόσταση και να είσαι ανταγωνιστικός. Είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές ομάδες που δεν έχουν μεγάλα μπάτζετ. Η Formula 1 όμως είναι ο μεγάλος επιβήτορας όλου του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ήταν και θα είναι πάντα έτσι».

Πλέον οι νίκες από ομάδες που δεν έχουν εργοστασιακή υποστήριξη είναι ελάχιστες τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο οι McLaren, Lotus, Williams και Scuderia AlphaTauri είναι οι μοναδικές ιδιωτικές ομάδες που έχουν πάρει νίκη.

Φωτογραφίες:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!