Και τώρα ώρα για υπερθέαμα

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Και τώρα ώρα για υπερθέαμα

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βόλεϊ που ανοίγει σήμερα Κυριακή αυλαία και που αναμένεται να μας προσφέρει υπερθέαμα όπως κάθε μεγάλη διοργάνωση του συγκεκριμένου αθλήματος.

Η αλήθεια είναι πως το έχετε διαβάσει πολλές πολλές φορές, είτε από αυτό εδώ το μπλογκ, είτε από κείμενα που αφορούν μεγάλες διοργανώσεις βόλεϊ, ωστόσο αφού ισχύει και με το παραπάνω, δεν γινόταν να γίνει διαφορά ξεκίνημα. Σήμερα Κυριακή στη Ρώμη και την Βάρνα ανοίγει η αυλαία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος βόλεϊ.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Ενός Μουντιάλ που φυσικά και δεν έχει την αίγλη του ποδοσφαιρικού, αλλά που είναι δεδομένο πως θα μας κάνει όλους όσοι γουστάρουμε αυτό το άθλημα, να χαρούμε όχι θέαμα, αλλά υπερθέαμα. Άλλωστε όσο γραφικό και αν ακούγεται, το βόλεϊ σε τέτοιο επίπεδο είναι με διαφορά το πιο θεαματικό άθλημα, ειδικά σε διοργανώσεις στις οποίες αγωνίζονται τεράστιοι βολεϊμπολίστες.

Και αυτό πιστέψτε με θα το διαπιστώσετε όλοι όσοι παρακολουθήσετε τους αγώνες, ειδικά από την δεύτερη φάση και ως το τέλος, γιατί όπως και να το κάνουμε δεν περιμένει κάποιος να έχει ενδιαφέρον η αναμέτρηση της Ρωσίας με το Καμερούν. Ναι κάποιοι «τρελοί», θα δουν και αυτά τα ματς, όπως στην μπάλα είδαν και το Παναμάς-Τυνησία, αλλά ως εκεί.

Από την δεύτερη φάση όμως, κάθε παιχνίδι θα είναι ντέρμπι, κάθε παιχνίδι θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και κάθε παιχνίδι θα έχει πλούσιο θέαμα, σε μια διοργάνωση που για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος θα διεξαχθεί σε δύο χώρες. Ιταλία και Βουλγαρία που έχουν κόσμο που αγαπάει πραγματικά το βόλεϊ, έχουν ως στόχο να καταφέρουν να φιλοξενήσουν το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο και όσον αφορά τον κόσμο στις εξέδρες θα το καταφέρουν.

Για το αγωνιστικό κομμάτι, πολλά θα κριθούν από το πως θα παρουσιαστεί η Ρωσία την οποία θέλοντας να δούμε και από την πλευρά των προγνωστικών, είναι πολύ μπροστά από τους αντιπάλους της. Η «αρκούδα» για πρώτη φορά φαντάζει τόσο μεγάλο φαβορί, από την στιγμή που η Βραζιλία έχει ελλείψεις, η Γαλλία αγωνιά για το αν θα αντέξει ο Ν' Γκαπέ και η Πολωνία δεν θα έχει τον Λεόν και όπως και να το κάνουμε μόνο καλό δεν κάνει στην διοργάνωση να φαίνεται μια ομάδα τόσο μπροστά από τις άλλες.

Οι Ρώσοι χωρίς υπερβολή είναι υπερπλήρεις, με την βασική τους εξάδα πραγματικά να τρομάζει, καθώς δεν συναντάς πουθενά παίκτες όπως ο Μιχαΐλοφ, ο Μισέρσκι, ο Κλιούκα, ο Βολκόφ, ο Γκράνκιν, ο Βερμπόφ. Σε απλά ελληνικά ο αν οι παίκτες του Σεργκέι Σιαπλνίκοφ είναι σοβαροί, δύσκολα θα χάσουν από κάποιον αντίπαλο και μπορούν να φοβηθούν μόνο τον δικό τους κακό εαυτό, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται κάτι τέτοιο για ένα Μουντιάλ βόλεϊ.

Όσον αφορά την Βραζιλία, με Λουκαρέλι και Μαουρίτσιο Μπόρχες θα μπορούσε να παλέψει ακόμα και για το χρυσό, όμως χωρίς τους δύο βασικούς της ακραίους, αρχικά έχει ως στόχο την τετράδα και μετά επειδή έχει ως ομάδα απίστευτη εμπειρία και βαριά φανέλα, μπορεί να κάνει μέχρι και την απόλυτη ανατροπή και να χτυπήσει την κορυφή. Μεγάλη απουσία και ο Σέρτζιο, με τους Βραζιλιάνους πλέον να πρέπει να μάθουν να ζουν και χωρίς τον εμβληματικό τους λίμπερο, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Συνεχίζουμε με την Γαλλία του λατρεμένου Ν' Γκαπέ. Αν ο... τρελός της Ζενίτ πλέον, δεν αντιμετωπίσει πρόβλημα με την μέση του, τότε οι «τρικολόρ» μπορούν να φτάσουν ως και τον τελικό και γιατί όχι να κερδίσουν τους Ρώσους από τους οποίους έχασαν στον τελικό του Volleyball Nations League. Χωρίς όμως τον μεγάλο αυτόν ακραίο, τα πράγματα για την ομάδα του Τιλί θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ακόμα και για την τετράδα, μην πούμε εξάδα. Ο Μπογιέ, ο Λε Ρου, ο Γκρεμπενίκοφ και φυσικά ο Τονιουτί είναι εξαιρετικοί, αλλά ο φυσικός ηγέτης της ομάδας είναι ο Ν' Γκαπέ, αυτός της αλλάζει επίπεδο τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω.

Ουσιαστικά για την εξάδα θα παλέψουν 8 ομάδες και θέση στην τετράδα με εξαίρεση την Ρωσία δεν μπορεί να έχει εξασφαλισμένη καμία. Μία από αυτές είναι και η Πολωνία του φοβερού και τρομερού Κούρεκ. Οι Πολωνοί κατέκτησαν το προηγούμενο Μουντιάλ και έχουν ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Αν έπαιζαν στο σπίτι τους θα γράφαμε για τελικό και κούπα, όμως μακριά από την χώρα τους, χάνουν μέρος της δύναμής τους. Αν επίσης είχε λυθεί το θέμα με τον Λεόν και ο Κουβανός αγωνιζόταν κανονικά, τότε θα μιλούσαμε για ομάδα που θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την Ρωσία.

Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο είναι και η Σερβία. Οι... πλάβι διαθέτουν τρεις σούπερ σταρ, τον διαγώνιο Ατανασίεβιτς και τους κεντρικούς Λίσιντς και Ποντρασκάνιν που είναι και το καλύτερο δίδυμο στη θέση αυτή στον κόσμο. Από την άλλη δεν έχουν τον πασαδόρο που χρειάζεται για να κάνεις την διαφορά σε τέτοιο επίπεδο, ενώ οι Ίβοβιτς και Κοβάτσεβιτς θεωρούνται και είναι πολύ καλοί ακραίοι αλλά ως εκεί. Αρχικά οι Σέρβοι έχουν ως στόχο την εξάδα και μετά ό,τι πιο πάνω έρθει θα είναι καλοδεχούμενο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που θα παλέψουν για την εξάδα, οι ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν ως και τον τελικό. Έχουν πραγματικά μια γεμάτη ομάδα με τον Κρίστενσον που θεωρείται ο καλύτερος πασαδόρος στον κόσμο να έχει να διαλέξει ανάμεσα στους Άντερσον, Σάντερ, Χολτ και Ράσελ για την επίθεση. Προνόμιο που δύσκολα έχουν άλλοι βολεϊμπολίστες που παίζουν σε αυτή τη θέση. Οι Αμερικάνοι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος και γιατί όχι να κοιτάξουν στα μάτια και τους Ρώσους.

Αφήσαμε προτελευταία την οικοδέσποινα Ιταλία. Οι γείτονες θα στηριχθούν στον κόσμο, αλλά φυσικά και στο ρόστερ που διαθέτουν. Ένα ρόστερ όμως που δεν το λες και το πιο πλούσιο και σίγουρα όχι πιο πλούσιο από τις ομάδες που μαζί θα παλέψουν για εξάδα και πολύ περισσότερο για τετράδα. Τζιανέλι, Χουαντορένα και φυσικά Ζάιτσεφ είναι αυτοί που ξεχωρίζουν, αλλά αν δεν βγει κάποιος άλλος στο τουρνουά αυτό, τότε η εξάδα θα είναι το ταβάνι της ομάδας.

Και κλείνουμε με το Ιράν. Ναι θα πείτε, καλά τι σχέση έχει το Ιράν με το βόλεϊ; Και όμως όχι απλά έχει, αλλά κατεβαίνει και με αξιώσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όταν λέμε βέβαια αξιώσεις, είναι η πρόκριση στην εξάδα. Μια πρόκριση όμως που μπορεί να έρθει. Θα έγραφα και τους παίκτες κλειδιά, αλλά θα μπερδευτώ και θα προτιμήσω να το αποφύγω. Κοιτάξτε τον πασαδόρο που είναι παίκτης-θρύλος για την χώρα και τον διαγώνιο που παίζει στην Βερόνα.

Κλείνοντας η Ρωσία όπως αναφέραμε παραμένει το μεγάλο φαβορί, η Αμερική ακολουθεί ελάχιστα πιο μπροστά από τις Γαλλία (αναλόγως αν παίξει ο Ν' Γκαπέ), Βραζιλία και οι υπόλοιπες που αναφέραμε θα παλέψουν για την εξάδα. Να θυμίσουμε βέβαια πως στην εξάδα θα υπάρξει κλήρωση των δύο ομίλων, οπότε μπορεί να γίνει «σφαγή» και να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Το σίγουρο πάντως είναι πως και φέτος θα χαρούμε βόλεϊ και πραγματικά όσοι έχετε χρόνο καθίστε να δείτε όσα περισσότερα ματς μπορείτε, παρότι κανένα ελληνικό κανάλι δεν μπήκε στον κόπο να δείξει κάποια παιχνίδια.

ΥΓ: Πόσο ωραίο ακούγεται το ότι στο επόμενο μεγάλο ραντεβού, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θα γράφουμε και για την Εθνική μας ομάδα. Πόσο μας είχε λείψει αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...