10+1 πράγματα για τον Κένι Νταλγκλίς

10+1 πράγματα για τον Κένι Νταλγκλίς

Κώστας Ζάλιαρης
10+1 πράγματα για τον Κένι Νταλγκλίς

bet365

Ο Κένι Νταλγκλίς κλείνει σήμερα τα 64 και το gazzetta.gr παρουσιάζει 10+1 πράγματα που έκαναν τη θρυλική μορφή της Λίβερπουλ... King!

Ο «King Kenny», έχει καταφέρει πολλά στη ζωή του.

Αν τον ρωτήσει κανείς για τις επιτυχίες του, θα απαντήσει κάνοντας αναφορά σε ολόκληρη την πορεία του στην αγαπημένη του Λίβερπουλ, τόσο σαν ποδοσφαιριστής αρχικά, όσο σαν παίκτης – προπονητής αργότερα και σαν πρώτος κόουτς πιο πρόσφατα.

Φυσικά, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον αγώνα που έδωσε μαζί με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ για τη δικαίωση στην τραγωδία του Χίλσμπορο, την οποία έζησε πιο «μέσα» από πολλούς άλλους...

Κι όμως, πιτσιρικάς είχε... απορρίψει τους «κόκκινους», αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη αντίπαλο της ομάδας που υποστήριζε μικρός, μέχρι να βρει το λιμάνι του.

Διαβάστε στο gazzetta.gr τα 10+1 πράγματα για τον Κένι Νταλγκλίς!

1.Το 1966, σε ηλικία 15 ετών, πέρασε από δοκιμαστικό στάδιο στη Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, αλλά αισθάνθηκε ότι ήταν πολύ μικρός για να φύγει από το πατρικό του και να μετακομίσει στο Μέρσεϊσαϊντ...

2.Στην παιδική του ηλικία συνήθιζε να βρίσκεται στις εξέδρες του γηπέδου της Ρέιντζερς και να υποστηρίζει τους «διαμαρτυρόμενους». Μάλιστα, έβλεπε μαζί με τον πατέρα του τα παιχνίδια της ομάδας Νέων του συλλόγου!

3.Στα 16 του υπέγραψε συμβόλαιο με τη Σέλτικ και μόλις οι άνθρωποι της ομάδας κάλεσαν την οικογένειά του για να την ενημερώσουν για την πρόθεσή τους να πάρουν τον Νταλγκλίς, αυτός έτρεξε στο δωμάτιό του και κατέβασε κατευθείαν τις αφίσες της Ρέιντζερς!

4.Μέσα στης δεκαετία του '70, ο «King Kenny» κατάφερε να γίνει θρύλος της Σέλτικ με τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα κι ένα Λιγκ Καπ Σκοτίας.

5.Στη Λίβερπουλ μετακόμισε στις 10 Αυγούστου του 1977. Οι «κόκκινοι» κατέβαλαν 440.000 λιρών στη Σέλτικ, ποσό που εκείνη την εποχή αποτελούσε ρεκόρ.

6.Μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 1980-1981 ο Νταλγκλίς δεν είχε χάσει ούτε ένα ματς πρωταθλήματος!Η συνεργασία του με τον Ίαν Ρας ήταν από τις πιο εποικοδομητικές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

7.Το καλοκαίρι του 1985, έγινε ο πρώτος παίκτης – προπονητής του αγγλικού ποδοσφαίρου, παίρνοντας τη θέση του Τζο Φάγκαν. Ήταν μόλις 34 ετών όταν ανέλαβε να καθοδηγήσει τη Λίβερπουλ τόσο μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, όσο και από τον πάγκο. Στην πρώτη σεζόν που το έκανε αυτό (1985-1986), πήρε το νταμπλ, πετυχαίνοντας το γκολ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για να πάρουν οι «κόκκινοι» τον τίτλο. Ήταν

8.Από τη Λίβερπουλ αποχώρησε για πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου του 1991, μόλις δύο μέρες μετά από ισοπαλία με την Έβερτον με σκορ 4-4 στο «Γκούντισον Παρκ» για το Κύπελλο Αγγλίας. Άφησε την ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας με μέσο όρο τερμάτων 2,58 ανά ματς έπειτα από 24 αγωνιστικές και η παραίτησή του ανακοινώθηκε από μεγάφωνα στον σταθμό Lime Street. Έπειτα από την πρώτη του εμπειρία στην προπονητική, σε 381 ματς είχε 223 νίκες με 732 γκολ.

9.Το καλοκαίρι του 1992 και έχοντας επιστρέψει στους πάγκους αναλαμβάνοντας τη Μπλάκμπερν, προχωράει στην ακριβότερη μεταγραφή – για εκείνη την εποχή – στη Βρετανία, αποκτώντας τον Άλαν Σίρερ. Με τον τίτλο του 1995, έγινε μόλις ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που οδήγησε δύο ομάδες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά τους Τομ Γουότσον, Χέρμπερτ Τσάπμαν και Μπράιαν Κλαφ.

10.Στην αγαπημένη του Λίβερπουλ επέστρεψε το 2011, αναλαμβάνοντας να διορθώσει τα πράγματα που είχε... καταστρέψει ο Ρόι Χότζον. Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο εκείνης της σεζόν σπάει το ένα ρεκόρ μεταγραφής για τον σύλλογο πίσω απ' το άλλο, με τις προσθήκες των Σουάρες (έναντι 22 εκατ.λιρών από τον Άγιαξ) και Άντι Κάρολ (έναντι 35 εκατ.λιρών από τη Νιούκαστλ). Κατέκτησε το Λιγκ Καπ του 2012 με αντίπαλο την Κάρντιφ.

Bonus: Αξίζει ξεχωριστή μνεία για την συνεισφορά του στη μεγαλύτερη τραγωδία του αγγλικού ποδοσφαίρου και την πιο μελανή σελίδα στα χρονικά της Λίβερπουλ. Ο «King Kenny» ήταν προπονητής της Λίβερπουλ την αποφράδα 15η Απριλίου του 1989, όταν 96 οπαδοί της ομάδας δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους έχοντας θελήσει να δουν από κοντά τον ημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ, στο Χίλσμπορο. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε όσο μπορούσε να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να κυνηγήσει τη δικαίωση που ήρθε βέβαια πολλά χρόνια αργότερα κι έπειτα από μεγάλο αγώνα και κόπο της επιτροπής που συστάθηκε. Φρόντισε ώστε να δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι του συλλόγου σε όσο το δυνατόν περισσότερες κηδείες των οπαδών μετά από την μαύρη εκείνη μέρα, ενώ σε πολλές παραβρέθηκε και ο ίδιος. Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, πάλεψε κι αυτός για να έρθει επιτέλους η δικαίωση για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στον θάνατο των 96 οπαδών...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα