Toyota Corolla Cross: Όλα τα συστήματα ασφάλειας του νέου SUV (vid)

Toyota Corolla Cross: Όλα τα συστήματα ασφάλειας του νέου SUV (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Toyota Corolla Cross: Όλα τα συστήματα ασφάλειας του νέου SUV (vid)
Ο νέος… παίκτης στα C-SUV έρχεται με δυνατά όπλα το όνομα Corolla αλλά και την ομπρέλα συστημάτων T-Mate.

Με την ανακοίνωση των τιμών του, το Corolla Cross άρχισε την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά. Το νέο SUV της Toyota τοποθετείται ανάμεσα στα C-HR και RAV4, έχοντας μήκος 4,46 μέτρα και μεταξόνιο 2,64 μέτρα. Διατίθεται αποκλειστικά ως full hybrid, με την μπαταρία να φορτίζει όσο το όχημα κινείται και όχι από εξωτερική πηγή.

Το Corolla Cross έχει μέγιστη ισχύ 197 ίππων, ενώ η μέση κατανάλωσή του είναι 5 λίτρα ανά 100 χλμ. Πέρα από την υβριδική του τεχνολογία ξεχωρίζει και στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, χάρη στην ομπρέλα συστημάτων T-Mate.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά με τη βοήθεια επεξηγηματικών βίντεο.

Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης (Pre-Collision System - PCS)

Το Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης συνδυάζει μία κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ υψηλής ακρίβειας για να παρακολουθεί συνεχώς το περιβάλλον εμπρός του οχήματος (σε εύρος ταχυτήτων από 15 έως και 140χλμ/ώρα), ώστε να καθορίσει την πιθανότητα σύγκρουσης. Αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό ηχητικά και οπτικά για να φρενάρει. Ταυτόχρονα προσδίδει επιπλέον ισχύ φρεναρίσματος όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ. Εάν ο οδηγός δεν επέμβει, το σύστημα αναλαμβάνει αυτόνομη πέδηση για να αποτρέψει ή να μετριάσει τη σύγκρουση. Το Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης περιλαμβάνει Ανίχνευση Ποδηλάτων και Ανίχνευση Πεζών ακόμα και τη νύχτα.

Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist - RSA)

Tο Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας του T-Mate παρακολουθεί τα σήματα οδικής κυκλοφορίας στη διαδρομή σας, εμφανίζοντας χρήσιμες πληροφορίες όπως το τρέχον όριο ταχύτητας ή περιορισμούς προσπέρασης, με ευκρίνεια στην έγχρωμη TFT οθόνη του πίνακα οργάνων. Το σύστημα σας ειδοποιεί, επίσης, με ηχητικά και οπτικά σήματα αν δεν ανταποκριθείτε στην οδική σήμανση.

Adaptive Cruise Control (ACC)

Το Adaptive Cruise Control παρέχει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να διατηρεί σταθερή ταχύτητα χωρίς τη χρήση του γκαζιού, διατηρώντας μία ελάχιστη, προεπιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αν αυτή η απόσταση μειωθεί, το σύστημα ελαττώνει ταχύτητα ώστε να διατηρήσει την απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το προπορευόμενο όχημα, ενεργοποιώντας πέδηση και επιβραδύνοντας έως και την ακινητοποίηση αν χρειαστεί. Αν η απόσταση αυξηθεί, το αυτοκίνητο θα αρχίσει να επιταχύνει όσο απαιτείται, μέχρι η ταχύτητα να επανέλθει στην προεπιλεγμένη, εφόσον η κυκλοφορία το επιτρέπει. Σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος, ο οδηγός χρειάζεται μόνο να χειρίζεται το τιμόνι ενώ το σύστημα διατηρεί την κατάλληλη απόσταση και ταχύτητα. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε οχήματα με αυτόματο κιβώτιο. Συνδυασμένο με το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας, το Adaptive Cruise Control αναγνωρίζει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας ορίων ταχύτητας που βρίσκονται στη διαδρομή σας και θα προτείνει τυχόν απαραίτητες προσαρμογές.

Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (Lane Trace Assist - LTA)

Το Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας έχει σχεδιαστεί για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη. Χρησιμοποιώντας μία κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, χρησιμοποιεί είτε τη διαγράμμιση του δρόμου εμπρός του οχήματος είτε την πορεία του προπορευόμενου οχήματος, είτε την άκρη του δρόμου για να εκτιμήσει τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Αν το αυτοκίνητο αρχίσει να παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, εφαρμόζεται η υποβοήθηση διεύθυνσης για να το επαναφέρει στην πορεία του. Λάβετε υπόψιν ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας και το Adaptive Cruise Control είναι ενεργοποιημένα.

Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων (Automatic High Beam - AHB)

Η Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων έχει σχεδιαστεί ώστε να βελτιστοποιεί την ορατότητα και να εξασφαλίζει ασφαλέστερη νυχτερινή οδήγηση, ανεξαρτήτως σε τί δρόμο οδηγείτε. Μία κάμερα τοποθετημένη κοντά στον εσωτερικό καθρέφτη ανιχνεύει τα φώτα των οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα καθώς και αυτών που προπορεύονται, ενώ ελέγχει επίσης τη φωτεινότητα του δρόμου. Εναλλάσσει αυτόματα τη λειτουργία των προβολέων μεταξύ υψηλής και μεσαίας δέσμης με αποτέλεσμα ο οδηγός να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο, με ασφάλεια και άνεση.

Σύστημα Toyota Teammate Υποβοήθησης Προηγμένου Παρκαρίσματος (Advanced Park - ADC)

Το Σύστημα Toyota Teammate Υποβοήθησης Προηγμένου Παρκαρίσματος σας βοηθάει ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος. Το σύστημα ελέγχει την επιτάχυνση του οχήματος, την σταθερότητα του τιμονιού, την χρήση του φρένου και την αλλαγή ταχυτήτων* για να σας βοηθήσει να παρκάρετε με ασφάλεια σε οποιοδήποτε σημείο. Μπορεί ακόμη και να απομνημονεύσει τις αγαπημένες σας θέσεις στάθμευσης που δεν ορίζονται από προκαθορισμένες γραμμές του δρόμου ή παράπλευρες επιφάνειες.

Σύστημα Πανοραμικής Προβολής (Panoramic View Monitor – PVM)

Το Σύστημα Πανοραμικής Προβολής συμβάλλει σε ένα πιο εύκολο και ασφαλές παρκάρισμα. Συνδυάζει λήψεις από 4 κάμερες ώστε να παρέχει μια 360ο 3D προβολή γύρω από το αυτοκίνητο, εμφανίζοντας στην οθόνη αφής Toyota Touch την εικόνα.

Σύστημα Ειδοποίησης Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας με Αυτόματη Πέδηση (Rear Cross Traffic Alert with Automatic Braking – RCTAB)

Το Σύστημα Ειδοποίησης Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας με Αυτόματη Πέδηση έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε χώρους στάθμευσης με περιορισμένη ορατότητα. Κατά την έξοδό σας από ένα χώρο στάθμευσης, το σύστημα ανιχνεύει για τυχόν κίνηση οχημάτων ή πεζών που πλησιάζουν από αριστερά ή δεξιά του οχήματος. Με ηχητικά και οπτικά σήματα θα σας ειδοποιήσει για την διερχόμενη κίνηση και θα ενεργοποιήσει την αυτόματη πέδηση για να αποφύγετε μια σύγκρουση.

Σύστημα Έξυπνων Αισθητήρων με Αυτόματη Πέδηση (Intelligent Clearance Sonar – ICS)

Το Σύστημα Έξυπνων Αισθητήρων με Αυτόματη Πέδηση προειδοποιεί τον οδηγό για εμπόδια εμπρός ή πίσω από το αυτοκίνητο και ενεργοποιεί την αυτόματη πέδηση για να ενισχύσει την αποφυγή πρόσκρουσης.

Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitoring – BSM)

To Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου συμβάλλει σε μια πιο άνετη οδήγηση καθώς επιτρέπει την αλλαγή λωρίδας με μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν οι πίσω αισθητήρες-ραντάρ ανιχνεύσουν ένα όχημα δίπλα σας ή εντός του τυφλού σημείου πίσω, μια προειδοποιητική ένδειξη εμφανίζεται στον σχετικό καθρέπτη.

Σύστημα Προσαρμοζόμενης Λειτουργίας Προβολέων (Adaptive High-Beam System - AHS)

Το Σύστημα Προσαρμοζόμενης Λειτουργίας Προβολέων έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ορατότητα για όλους τους χρήστες του δρόμου κατά την νυχτερινή οδήγηση. Βελτιστοποιεί αυτόματα τον φωτισμό των προβολέων, εστιάζοντας στην κίνηση οχημάτων του αντίθετου ρεύματος καθώς και αυτών που προπορεύονται, με αποτέλεσμα τα φώτα υψηλής δέσμης σας να μην θαμπώνουν άλλους οδηγούς, και παράλληλα να σας παρέχουν επαρκή φωτισμό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!