Τεκμήρια διαβίωσης: Την κατάργησή τους εξετάζει η κυβέρνηση

Τεκμήρια διαβίωσης: Την κατάργησή τους εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για τη φορολογική ελάφρυνση 2 εκατ. πολιτών.

Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Real News. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη τα τεκμήρια διαβίωσης θα μειωθούν κατά 50% και στη δεύτερη θα καταργηθούν πλήρως.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται σε περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (από 1.929 κ.εκ. και άνω), τα εταιρικά οχήματα, τα σκάφη αναψυχής και τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Μέχρι τα 1.200 κ.εκ. η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι σταθερή στις 4.000 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται κλιμακωτά:
από 1.201 έως 2.000 κ. εκ. + 600 ευρώ/ανά 100 κ.εκ.
από 2.001 έως 3.000 κ. εκ. + 900 €/ανά 100 κ.εκ.
από 3001 κ. εκ. και άνω + 1.200 €/ανά 100 κ.εκ.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα: από 5 έως 10 έτη -30% και άνω των 10 ετών -50%.

Η κατάργηση των τεκμηρίων αναμένεται να «απελευθερώσει» την αγορά αυτοκινήτων με 2λιτρους (ή μεγαλύτερους) κινητήρες, που σήμερα λειτουργούν αποθαρρυντικά για ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει από το 2019 τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, κάτι που αφορά ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού (άνω των 1.929 κ.εκ.) αλλά και μικρών σκαφών αναψυχής. Οι συνθήκες όμως που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού «πάγωσαν» την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής από το οικονομικό επιτελείο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!