Το 10αρι του Αμπντούλ Ατζαγκούν

Μαριάννα Αξιοπούλου
Το 10αρι του Αμπντούλ Ατζαγκούν

bet365

Έμαθε να κάνει καριέρα με το «10». Και χθες ήταν το δέκα το καλό για τον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Αμπντούλ Ατζαγκούν.

1. Ο Αμπντούλ Τζιλίλ Ατζαγκούν γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1993 στο Πορτ Χαρκούτ της Νιγηρίας, σε μια από τις πιο νότιες πόλεις της χώρας που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Από το 2008 αγωνιζόταν στην Dolphins fc , με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2011.

2. Η Εθνική ομάδα ήταν εκείνη που τον έκανε γνωστό και του έδωσε την ευκαιρία να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο. Ο Αμπντούλ παρότι είναι μόλις 21 ετών, έχει παίξει ήδη σε τρία παγκόσμια Κύπελλα. Αγωνίστηκε το 2009 στη Νιγηρία με την U17, το 2011 στην Κολομβία με την U20, ενώ με την ίδια ομάδα έπαιξε και το περυσινό καλοκαίρι στην Τουρκία. Το όνομά του, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί, ήδη, σε μια ξεχωριστή λίστα παικτών που έχουν σκοράρει σε δύο συνεχόμενα παγκόσμια κύπελλα κάτω των 20 ετών.

3. Σε όλα τα τουρνουά που έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα έχει σκοράρει. Με την Εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε δύο διοργανώσεις, τα τρία εκ των οποίων πέρυσι. Με την Εθνική κάτω των 17 είχε πετύχει δύο γκολ σε μια διοργάνωση που έγινε στη Νιγηρία και με τους «μικρούς» να φτάνουν μέχρι τον τελικό και να χάνουν από την Ελβετία.

4. «Είναι πολύ σημαντικό να αποκτάς εμπειρίες στο ποδόσφαιρο και να έχεις διάρκεια», είχε πει σε μια από τις λιγοστές του συνεντεύξεις και είχε συμπληρώσει. «Είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει στην καριέρα σου. Για μένα είναι ανεκτίμητης αξίας η συμμετοχή μου σε όλα αυτά τα τουρνουά. Αποθηκεύω κάθε θετική ή αρνητική εμπειρία για να μπορέσω να την εκμεταλλευτώ στην καριέρα μου. Εκείνο που έχω μάθει είναι ότι πάντα μπορείς να βελτιώνεσαι».

5. Απ’ όλες τις διοργανώσεις που έλαβε μέρος, η πιο ξεχωριστή ήταν μια λιγότερο γνωστή, μία που οι προβολείς δεν στρέφονται με την ίδια λάμψη πάνω στους παίκτες. Το Αφρικανικό κύπελλο Νέων, που έγινε τον Απρίλιο του 2011 στη Νότιο Αφρική, είχε για τον Αμπντούλ προσωπική αξία. «Προσεύχομαι στον Αλλάχ να μας δώσει την επιτυχία στη Νότιο Αφρική και να πετύχω πολλά γκολ. Θέλω να τα αφιερώσω όλα στον αδελφό μου Αμπντουλαχίμ, που πέθανε πριν λίγες μέρες. Ήμασταν πολύ κοντά και θα μου λείψει απερίγραπτα». Η Νιγηρία κατέκτησε το τουρνουά, έστω κι αν ο Ατζαγκούν δε θα έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

6. Επειδή είναι συνηθισμένη η συζήτηση για την ηλικία των αφρικανών ποδοσφαιριστών και κατά πόσο είναι αληθινό αυτό που δηλώνουν, για την περίπτωση του Αμπντούλ Ατζαγκούν φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλημα. Σε έρευνα που έκανε Αφρικανός δημοσιογράφος το καλοκαίρι του 2013 κι ενόψει του Παγκοσμίου για την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας κάτω των 20 ετών, δεν βρήκε καμία παρατυπία στην περίπτωση του άσου του Παναθηναϊκού, σε αντίθεση – για παράδειγμα – με τον Ολαρενβάγιου Καγιόντε.

7. Η πορεία και η ιστορία του λίγο έλειψε να αλλάξει πορεία τον προηγούμενο Μάρτιο. Ένας γνωστός μας από το παρελθόν, ο Μαγκντί Τολμπά, ήρθε σε επικοινωνία μαζί του από την Αλ Αχλί, προκειμένου να διερευνήσει αν ο Νιγηριανός είναι διατεθειμένος να παίξει στην Αίγυπτο. Η πρώτη αντίδραση του Ατζαγκούν ήταν θετική, χωρίς ωστόσο να συμφωνήσει σε ποσά ή να υπογράψει συμβόλαιο, ωστόσο στην πορεία μάλλον το σκέφτηκε καλύτερα. «Φυσικά και θεωρώ καλύτερο για μένα να μπορέσω να παίξω σε ευρωπαϊκή ομάδα, όμως η Αλ Αχλί είναι σπουδαίος σύλλογος και δεν έχω πρόβλημα να φορέσω τη φανέλα του, αν μου κάνουν μια καλή προσφορά».

8. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες προτάσεις που ήθελε. Χάρη στο τουρνουά που έκανε στην Τουρκία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Σαμσουνσπόρ, Μανίσασπορ και Κονιασπόρ, όμως τα λεφτά που αρχικά αξίωνε η ομάδα του ήταν απαγορευτικά. Η τιμή του είχε οριστεί στα 500.000 ευρώ, όμως οι πληροφορίες θέλουν τον Παναθηναϊκό να μην ξόδεψε πάνω από 150.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από την Dolphins. Ο Ατζαγκούν αποδέχτηκε σχεδόν αμέσως την πρόταση του Παναθηναϊκού, ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που του δινόταν.

«Αυτό που με έκανε να δεχτώ την πρόταση του Παναθηναϊκού χωρίς να διστάσω είναι το μέγεθος του Συλλόγου και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ γνωστό club σε όλον τον κόσμο. Ήθελα πάρα πολύ να ακολουθήσω διεθνή καριέρα στο ποδόσφαιρο και η ευκαιρία του Παναθηναϊκού είναι κάτι που μου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Τόσο η χώρα όσο και η ομάδα μου αρέσουν πάρα πολύ και είμαι σίγουρος πως έχω κάνει την κατάλληλη επιλογή». Ο Νιγηριανός προσαρμόστηκε γρήγορα στη χώρα μας, τόσο εκτός γηπέδου, όσο και εντός. Σίγουρα τον βοήθησε ότι σκόραρε στο ντεμπούτο του στην Κρήτη με τον Πλατανιά και πως έκλεισε την πρώτη του σεζόν με έξι γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

9. Ο Πασχάλης Τουντούρης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που τον πρότεινε στον Παναθηναϊκό και τον εκπροσωπεί, τα είχε πει καλύτερα απ’ όλους για τον πελάτη του. Κι επειδή ήταν σε ανύποπτο χρόνο, είναι κι εκείνα που έχουν μεγαλύτερη σημασία. «Είναι ένας εκπληκτικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με ηγετική ικανότητα. Εκτός γηπέδου είναι ηθικός και ο συνδυασμός του χαρακτήρα που δείχνει εντός κι εκτός γηπέδου είναι ο ιδανικός για να μπορέσει να πετύχει τα όνειρά του και να φτάσει τις δυνατότητές του. Έχει την ποιότητα για να κάνει καριέρα στην Ευρώπη, αρκεί κάθε βήμα να είναι προσεκτικό και με σωστή αξιολόγηση».

10. «Είναι ξεχωριστό συναίσθημα να σκοράρεις. Οποιοσδήποτε επιθετικός στον κόσμο θα σου πει το ίδιο πράγμα. Είναι ο λόγος που εξ αρχής φοράς τη φανέλα». Μια ακόμα σπάνια συνέντευξή, μια ακόμα σπάνια δήλωση. Το ξεχωριστό συναίσθημα που ένιωσαν χθες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα