Range Rover Sport: O V8 ζει και βασιλεύει (vid)

Range Rover Sport: O V8 ζει και βασιλεύει (vid)

Range Rover Sport: O V8 ζει και βασιλεύει (vid)
Η βρετανική φίρμα αποκάλυψε την τρίτη γενιά του Range Rover Sport με ανανεωμένο στιλ και πληθώρα εξηλεκτρισμένων κινητήριων συνόλων και αποκορύφωμα τον twin-turbo V8.

Δίχως αμφιβολία το Range Rover Sport χρησιμοποιεί ως βάση το απλό μοντέλο, όμως οι ομοιότητες είναι ελάχιστες. Η Land Rover θέλησε να το σχεδιάσει από... το μηδέν, διατηρώντας παράλληλα ένα αυτοκίνητο, του οποίου η φιγούρα του θα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά.

Το αμάξωμα έχει ανανεωθεί πλήρως τόσο στο εμπρός αλλά και στο πίσω μέρος. Πιο λεπτά και κομψά φωτιστικά σώματα, εισαγωγές αέρα, σπορ λεπτομέρειες προσδίδουν ένα αρκετά μινιμαλιστικό στιλ σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Το Range Rover Sport βασίζεται στην MLA Flex πλατφόρμα της Land Rover, κάτι το οποίο σημαίνει πως «έρχεται» μαζί με όλα της τα πλεονεκτήματα. Ορισμένα από αυτά είναι η ειδική αερανάρτηση της βρετανικής εταιρείας και η ενεργητική τετραδιεύθυνση που επιτρέπει τους πίσω τροχούς να στρίβουν μέχρι και 7,3 μοίρες.

Land Rover Range Rover Sport

Στον τομέα των μηχανικών συνόλων, η έκδοση P360 διαθέτει έναν τούρμπο mild-hybrid κινητήρα 3 λίτρων, απόδοσης 360 ίππων και 500 Nm ροπής. Το σύνολο αυτό φθάνει τους 400 ίππους και στα 550 Nm ροπής στην έκδοση P400. Η κατάσταση αρχίζει να σοβαρεύει σημαντικά όταν αντικαθιστάς στο mild-hybrid με ένα plug-in hybrid σύνολο. Η απόδοση στην έκδοση P440e εκτοξεύεται στους 440 ίππους. Σύμφωνα με τη Land Rover, η έκδοση αυτή μπορεί να προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία μέχρι και 77 χιλιόμετρα. Όσον αφορά τις επιδόσεις, η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα πραγματοποιείται σε 5,8 δευτερόλεπτα. Στην P510e η μέγιστη ισχύς ανεβαίνει στους 510 ίππους.

Land Rover Range Rover Sport

Όποιος επιθυμεί όμως πραγματική απόδοση δίχως όρια, μπορεί να επιλέξει την P530 First Edition. Στην έκδοση αυτή έχουμε έναν twin-turbo V8 κινητήρα 4,4 λίτρων που αποδίδει 530 ίππους και 750 Nm ροπής. Στην έκδοση αυτή δεν περιλαμβάνεται κάποιου είδους υβριδικό σύστημα. Μέσω του Dynamic Launch, το P530 First Edition πραγματοποιεί την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα. Όλες οι εκδόσεις του νέου Land Rover Range Rover Sport συνδυάζονται από ένα 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης.

Στο εσωτερικό, ξεχωρίζει αρχικά η Infotainment κυρτή οθόνη που είναι τοποθετημένη σε γωνία, πάνω ακριβώς από την κεντρική κονσόλα. Το μέγεθός της είναι 13,1 ίντσες και διαθέτει το Pivi Pro infotainment λογισμικό της Land Rover.

Land Rover Range Rover Sport

Μπροστά από τον οδηγό υπάρχει μία ακόμα οθόνη display 13,7 ιντσών και είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, ενώ διαθέσιμη είναι και μία θήκη φόρτισης. Η Electric Vehicle Architecture 2.0 επιτρέπει στη Land Rover να ενημερώνει απομακρυσμένα συνολικά 63 διαφορετικά συστήματα στο μοντέλο. Από πλευράς ήχου, είναι τοποθετημένα 29 συνολικά ηχεία της Meridian.

To νέο Land Rover Range Rover Sport θα λανσαριστεί με την έκδοση First Edition για το πρώτο έτος κυκλοφορίας του. Η κατασκευή του θα γίνει στις εγκαταστάσεις της στο Σόλιχαλ του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Όμως η βρετανική φίρμα δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Land Rover Range Rover Sport

Αυτό που ανακοίνωσε βέβαια είναι μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της Range Rover Sport που θα λανσαριστεί το 2024, παράλληλα με ένα ακόμη ηλεκτρικό Range Rover μοντέλο.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του νέου Land Rover Range Rover Sport.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!