Το περίεργο background μιας υπόθεσης ντόπινγκ!

Θάνος Σαρρής
Το περίεργο background μιας υπόθεσης ντόπινγκ!

bet365

Ο γιατρός Μαρκ Μπόναρ έβαλε... φωτιές στην Premier League και το gazzetta.gr γράφει για την παράξενη υπόθεση του γιατρού χωρίς άδεια που υπόσχεται μακροζωία και κατηγορείται για εγκληματική αμέλεια.

Η υπόθεση ντόπινγκ στον αγγλικό αθλητισμό ξεκίνησε από το ημίχρονο του αγώνα Λίβερπουλ-Τότεναμ να απασχολεί την επικαιρότητα στο Νησί, κυρίως από τη στιγμή που υπήρξαν κατηγορίες για ομάδες Premier League. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει με τον γιατρό που είναι υπεύθυνος για όλα αυτά; Το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του από τον τζόγο και τις διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην εναλλακτική ιατρική και την ορμονοθεραπεία.

Η αποκάλυψη

Ο Μαρκ Μπόναρ δεν βγήκε από μόνος του στους Times και άρχισε να «κελαηδάει» για τους ασθενείς. Η βρετανική εφημερίδα έστειλε undercover δημοσιογράφο στην ιδιωτική του κλινική, ο οποίος προσποιήθηκε έναν αθλητή, που αισθάνεται κουρασμένος και έχει πρόβλημα να επανέλθει μετά τις προπονήσεις. Χρειάστηκε 5 λεπτά προκειμένου ο Μπόναρ να ξεκινήσει να του μιλάει για τους τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απόδοσή του. «Η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη είναι πολύ σημαντικές για την αποθεραπεία και προφανώς για την δύναμη, την αντοχή, τη διάρκεια. Η διαφορά που κάνει η τεστοστερόνη είναι τεράστια», του είπε, με τον δημοσιογράφο των Sunday Times να καταγράφει με κρυφή κάμερα.

Στη συνέχεια του τόνισε ότι κάποιες από τις θεραπείες που χρησιμοποιεί απαγορεύονται σε αρκετά επαγγελματικά αθλήματα, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει δουλέψει με πολλούς επαγγελματίες αθλητές, υποστηρίζοντας πως σημασία έχει το πως εφαρμόζεις τη μέθοδο και όχι τι χρησιμοποιείς. «Κάποιες από τις θεραπείες μου απαγορεύονται στον επαγγελματισμό αθλητισμό. Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό». Στη συνέχεια, αφού του έκανες εξετάσεις αίματος αναφέρθηκε στην μέθοδο EPO (ντόπινγκ του αίματος, ερυθροποιητίνη) και στη Nebido, που πρόκειται για αργή απελευθέρωση τεστοστερόνης. Στο επόμενο ραντεβού, παρουσιάστηκε και ο θείος του υποτιθέμενου αθλητή, κάνοντας σαφές στον γιατρό πως στόχος τους είναι να διεκδικήσουν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Τα αναβολικά είναι στον αθλητισμό. Αυτό που κάνω είναι να γράφω υπεύθυνα και να προσπαθώ να προσπαθώ να κρατάω στους αθλητές μου το ανώτερο κανονικό όριο απόδοσης», πρόσθεσε εκείνος και ξεκαθάρισε ότι αυτό που θέλει να αποφύγει είναι το εκτεταμένο ντοπάρισμα, που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει τον αθλητή στη φάκα των ελέγχων. «Θα μπορούσες να έχεις δύο κουτιά EPO στο σπίτι, στο ψυγείο για παράδειγμα και να παρακολουθείς τα επίπεδα του αιματοκρίτη σου. Όταν πέσουν, μπορείς να τα αυξήσεις. Το κάνεις εκτός κύκλου ή μεταξύ των αγώνων. Αν χρησιμοποιήσεις την γρήγορη τεστοστερόνη σε μια εβδομάδα το βγάζεις από τον οργανισμό σου. Αν χρησιμοποιήσεις τη μέση ή την μακρά, τότε ίσως χρειαστεί δύο μήνες». Ό,τι πρέπει για τα προκριματικά των Ολυμπιακών τον Απρίλιο, με ένα διάλειμμα έξι βδομάδων πριν αρχίσουν. Προφανώς, τόνισε, όταν τον ρωτούν δεν λέει ότι δίνει τεστοστερόνη στον κόσμο για καλύτερη απόδοση, αλλά επειδή διακρίνει συμπτώματα υπογοναδισμού. Εκπρόσωπος της κλινικής υποστήριξε ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για θεραπεία αθλητών για ορμονολογικές θεραπείες, με εξαίρεση τον undercover άνθρωπο της εφημερίδας. Ο Μπόναρ μίλησε συγκεκριμένα για έναν Βρετανό ποδηλάτη του Γύρου της Γαλλίας, έναν παίκτη του κρίκετ, τενίστες και έναν πρωταθλητή του μποξ, όπως και για παίκτες της Άρσεναλ, της Τσέλσι, της Λέστερ και της Μπέρμιγχαμ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άλλες αποδείξεις.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ο πρώην προπονητής φυσικής κατάστασης της Τσέλσι, Ρομπ Μπράιντιντ συνεργαζόταν με τον Μπόναρ, στέλνοντάς τους παίκτες. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία, ενώ το ίδιο έκανε, ανεπίσημα και η πλευρά του γιατρού. «Το ότι κάποιοι από τους ασθενείς μου τυγχάνει να είναι επαγγελματίες αθλητές είναι άσχετο. Αν έχουν αποδεδειγμένες ανεπάρκειες στις εξετάσεις αίματος και δείχνουν συμπτώματα, θα τους αναλάβω. Ξέρουν πολύ καλά τα ρίσκα αυτών των αγωγών στον επαγγελματικό αθλητισμό και είναι δική τους ευθύνη να υπακούν στους κανονισμούς των υπηρεσιών αντί-ντόπινγκ», είπε.

Έρευνα της κυβέρνησης

Μολονότι οι Λέστερ, Άρσεναλ, Μπέρμιγχαμ και Σαουθάμπτον διέψευσαν τα λεγόμενά του και οι Times δεν έχουν κάποια άλλη απόδειξη, η βρετανική κυβέρνηση διέταξε επείγουσα έρευνα στην υπηρεσία Anti-Doping, προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες. Η UKAD είχε ψάξει για τον Μπόναρ και το 2014, χωρίς ωστόσο να βρει κάτι. Αφορμή ήταν μια συνέντευξη ενός αθλητή, ο οποίος είχε αφήσει υπονοούμενα για την μεταχείριση που είχε από τον εν λόγω ειδικό. Ο ίδιος παρέδωσε συνταγές ουσιών που του είχε γράψει ο Μπόναρ, οι οποίες εξετάστηκαν και κρίθηκε ότι δεν χρειάστηκε να δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Ο υπουργός Αθλητισμού Τζον Γουίτινγκντέιλ δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένος και βαθιά προβληματισμένος από αυτές τις κατηγορίες. Ζήτησα άμεση ανεξάρτητη έρευνα προκειμένου να δούμε τι είχε γίνει όταν είχαν πρωτογίνει οι καταγγελίες και τι παραπάνω χρειάζεται για να σιγουρέψουμε ότι ο βρετανικός αθλητισμός θα παραμείνει καθαρός. Δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκεια στη μάχη κατά του ντόπινγκ και η κυβέρνηση ήδη ελέγχει αν η νομοθεσία σε αυτό το κομμάτι είναι επαρκής. Αν καταλάβουμε ότι χρειάζονται ισχυρότερες ποινικές κυρώσεις δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε». Οι αρχές ζήτησαν τη συνδρομή οποιουδήποτε γνωρίζει κάτι, ενώ είπαν στην εφημερίδα να τους δώσει πληροφορίες που κράτησε απόρρητες προκειμένου να μην δεχθεί αγωγές.

Ο γιατρός των διάσημων

Ποιος είναι όμως ο γιατρός που άναψε τις φωτιές; Στο βιογραφικό του από την κλινική Ultra Wellness παρουσιάζεται ως «η νούμερο ένα επιλογή πολλών celebrities που απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο προσωπικής ιατρικής φροντίδας. Στις ειδικότητές του περιλαμβάνονται η αυξημένη διατροφική/λειτουργική ιατρική και θεραπεία αντικατάστασης ορμονών σε άντρες και γυναίκες. Επίσης, θεωρείται ειδικός στην επανορθωτική, αντιγηραντική και αναγεννητική Ιατρική. Θεωρείται από τους συναδέλφους του ως ο νούμερο γιατρός στην Αγγλία στον τομέα της κυτταρικής γήρανσης», τονίζοντας πως πρώτος χρησιμοποίησε συγκεκριμένες μεθόδους για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Γιατρός που υπόσχεται λοιπόν νεότητα και αύξηση ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Ο ίδιος, ο οποίος πήρε το πτυχίο του στην Ιρλανδία, περιγράφει τον εαυτό του ως πολυμαθή και φιλάνθρωπο. Τζογαδόρος, πριν ασχοληθεί τόσο ενεργά με την ιατρική έπαιζε ημι-επαγγελματικά πόκερ και μπλάκ-τζακ. Είχε δικό του πρακτορείο ιπποδρομιών, καθώς και συμβουλευτική επενδυτική εταιρεία, αναπτύσσοντας παράλληλα στρατηγικές για παίκτες του καζίνο! Πριν από 7 χρόνια είχε πει ότι στόχος του είναι να αναπτύξει θεωρίες «μαύρου κύκνου», δηλαδή έξω από το συνηθισμένο, προκειμένου να ανατρέψει τα δεδομένα στην ιατρική. Πολιτικά στήριξε τον Ντέιβιντ Κάμερον και ήταν ενεργό μέρος του Συντηρητικού κόμματος.

Στη σελίδα του στο LinkedIn τονίζει ότι πέρασε μόλις τέσσερα χρόνια εξασκώντας γενική ιατρική, στο Bayswater του Λονδίνου. Από το 2011, σύμφωνα με τη σελίδα, ήταν «θυρωρός, γιατρός και διευθυντής» στο κέντρο αντιγήρανσης με το όνομα Ultra-Wellness Clinic και από το 2014 και έπειτα είχε ως βάση το ιδιωτικό κέντρο Omniya clinic, από όπου σύμφωνα με τους Times έγραφε συνταγές. Μετά τις αποκαλύψεις η κλινική απέσυρε τον Μπόναρ από τη λίστα των γιατρών της, ενώ όλη την Κυριακή δεν απαντούσε τα τηλέφωνα. Επίσης ο ίδιος παρουσιάζεται ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας τεχνολογικού εξοπλισμού HellDr. Πραγματικά, πολυπράγμων.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι μόνο δύο ασθενείς του τον έχουν αξιολογήσει ανοιχτά. Ο ένας έγραψε ότι η γνώση του στην ορμονοθεραπεία και την αντιγήρανση είναι εντυπωσιακή, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος γιατρός με το εύρος των γνώσεων του σε αυτούς τους τομείς. Η δεύτερη κριτική κάνει λόγο για μια «πολύ αντιεπαγγελματική συμπεριφορά». Προς τα εκεί οδηγεί και το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Το σκάνδαλο με τον καρκίνο και τα 15 λεπτά

Όπως αναφέρει η Daily Mail, απέκρυψε από ασθενή πως βρίσκεται σε τερματικό στάδιο καρκίνου, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματά της για την αντισυμβατική θεραπεία που της προσέφερε, παρότι στις εξετάσεις ήταν ξεκάθαρη η μετάσταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξε ακροαματική διαδικασία, αφού έγινε λόγος για ψευδή ελπίδα και για χορήγηση μιας μορφής ενδοφλέβιας θεραπείας, η οποία δεν έχει αποδειχθεί πως δεν κρύβει κινδύνους. Έχει το ρίσκο της μόλυνσης και της δημιουργίας προβλημάτων στη ροή του αίματος. Όταν οι νοσοκόμες ανακάλυψαν σε πόσο προχωρημένο στάδιο ήταν η κατάστασή της, προσπάθησαν να της δώσουν άλλη αγωγή, αλλά ήταν αργά. Σε δύο μήνες πέθανε. Οι ίδιες κατέθεσαν στην ακρόαση, αλλά εκείνος τους είπε: «Η γνώμη σας δεν έχει αξία επειδή είστε απλά νοσοκόμες και εγώ γιατρός». Ο ίδιος ο Μπόναρ αρνήθηκε τα πάντα. «Η πραγματικότητα είναι πως η ασθενής ήταν βαριά άρρωστη και δεν της δόθηκε η θεραπεία που χρειαζόταν», τόνισε ο Τσαρλς Γκάρσαϊντ, συνήγορος του General medical Council.

Προφανώς, ο κύκλος των διάσημων ανέβασε και το κασέ του. Ο «γκουρού» της αντιγήρανσης χρεώνει 150 λίγες για 15λεπτα ραντεβού, τα οποία προφανώς συνεχίζονται και συνεχίζονται, προκειμένου οι... αντισυμβατικές μέθοδοι του να αποδώσουν. Χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το twitter ως εργαλείο επικοινωνίας, μέσω του οποίου εκφράζει συχνά τις απόψεις του για την ιατρική. Το αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με το GMC είναι καταγεγραμμένος χωρίς άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γράφει συνταγές! «Ο Dr. Μπόναρ δεν έχει άδεια και έτσι δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε γιατρός χωρίς άδεια που συνεχίζει να το κάνει παραβιάζει τους κανόνες μας και ενδεχομένως υποπίπτει σε ποινικό αδίκημα», ανέφερε ο Νιλ Ντίκινσον, εκτελεστικός διευθυντής του Ιατρικού Συμβουλίου.

Σκέψεις για νομική οδό

«Είναι αβάσιμες καταγγελίες. Έχουμε μηδενική ανοχή σε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι ποδοσφαιριστές μας ξέρουν τι θα ακολουθήσει και πως θα πρέπει να διαχειριστούμε το ζήτημα» ανέφερε η Άρσεναλ, ενώ η Τσέλσι τόνισε: «Είναι παντελώς ψευδή και δίχως βάση τα όσα κυκλοφόρησαν. Δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ με τον Δρ. Μαρκ Μπόναρ και δεν έχουμε ουδεμία επαφή μαζί του, ούτε σαν σύλλογος, αλλά ούτε και οι ποδοσφαιριστές μας απ' όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Οι παίκτες της Τσέλσι συχνά επιδίδονται σε τεστ αντι-ντόπινγκ». Η Λέστερ επίσης διέψευσε, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το ότι οι Times την ενέπλεξαν χωρίς να έχουν αποδείξεις, ενώ το ίδιο έκανε και η Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νομικά επιτελεία των ομάδων επικρατεί... συναγερμός και είναι πολύ πιθανόν να καταθέσουν αγωγές. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται πως η προσωπικότητα του γιατρού είναι τόσο διφορούμενη, που προκαλεί ερωτηματικά για το πόσο μπορεί κανείς να σταθεί στις καταγγελίες του. Ακόμα ,φυσικά, είναι νωρίς για συμπεράσματα. Ακόμα κι αν όντως δεν προκύψει κάποια ένδειξη για τους συλλόγους, γεγονός πολύ πιθανό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος ποδοσφαιριστής να έδρασε αυτοβούλως και να ζήτησε τις υπηρεσίες του χωρίς να ενημέρωσε την ομάδα.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα