Βιλνέβ: «Θα φτάσει στο τέλος της σεζόν ο Χάμιλτον;»

Βιλνέβ: «Θα φτάσει στο τέλος της σεζόν ο Χάμιλτον;»
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τα παρατήσει ο Λούις αν δεν αλλάξει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Mercedes.

Μπορεί Scuderia Ferrari και Red Bull Racing να έχουν εμπλακεί σε μία συναρπαστική μονομαχία που έως τώρα μας κρατά σε αγωνία σε κάθε Grand Prix, όμως σίγουρα όλοι θα ήθελαν σε αυτή τη μάχη κορυφής, να βρισκόταν και η Mercedes. Αντίθετα, η ομάδα που επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια είχε ρεζερβέ τον τίτλο κατασκευαστών, επίτευγμα πρωτόγνωρο για τη Formula 1, φέτος παραπαίει.

Οι Γερμανοί πήραν λάθος κατεύθυνση με τη W13 E Performance και έχουν κάνει το χειρότερο ξεκίνημά τους στην υβριδική εποχή του σπορ. Η μετριότητα του μονοθεσίου έχει παρασύρει και τον Λούις Χάμιλτον που έχει περιοριστεί στην έβδομη θέση της βαθμολογίας οδηγών και δίνει μάχες που… είχε ξεχάσει να δίνει τα τελευταία χρόνια. Για πρόκριση στο Q3 ή είσοδο στους βαθμούς.

Λούις Χάμιλτον

Κι αυτή την αλλαγή δεδομένων είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη διαχειριστεί ένας αθλητής εθισμένος στις επιτυχίες. Πράγμα που γνωρίζει καλά ο Ζακ Βιλνέβ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1997, που τη χρονιά που ακολούθησε του τίτλου του, είχε μόνο δύο εμφανίσεις στο βάθρο με τρίτες θέσεις στα Grand Prix Γερμανίας και Ουγγαρίας. Έκλεισε τη σεζόν πέμπτος, πολύ μακριά από τις μάχες της κορυφής, με τη Williams να μη μπορεί να ακολουθήσει τις McLaren και Ferrari. Μάλιστα τα χειρότερα ήταν μπροστά για τον Βιλνέβ, που τόλμησε να μετακομίσει στη νεοσύστατη BAR και το 1999 είχε 12 εγκαταλείψεις σε 15 αγώνες.

Κοινώς, ξέρει καλά πως αλλάζει η ψυχολογία ενός πρωταθλητή, που από το ζενίθ βρίσκεται ξαφνικά στο ναδίρ, δίχως τη δυνατότητα να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή την πτωτική πορεία. Έχουν λοιπόν ενδιαφέρον όσα έγραψε στη στήλη του στο Formule1.nl.

Λούις Χάμιλτον και Σέρχιο Πέρεζ

«Θα είναι ακόμα εδώ ο Χάμιλτον μετά από δύο, τρία χρόνια; Θα φτάσει έστω στο τέλος της φετινής σεζόν; Δεν μπορείς να μπει στο κεφάλι κάποιου άλλου. Μπορεί να είσαι πεσμένος ψυχολογικά και να μη μπορείς να διαχειριστείς το γεγονός πως δεν κερδίζεις πια. Έπειτα, ενδεχομένως να έρχεται η ώρα που θα αποφασίσεις πως η ζωή σου θα ήταν καλύτερη δίχως τους αγώνες. Μας έχουν ξαφνιάσει στο παρελθόν επιλογές άλλων οδηγών – έχουμε δει πρωταθλητές που να μην αντέχουν άλλο», έγραψε ο 51χρονος.

Όμως ο βετεράνος οδηγός που τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να μοιράζει ατάκες που προκαλούν ντόρο, αναφέρθηκε και στα αρνητικά της παρουσίας ενός οδηγού του επιπέδου του Χάμιλτον, σε μία ομάδα που βρίσκεται ξαφνικά σε αγωνιστικό αδιέξοδο.

Mercedes-AMG Petronas

Ο νικητής 11 Grand Prix στη Formula 1, τόνισε: «Στη Mercedes καλούνται πλέον να μάθουν πως είναι να χάνουν. Επί σειρά ετών είχαν ισοπεδώσει τον ανταγωνισμό. Κάθε φορά που κάποια άλλη ομάδα πλησίαζε, απλά πατούσαν το γκάζι. Φέτος δεν απολαμβάνουν πια αυτό το πλεονέκτημα. Ο Τζορτζ Ράσελ κάνει καλή δουλειά έχοντας το ρόλο του αουτσάιντερ. Είναι κάτι που έμαθε στη θητεία του στη Williams, ενώ αντίθετα, ο Hamilton σε όλη του την καριέρα μαχόταν για κάτι. Στη στήλη αυτή πριν από λίγο καιρό, αναρωτιόμουν πως θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση στην ομάδα. Στην Ίμολα είδαμε τον Τότο Βολφ να δυσκολεύεται να ελέγξει τον εαυτό του. Το μήνυμά του μέσω ενδοεπικοινωνίας μετά το τέλος του αγώνα, ήταν ενδεικτικό. Δεν απευθυνόταν μόνο στον Χάμιλτον αλλά σε όλο τον κόσμο. Ένα κακό αποτέλεσμα για τον Ράσελ, δεν γεννά αρνητική κριτική. Σε αντίθεση με ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον Χάμιλτον. Αυτό είναι το ρίσκο όταν έχεις έναν μεγάλο σταρ στην ομάδα σου. Ο Χάμιλτον δεν είχε το σωστό ρυθμό όλο το τριήμερο. Επίσης δεν έδειχνε αρκετά επιθετικός, λες και δεν μπορούσε να μονομαχήσει. Το να δεχθείς γύρο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Και προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο το κακό αυτοκίνητο. Πιστεύω πως δεν θα συνεχίσει να έχει τόσο τραγικά τριήμερα και πως θα επικρατήσει του Ράσελ».

Λούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ

«Όμως είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να είσαι ο επικεφαλής της Mercedes. Επιλέγεις τον μέγα αστέρα σου, τον οδηγό για τα πρωτοσέλιδα, τον πρωταθλητή που έχει σπάσει τα ρεκόρ, που λαμβάνει και τεράστιο μισθό; Ή εξελίσσεις το αυτοκίνητο για ένα ανερχόμενο ταλέντο; Ένας μεγάλος αστέρας είναι ιδανικός όταν κερδίζεις, σου δίνει τεράστια προβολή. Όμως αν δεν κερδίζεις, το αρνητικό αντίκτυπο είναι πολύ μεγαλύτερο. Ένας πρωταθλητής δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι ανταγωνιστικός».

Η Mercedes έπεσε τρίτη στη βαθμολογία των κατασκευαστών με 77 πόντους στο ενεργητικό της. Οι 49 έχουν έρθει από τον Ράσελ που είναι ο μοναδικός οδηγός στο grid που τερμάτισε εντός πεντάδας σε όλους τους φετινούς αγώνες και οι άλλοι 28 από τον Χάμιλτον.

Τζορτζ Ράσελ

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG Petronas

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!