Formula 1: Η Ferrari είχε 12 χρόνια να πετύχει Grand Slam

Κώστας Παστρίμας
Formula 1: Η Ferrari είχε 12 χρόνια να πετύχει Grand Slam
Στο δρόμο προς τη νίκη στη Μελβούρνη, ο οδηγός της Scuderia Ferrari, Σαρλ Λεκλέρ, πέτυχε ένα σπάνιο για την F1 επίτευγμα.

Ο τρίτος αγώνας της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 στην Αυστραλία εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, καθώς ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari πανηγύρισε τη δεύτερη φετινή του νίκη, ξεκινώντας μάλιστα από την pole position.

Ο Λεκλέρ κυριάρχησε το αγωνιστικό 3ήμερο που μας πέρασε και η πρωτοπορία του δεν απειλήθηκε ουσιαστικά σε κανένα σημείο του αγώνα, εκτός ίσως στιγμιαία κατά την επακεκκίνηση μετά το δεύτερο Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Ωστόσο, ο Μονεγάσκος δεν έχασε την ψυχραιμία του και έφτασε σε μια μεγάλη νίκη, πετυχαίνοντας μάλιστα το πρώτο Grand Slam της καριέρας του.

Τι είναι το Grand Slam

Το Grand Slam στη Formula 1, που θα το δείτε να αναφέρεται και ως Grand Chelem (Γκραν Σελέμ), είναι ένα ιδιαίτερο στατιστικό. Για να πετύχει ένας οδηγός Γκραν Σλαμ πρέπει να κάνει τέσσερα πράγματα μέσα στο αγωνιστικό 3ήμερο:

1. Να πάρει την pole position
2. Να κερδίσει τον αγώνα
3. Να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα
4. Να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλους τους γύρους του αγώνα
.

Πόσο δύσκολο είναι το Grand Slam φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο 26 οδηγοί το έχουν καταφέρει στην Ιστορία της Formula 1 και στα 1060 grand prix που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί μόλις 64 Grand Slam. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και θεωρείται ένδειξη απόλυτης κυριαρχίας ενός οδηγού.

Σαρλ Λεκλέρ

Στον αγώνα της Μελβούρνης το κατάφερε ο Λεκλέρ, κάτι που κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Formula 1. Το προηγούμενο Grand Slam είχε σημειωθεί πέρυσι από τον Μαξ Φερστάπεν στο GP Αυστρίας ενώ το τελευταίο από οδηγό της Ferrari είχε έρθει το 2010 στη Σιγκαπούρη από τον Φερνάντο Αλόνσο.

Ο θρυλικός Τζιμ Κλαρκ έχει τα περισσότερα

Παρότι σπάνιο, το πρώτο Grand Slam σημειώθηκε από τον Χουάν Μάνουελ Φάντζιο στο GP Μονακό του 1950, που ήταν ο δεύτερος αγώνας στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1. Ο οδηγός όμως που έχει σημειώσει περισσότερα Grand Slam από όλους είναι ο Τζιμ Κλαρκ. Ο θρυλικός Σκοτσέζος κατάφερε να πετύχει 8 Grand Slam στην καριέρα του και μάλιστα μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών και τρέχοντας σε μόλις 32 αγώνες.

Επόμενος στη λίστα είναι ο Λούις Χάμιλτον με 6 Grand Slam στο ενεργητικό του και ακολουθούν με 5 οι Μίκαελ Σουμάχερ και Αλμπέρτο Ασκάρι. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έχει σημειώσει 4, όσα και οι Άιρτον Σένα, Τζάκι Στιούαρτ και Νάιτζελ Μάνσελ. Τρία Grand Slam έχει ο Νέλσον Πικέ και από 2 οι Χουάν Μάνουελ Φάντζιο, Τζακ Μπράμπαμ, Μίκα Χάκινεν και Νίκο Ρόσμπεργκ. Από τους εν ενεργεία οδηγούς Grand Slam έχουν πετύχει, εκτός από τον Λεκλέρ και τον Φέτελ, οι Φερνάντο Αλόνσο και Μαξ Φερστάπεν.

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!