Tα Μωρά στην Φωτιά και το... Μανιφέστο τους! (vids, poll)

Δημήτρης Τομαράς
Tα Μωρά στην Φωτιά και το... Μανιφέστο τους! (vids, poll)

bet365

Το G-Weekend πιστό στο... ραντεβού του με το ελληνόφωνο ροκ κάνει το tribute στα «Μωρά στην Φωτιά» με τον δυνατό στίχο, την ατμοσφαιρική μουσική και με την προσωπικότητα του Στέλιου Σαλβαδόρ Παπαϊωάννου.

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες μπαντών όπως οι Τρύπες ή τα Διάφανα Κρίνα ήταν πως δεν τις άκουγαν μόνο ροκάδες. Πως είχαν ένα ευρύ και μεγάλο κοινό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα φοβερά και τρομερά Μωρά στην Φωτιά.

Ακόμα ένα μεγάλο ροκ συγκρότημα από κάθε άποψη με... καταβολές από τη Βέροια εκεί κάπου στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του '80. Οι στίχοι σε πολλά από τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν σκληροπυρηνικοί, με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Δίσκοι όπως τα "Μωρά στην Φωτιά" του '87, "οι Θεατρίνοι" του '99 και "Στον δρόμο" του 2005... Ακόμα το εξαιρετικό κομμάτι "Παυσίπονο" από τον Στέλιο Παπαϊωάννου "Σαλβαδόρ". Από το 1987 έως το 2014 κυκλοφορούσαν δισκογραφικές δουλειές τους και πλέον περιμένουμε την καινούρια τους!!! Από τις μπάντες με πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα και σήμερα.

Το G-Weekend συνεχίζει τα αφιερωματικά του άρθρα στις ελληνόφωνες ροκ μπαντάρες του παρελθόντος. Από Τρύπες στα Ξύλινα Σπαθιά και από τα Διάφανα Κρίνα στα Μωρά στην Φωτιά.

ΟΙ 'ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ', 'Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ' ΚΑΙ 'ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ'!

Μπερδευτήκατε; Και όμως είναι απλό. Όπως διηγούνται τα ίδια τα Μωρά στην Φωτιά η μπάντα έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα. Το 1985 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους 'Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας'. Είναι οι Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ στο τραγούδι και το μπάσο, Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα. Έναν χρόνο αργότερα ο Μπάννυ φεύγει φαντάρος και αντικαθίσταται από τον Παύλο Παυλίδη, που έφυγε απο το συγκρότημα το 1989 και το 1994 έκανε τα Ξύλινα Σπαθιά, στο νεμπούτο άλμπουμ των οποίων, εμφανίζονται 4 τραγούδια του Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ – Μωρά στη Φωτιά, ακυκλοφόρητα ακόμα τότε και χωρίς την άδειά του. Βέβαια έκτοτε οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί.

Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για τη Θεσσαλονίκη. Με καινούριο όνομα η 'Λεγεώνα των Ξένων' παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Στην συνέχεια και μετά από μια ιδέα του Γιώργου Παπαϊωάννου αλλάζουν οριστικά το όνομά τους σε 'Μωρά στη Φωτιά', από το τραγούδι του Βrian Eno, 'My baby is on fire'.

Mε το όνομα 'Μωρά στη Φωτιά' ηχογραφούν τον Οκτώβριο του 1987 το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ ('Κάτω στην πόλη', 'Σκυλίσια μέρα', 'Αδέρφια στην Κόλαση', 'Ηρωϊνη', 'Παυσίπονο', 'Μανιφέστο', 'Υποσχέσεις', 'Το Παιχνίδι') και μια διασκευή του Βrian Eno, το 'Third Uncle' σε στίχους του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ. Από την άνοιξη του 1988 τα Μωρά στην Φωτιά παρουσιάζουν στις συναυλίες τους καινούρια τραγούδια όπως Αδρεναλίνη, Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά), Βαβυλωνία, Γυναίκα, Άνθρωπος Ελέφαντας, Φωλιά του Κούκου και Θεατρίνοι.

ΟΙ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Το 1999 τα Μωρά στην Φωτιά θα βγάλουν τον δίσκο Θεατρίνοι. Η νέα σύνθεση της μπάντας είναι: Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ (φωνή + μπάσο + σύνθεση + στίχοι), Θ. Ζαχαρόπουλος (τύμπανα), Θ. Νάτσικας (κιθάρα), Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα). Σε αυτόν τον δίσκο περιλαμβάνονται και τρεις ξεχωριστές μελοποιήσεις στα ποιήματα Ο Χαμαιλέων (του Οδυσσέα Ελύτη), Θεατρίνοι (του Γιώργου Σεφέρη) και Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο (του Κώστα Καρυωτάκη). Φυσικά ο Στέλιος Σαλβαδόρ δεσπόζει εξαρχής στην μπάντα και ήταν και θεωρείται και σήμερα μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της ελληνόφωνης ροκ μουσικής σκηνής με μεγάλη επιρροή και φανατικούς θαυμαστές.

Τον Ιούνιο του 2004 ο Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ δημιουργεί το label Baby Records και το Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο 'ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ', όπου γίνεται δυνατή και η ηχογράφηση του τραγουδιού 'Αδρεναλίνη' μετά από 17 χρόνια, εφόσον έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα 4 τραγούδια του συνθέτη – στιχουργού και τραγουδιστή του συγκροτήματος. Με πλούσιες ενορχηστρώσεις (βιολί, κοντραμπάσο, κρουστά, ακορντεόν, scratches) αλλά με δυνατό μελωδικό ήχο, τραγούδια όπως Γκρίζο background, Στον Δρόμο, Είδωλα, Ταξίδι, Χάρτινα Λουλούδια κ.α.. Η τελευταία χρονικά δισκογραφική τους δουλειά εντοπίζεται χρονιά το 2014. Τότε κυκλοφορεί ένα Maxi single με τον τίτλο Σκιές στη Σελήνη πάντα από την Baby Records. Ο Στέλιος Σαλβαδόρ βέβαια έχει προαναγγείλει νέα δουλειά με 11 τραγούδια.

«ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΧΟΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ»

Ο Στέλιος Σαλβαδόρ τα είχε πει έξω από τα... δόντια στο G-Weekend για όλη του την πορεία. Ανάμεσα στα άλλα σε ερώτηση για τον τόσο δυνατό κοινωνικοπολιτικό στίχο και εάν συνεχίζει να το θεωρεί βασικό στοιχείο των Μωρών είχε τονίσει: «Εγώ θεωρώ ότι οποιοσδήποτε στίχος γράφεται, έχει κοινωνικοπολιτική χροιά. Γιατί έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Από το νανούρισμα μέχρι και το ερωτικό τραγούδι, όλοι οι στίχοι είναι κοινωνικοπολιτικοί. Από την άποψη ότι όλοι έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία».

Όσο για τη νέα τους δουλειά; «Ο καινούριος δίσκος περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια. Θα έχει και κάποιες στιχουργικές εκπλήξεις που δεν είναι η στιγμή να τις αποκαλύψω.Είναι έτοιμος εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν κυκλοφορεί, γιατί όπως ξέρεις όλοι μου οι δίσκοι κυκλοφορούν από δικό μου label και είναι αρκετά δύσκολο ειδικά στις εποχές που ζούμε. Όμως είναι πολύ κοντά στην κυκλοφορία πλέον», σχολιάζει σχετικά.

Τα Μωρά στην Φωτιά υπήρχαν και θα υπάρχουν διαχρονικά. Για το δικό τους Μανιφέστο και για πολλά ακόμα... Άλλωστε...

Γεννιόμαστε σαν λύκοι και πεθαίνουμε σαν τα σκυλιά

κι η ζωή είναι εφιάλτης, σταματάει μονάχα όταν ξυπνάς

Έχω δει οργή και πόνο κι αμαρτία

μα μπορείς ν’ ανακαλύψεις μόνος σου τον κόσμο

Ταξιδεύουμε για νέα εποχή

και θα ψάχνουμε για πάντα

κάτι που δεν βρίσκεται ποτέ

Μα νι φέ στο...

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.

Δισκογραφία:

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (1987)

A1. Κάτω Στην Πόλη

A2. Σκυλίσια Μέρα

A3. Αδέλφια Στην Κόλαση

A4. Ηρωίνη

A5. Το Παυσίπονο

B1. Μανιφέστο

B2. Υποσχέσεις

B3. Το Παιχνίδι

B4. Third Uncle

ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ (1999)

1.Διλήμματα

2.Γυναίκα

3.Άνθρωπος ελέφαντας

4.Μόνος σου ξανά

5.Θεατρίνοι Μ.Α.

6.Βαβυλωνία

7.Ο χαμαιλέων

8.Η φωλιά του κούκου

9.Εμβατήριο - πένθιμο και κατακόρυφο

10.Funk πάθη

11.Ανδρείκελα

12.Ο ηλεκτρονικός άνθρωπος ελέφαντας

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ (2005)

1.Αδρεναλίνη

2.Πήδα προτού να κοιτάξεις

3.Στον δρόμο

4.Πόσο κοντά είναι η Ασία;

5.Δον Κιχώτες

6.Γκρίζο Background

7.Τα Είδωλα

8.Το ταξίδι

9.Τατουάζ

10.Χάρτινα λουλούδια

11.Αποτυχημένο παιδί

ΣΤΕΛΙΟΣ "ΣΑΛΒΑΔΟΡ" ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ - Ζωντανή ηχογράφηση στο Κύτταρο (2008)

CD - DVD 1

1. Γκρίζο background

2. Πόσο κοντά είναι η Ασία

3. Ταξίδι

4. Ο Άνθρωπος ελέφαντας

5. Ηρωίνη

6. Εμβατήριο πένθιμο και κατακόρυφο

7. Κάτω στην πόλη

8. Αδέρφια στην κόλαση

9. Αποτυχημένο παιδί

10. Ο Χαμαιλέων

11. Βαβυλωνία

12. Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά)

CD - DVD 2

1. Το παιχνίδι

2. Παυσίπονο

3. Στο δρόμο

4. Θεατρίνοι Μ.Α.

5. Funk πάθη

6. Υποσχέσεις

7. Μανιφέστο

8. Αδρεναλίνη

9. Η φωλιά του κούκου

10. Γυναίκα

11. Πήδα προτού κοιτάξεις

12. Σκυλίσια μέρα

COUGAR BABY SMOKING RABBIT (2011)

1. Μοιραίο καραβάνι

2. Τα ραδιόφωνα

3. Το τελευταίο SOS

4. Χλομή φωτιά

5. Smoking rabbit

6. Βρώμικα λεφτά

7. Cougar Baby

8. Το μαγικό πουλί

ΣΚΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ (2014)

1. Ο Μονομάχος

2. Όνειρο

3. Σκιές στη Σελήνη

4. Ο Άσος Κούπα

- Ψηφίστε πιο κάτω στο poll το αγαπημένο σας κομμάτι!

 

Τελευταία Νέα