Στη Λεωφόρο των… αναστεναγμών (vids)

Στη Λεωφόρο των… αναστεναγμών (vids)

bet365

Αν υπάρχει ένα γήπεδο στην Ελλάδα στο οποίο, παραδοσιακά ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να κερδίσει, αυτό είναι η Λεωφόρος! Μόλις μια νίκη (στο γήπεδο…) μετρούν οι «ασπρόμαυροι». To gazzetta.gr θυμίζει!

Με τους «πράσινους» σε ρόλο οικοδεσπότη, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν αναμετρηθεί 64 φορές στα 59 χρόνια ζωής της μεγάλης κατηγορίας (πρωτάθλημα και πλέι οφ), με την προϊστορία να είναι συντριπτικά υπέρ του «τριφυλλιού».

Από καθιέρωσης της Α' Εθνικής και σε 64 αγώνες πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» έχουν να επιδείξουν 44 νίκες, 16 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει μόλις 6 φορές (οι δύο νίκες του «στα χαρτιά, με τελευταία το περιβόητο περσινό ντέρμπι των πλέι οφ, όπου υπήρξε ο τραυματισμός του Βλάνταν Ίβιτς) και τα γκολ να είναι συντριπτικά (117-40) υπέρ των γηπεδούχων!

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποδεικνύεται ιδιαίτερα αφιλόξενη για τον ΠΑΟΚ. Τα «λέγαμε» και πέρσι. Δεν άλλαξαν και πολλά. Ένα γήπεδο, όπου παραδοσιακά, οι «ασπρόμαυροι» τα βρίσκουν σκούρα, σ’ όποια κατάσταση κι αν είναι ο Παναθηναϊκός. Ένα γήπεδο από το οποίο έχει φύγει νικητής, όλο κι όλο, μια φορά!

Η μια και μοναδική νίκη του «Δικεφάλου» στην παραδοσιακή έδρα των «πράσινων» είναι αυτή που σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2001. Τότε, με τα γκολ του και Γιάννη Οκκά (69’) του Παντελή Κωνσταντινίδη (84’) επικράτησε με 2-1, ενώ η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την περίοδο 1972-’73, ήρθε στα… χαρτιά, μετά την τιμωρία του Παναθηναϊκό για τα γεγονότα στο αλησμόνητο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ηττήθηκαν με 3-2.

Οι «πράσινοι», τότε, φώναζαν για ένα πέναλτι υπέρ τους με το σκορ στο 2-2, ο Ολυμπιακός πέτυχε και τρίτο γκολ και το ντέρμπι δεν τελείωσε ποτέ, με τον Παναθηναϊκό όχι μόνο να μηδενίζεται από την ΕΠΟ, αλλά να χάνει» στα χαρτιά» και τους επόμενους δύο αγώνες, μαζί και κάθε ελπίδα για τον τίτλο.

Ο ένας αγώνας (18 Μαρτίου 1973) από τους δύο που χάθηκαν λόγω της τιμωρίας ήταν με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, που έτσι έμελλε να πάρει την πρώτη του νίκη στην Αθήνα! Και δεν ήταν μόνο αυτό. Οι δύο ομάδες ένωσαν, για τους δικούς τους λόγους, για πρώτη και τελευταία φορά τις φωνές τους!

Στις 17 Μαρτίου ο κυβερνητικός επίτροπος της ΕΠΟ και πρόεδρος της επιτροπής ανακρίσεων για τα γεγονότα του αγώνα, Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, κ. Λάιτμερ παρέδωσε το πόρισμα στον γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργο Βλαδίμηρο και παράλληλα η κυβέρνηση της Χούντας επέτρεψε τελικά τη διεξαγωγή βραδινού φιλικού αγώνα στη Λεωφόρο ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να υποδέχονται με πανό φιλίας, «καλώς ήλθες φίλε ΠΑΟΚ», τους Θεσσαλονικείς!

Εκείνο το φιλικό παιχνίδι το παρακολούθησαν σχεδόν 20.000 θεατές και βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 3-3. Ο Χάρης Γραμμός, ο Βραζιλιάνος Αρακέν Ντεμέλο, που στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίστηκε ως Ελληνας ομογενής με το όνομα «Δεμέλος», κι ο Χουάν Ραμόν Βερόν, ο πατέρας του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, ήταν οι σκόρερ του Παναθηναϊκού, ενώ ο Δημήτρης Παρίδης με δύο γκολ και ο Κούλης Αποστολίδης σκόραραν για τον ΠΑΟΚ.

Η επόμενη νίκη του «Δικεφάλου» ήρθε δώδεκα χρόνια μετά, αφού προηγήθηκε ένα μεγάλο σερί ισοπαλιών από το 1974 μέχρι και το 1981, με το ιστορικής σημασίας «διπλό», που πήραν οι «ασπρόμαυροι» στις 20 Ιανουαρίου του 1985 στο ΟΑΚΑ, με την καρφωτή κεφαλιά του Ράντε Πάπριτσα (0-1) στο 80ο λεπτό. Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είχαν βρεθεί 5.000 ΠΑΟΚτσήδες, ενώ την αποστολή υποδέχθηκαν με τιμές ηρώων το ίδιο βράδυ στο αεροδρόμιο της Μίκρας περισσότεροι από 3.000 φίλοι της ομάδας.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1999, με τον Άρι Χάαν να κάθεται για δεύτερη φορά στον πάγκο του, ο ΠΑΟΚ πήρε ένα ανέλπιστο «διπλό» (0-1), χάρη στο γκολ-φάουλ που εκτέλεσε ο πρώην «πράσινος», Κώστας Φρατζέσκος, υπογράφοντας την τρίτη εκτός έδρας νίκη του «Δικεφάλου» κι αυτή, όμως, στο ΟΑΚΑ.

Πριν προκύψει η επόμενη (τρίτη) εκτός έδρας επιτυχία του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, οι πάντες βίωσαν την τραγωδία, μετά το ντέρμπι της 3ης Οκτωβρίου 1999 (1-1), όταν στο δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη έξι «αετόπουλα» άφησαν άδικα την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη.

Ακολούθησε το «διπλό» στις 9 Δεκεμβρίου του 2001, με τους «ασπρόμαυρους» του Ντούσαν Μπάγεβιτς να είναι ψηλά στην βαθμολογία και να κοντράρουν τον Ολυμπιακό, ενώ ύστερα από σχεδόν δώδεκα χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 2012, ο ΠΑΟΚ έφυγε με το «διπλό» από την Αθήνα. Ο αγώνας λόγω τιμωρίας των «πράσινων» έγινε κεκλεισμένων των θυρών, πάλι στο ΟΑΚΑ, με το Λίνο να ανοίγει το σκορ στο 51', με εύστοχο κτύπημα πέναλτι και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 83ο λεπτό να διαμορφώνει το τελικό 2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα