Η γραμμή του Σωτήρη Νίνη!

Η γραμμή του Σωτήρη Νίνη!

bet365

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με το Αιγάλεω. Ένα ταξίδι που συνεχίζεται. To gazzetta.gr παρουσιάζει τις στάσεις του 24χρονου μέσου, που επιστρέφει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

Αγία Μαρίνα… Στην αρχή ο σταθμός ονομαζόταν «Χαϊδάρι». Στην Ελλάδα, όμως, θέλουμε να πιστεύουμε σε κάτι μεγαλύτερο. Έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε καθημερινά πιο όμορφο το παραμύθι μας. Κάπως έτσι ξεκινάει και η διαδρομή του Σωτήρη Νίνη. Το παιδί-θαύμα που εμφανίστηκε πριν εφτά χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το οποίο ακολούθησε τη διαδρομή που μάλλον σαν σε αιώνια καταδίκη ακολουθούν όλοι οι ταλαντούχοι στη χώρα μας. Αποθέωση για την απαξίωση! «Όταν άρχισα να παίζω, οι εφημερίδες έγραφαν για τον Μέσι, τον Θεό και πολλά άλλα. Κάθε παίκτης θα χαιρόταν, φυσικά. Είναι ανθρώπινο. Ήξερα, όμως, ότι το να σε συγκρίνουν δεν είναι καλό. Δημιουργεί άλλο πρόσωπο στο μυαλό του κόσμου και όχι αυτό που είσαι. Γι' αυτό είχα ζητήσει να μη με συγκρίνουν. Είμαι ο Σωτήρης και αυτό αρκεί. Αυτοί παίζουν αλλού. Είμαι ο Σωτήρης και δεν είμαι ο Μέσι. Παίζω στην Ελλάδα και ο Μέσι στην Ισπανία».

Αιγάλεω… Κυριακή 7 Ιανουαρίου του 2007. Ο Σταθμός της γραμμής 3 του μετρό δεν είχε καν ακόμα παραδοθεί. Η ομώνυμη ομάδα θα παραδινόταν στα κέφια ενός 16χρονου πιτσιρικά που εμφανιζόταν ξαφνικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βίκτορ Μουνιόθ είχε δώσει εντολή να γίνει επαγγελματίας ένα μήνα πριν και παρότι δεν είναι κάθε μέρα του Άη Γιαννιού, εκείνη τη συγκεκριμένη ήταν. Ο Σωτήρης Νίνη έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο και για τους επόμενους έξι μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο χόρευε στο ρυθμό του.

Αναδεικνύεται πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της αγωνιστικής και λαμβάνει το βραβείο του από τον Πύρρο Δήμα, λόγω των κοινών τους καταβολών από τη Χειμάρρα. Οι καταβολές του, το σχολείο του, οι φίλοι του, η οικογένειά του και γενικότερα ό,τι είχε σχέση με τον Σωτήρη Νίνη μπαίνει στο μικροσκόπιο των μίντια που ψάχνουν το νέο θαύμα.

Ελαιώνας… Μένουμε λίγο ακόμα σε εκείνο το βράδυ! Όπως κάποτε έμενε ο Άγγελος Φιλιππίδης στο ελικόπτερο και έβλεπε αφ’ υψηλού την έκταση που υποτίθεται ότι θα χτιζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τα έργα, άλλωστε, δεν είχαν σταματήσει ακόμα όταν ο Σωτήρης Νίνης ονειρευόταν να παίξει στο νέο γήπεδο του τριφυλλιού. Λίγα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, ο νεαρός μέσος αποκάλυψε λέξη προς λέξη όσα συνέβησαν και τον έφεραν στην ενδεκάδα του αγώνα με το Αιγάλεω.

«Ο κ. Μουνιόθ ερχόταν συχνά και έβλεπε τα παιχνίδια της ομάδας νέων. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2006, με φώναξαν να υπογράψω συμβόλαιο, κάτι που μου φάνηκε περίεργο. Ήμουν ακόμα 16 χρόνων. Τότε κάναμε προπονήσεις με τους μεγάλους. Δύο μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, μετά τη διακοπή λόγω των εορτών, ετοιμαζόμουν να γυρίσω στην Ακαδημία. Μου είπαν «μη φύγεις γιατί είσαι στην αποστολή». Πάγωσε το αίμα μου! Ήδη ένιωθα παράξενα που ήμουνα δίπλα σε παίκτες τους οποίους μέχρι τότε παρακολουθούσα ως θεατής... Καταλαβαίνετε πώς αισθάνθηκα μπαίνοντας και στ’ αποδυτήρια; Το πρωί του αγώνα με το Αιγάλεω, ο Μουνιόθ ζήτησε να μιλήσουμε. Πήγα τρεμάμενος στο γραφείο του και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-Σήμερα παίζουμε, ε; Μου λέει...
- Ναι...
- Πρώτη φορά είσαι στη 18άδα. Πώς νιώθεις;
- Φανταστικά...
- Αν όμως παίξεις έστω και για ένα λεπτό, θα νιώσεις ακόμα καλύτερα;
- Φυσικά! Η συμμετοχή είναι σπουδαίο πράγμα...
- Εγώ θα σε βάλω από την αρχή, για να παίξεις 90 λεπτά...

Στην αρχή πίστεψα ότι μου είπε κάτι άλλο και πως έφταιγαν τα σπαστά αγγλικά που μιλούσε... Όταν το συνειδητοποίησα, πήγα να τρελαθώ. Αν μου ζητήσετε να θυμηθώ εκείνο τον αγώνα, δεν μπορώ να το κάνω... Από το ζέσταμα ένιωθα τη γη να κουνιέται κάτω από τα πόδια μου. Στον κ. Μουνιόθ οφείλω τα πάντα! Αν δεν ήταν αυτός, ίσως να ήμουνα ακόμα στους νέους και να μην είχα υπογράψει κανένα συμβόλαιο...Θυμάμαι, μετά τον αγώνα με το Αιγάλεω, ετοιμάστηκα να γυρίσω στην Ακαδημία και μου είπε «εδώ θα μείνεις»».

Κεραμεικός… Στο προσχέδιο της γραμμής, ο συγκεκριμένος σταθμός είχε το όνομα «Βοτανικός»! Δύο πράγματα έχουμε μάθει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη λέξη. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού που δεν έγινε ποτέ και ο… μάγκας. Ο Σωτήρης Νίνης σπάνια έχει δώσει αφορμή για να σχολιαστεί ο χαρακτήρας του. Μοναδικό μελανό σημείο ένα επεισόδιο με τον Έκι Γκονζάλες τον Φεβρουάριο του 2008. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αργεντινός είχε ζητήσει από τον Νίνη να προσπαθεί περισσότερο, με τον Έλληνα άσο να αντιδρά. Σύμφωνα με τον Σωτήρη, «δεν αντέδρασα, ούτε απάντησα ποτέ, αλλά οι εφημερίδες γράφουν λόγω συμφερόντων ό,τι θέλουν».

Μοναστηράκι… Ένας εύκολος τρόπος να προσεγγίσεις το κέντρο της Αθήνας και από εκεί να περπατήσεις προς τα τουριστικά αξιοθέατα. Θησείο, Ακρόπολη, Πλάκα, Μαρούσι! Αυτό το τελευταίο ήταν μάλλον εκτός χάρτη, όμως για ένα χρόνο ήταν τουριστικό αξιοθέατο για δεκάδες ξένους που κατέφθαναν στη χώρα μας. Ο Σωτήρης Νίνης δεν είχε απλά ένα σπουδαίο ξεπέταγμα με τον Παναθηναϊκό. Έκανε ένα εκπληκτικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στην Αυστρία με την Εθνική ομάδα κι εκεί στα ξένα, που ξέρουν καλύτερα, αυτό είναι το πρώτο που μετράει. Η UEFA τον συμπεριλαμβάνει εκείνο το καλοκαίρι στους καλύτερους του τουρνουά, το Don Balon τον βάζει στη λίστα με τους καλύτερους της ηλικίας του και αφιερώνει σελίδες για το ταλέντο του και στην Ελλάδα, όπου άλλο που δε θέλουμε, γράφουμε για τους σκάουτερ που πλημμυρίζουν το ΟΑΚΑ για χατίρι του. Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, μέχρι και Ρεάλ!

Σύνταγμα… Ο νόμος του Χενκ Τεν Κάτε! Απόλυτος, απρόσιτος, παράξενος, ιδιότροπος, αλλά και πρωτοπόρος. Το… ψήφισμα του Ολλανδού θα προκαλέσει σοκ, όμως θα είναι κι ένας τρόπος να προκαλέσει τον Σωτήρη Νίνη! Σε μια προσπάθεια να περιβάλλει με ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τον παίκτη του και να τον «αναγκάσει» να σταθεί ακόμα πιο ώριμος απέναντι στις ευθύνες, ο Χενκ Τεν Κάτε τον ορίζει αρχηγό. Κι εκείνος είναι έτοιμος να ανταποδώσει την εκτίμηση που του έδειξε ο προπονητής του. «Θέλω ν' αποδείξω ότι άξιζε να παίζω. Η φετινή χρονιά αποτελεί ένα στοίχημα για μένα και σκοπεύω να το κερδίσω!». Εν μέρει το κατάφερε, αφού επέστρεψε σε αγωνιστική δράση και έκλεισε εκείνη τη σεζόν με 26 συμμετοχές συνολικά και εφτά ασίστ.

Ευαγγελισμός… Το πρώτο κακό μαντάτο. Ο Βίκτορ Μουνιόθ, την εποχή που ο Σωτήρης Νίνης, μεσουρανούσε προειδοποιούσε. Έλεγε ξανά και ξανά για τον χρόνο που χρειάζεται ο νεαρός, ο οποίος δεν είχε καν ενηλικιωθεί. Κάποιοι δεν τον άκουσαν, ο τότε 17χρονος έπεσε στη φωτιά και κάηκε. Ο νεαρός άσος, ο οποίος ήταν ήδη καταβεβλημένος από τα συνεχή ματς, θα ξεκινήσει προετοιμασία καθυστερημένα. Προλαβαίνει να παίξει μερικά λεπτά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και αρχίζουν οι ενοχλήσεις να γίνονται εντονότερες. Η διάγνωση είναι το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών και η ετυμηγορία της Γερμανίδας Ουλρίκε Μόζαβεκ είναι εγχείρηση. Ο Νίνης θα χρειαστεί κοντά στους δύο μήνες αποθεραπείας και ο Ζοσέ Πεσέιρο, που έτσι κι αλλιώς δεν έδειχνε να τον υπολογίζει ως βασικό, θα τον ξεχάσει...

Μέγαρο Μουσικής… Ο τρελός μήνας του Σωτήρη Νίνη στο ξεκίνημα του 2007 συνεχιζόταν. Από τις υποδομές του Παναθηναϊκού, από τα παιχνίδια δίπλα στις γραμμές για να μαζεύει τη μπάλα ή στις κερκίδες, βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Βρέθηκε στο μικροσκόπιο όλου του κόσμου, με μια ξεχωριστή ανάλυση για τα δικά του πεπραγμένα να συνοδεύει κάθε ματς του Παναθηναϊκού. Στις 27 Ιανουαρίου ακούστηκε η μελωδία που περίμεναν όλοι. Συμπτωματικά, ήταν 28 Ιανουαρίου του 2000 όταν εγκαινιάστηκε ο σταθμός Μετρό του Μεγάρου Μουσικής. Ο Σωτήρης Νίκης πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γινόταν τότε ο νεαρότερος Έλληνας που σκοράρει στο πρωτάθλημα.

«Είναι ένα όνειρο που συνεχίζεται ακόμα και ελπίζω να έχει συνέχεια. Πάνω απ' όλα πρέπει να αγωνίζεσαι για την ομάδα και μετά για τον εαυτό σου. Η δημοσιότητα δεν με βαραίνει καθόλου, γιατί απλά δεν ασχολούμαι. Δεν ξέρω ακόμα τίποτα για την εθνική, δεν έχω αποφασίσει». Το γκολ του απέναντι στον Πανιώνιο ψηφίστηκε ως το καλύτερο της αγωνιστικής και η παράκρουση συνεχιζόταν.

Αμπελόκηποι… Η επιστροφή του! Στη Λεωφόρο μεγάλωσε, το πρώτο ματς που παρακολούθησε στην καριέρα του ήταν ντέρμπι αιωνίων στο «Απ. Νικολαΐδης», εκεί όπου δεν πρόλαβε να παίξει όσο θα ήθελε. Κάποτε ονειρευόταν το καινούργιο γήπεδο του Παναθηναϊκού, κάποτε δήλωνε την προτίμησή του στο ΟΑΚΑ σε σχέση με την ιστορική έδρα του τριφυλλιού. Πριν μερικούς μήνες, λίγο πιο πέρα από τη στάση των Αμπελοκήπων, ο Σωτήρης Νίνης έζησε μια από τις πιο περίεργες βραδιές της καριέρας του. Στις 14 Φεβρουαρίου ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ, ο 24χρονος μέσος ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε, όμως ο κόσμος που ήταν στο γήπεδο δεν ασχολήθηκε στο ελάχιστο μαζί του.

Πανόρμου… Μια στάση δρόμος! Όπως και τα σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του Σωτήρη Νίνη! Στο διάστημα που το άστρο του ανέτειλε και έπαιρνε όλο και πιο προεξέχουσα θέση στον ουρανό, τα δημοσιεύματα ασχολούνταν με την προσωπική του ζωή. Μοντέλα του χρεώνονταν ως σχέσεις, ξενύχτια του χρεώνονταν ως τρόπος ζωής και η μοναδική άμυνα του νεαρού ήταν να μην ασχολείται. «Όλα αυτά έχουν καταντήσει αηδία. Από τη μια εβδομάδα στην άλλη μου χρεώνουν μοντέλα τα οποία δεν γνωρίζω καν. Για τον τρόπο ζωής μου, το φαγητό που τρώω... Βρείτε μου έναν άνθρωπο που να με έχει δει μετά τις δώδεκα έξω. Δεν έχω ξενυχτίσει και όποτε έγινε ήταν σε ρεπό της ομάδας. Όλα αυτά λέγονται για να δικαιολογήσουν κάποιοι άλλα πράγματα. Γελάω πολλές φορές με τα δημοσιεύματα».

Δικαίως, αφού η ζωή του Σωτήρη Νίνη μοιάζει περισσότερο με ενός φυσιολογικού παιδιού που περνάει απαρατήρητος σε μια παρέα δέκα ανθρώπων και δεν προσπαθεί με κανέναν τρόπο να προσελκύσει τα βλέμματα και τα δείξει ότι είναι κάτι το ξεχωριστό.

Κατεχάκη… Η μεγάλη διασταύρωση της καριέρας του. Από εκείνες που δεν ξέρεις αν θα έχεις την προτεραιότητα του τροχονόμου ή αν θα περιμένεις για να έρθει η σειρά σου. Όπως το καλοκαίρι του 2007. Το θαύμα του ελληνικού ποδοσφαίρου θα κρατούσε μερικούς μήνες και μετά θα εμφανιζόταν ο Ζοσέ Πεσέιρο. Ο Πορτογάλος δεν πείσθηκε ποτέ για τις δυνατότητες του Σωτήρη Νίνη. Δεν πρόλαβε κιόλας, αφού προέκυψε και ο τραυματισμός του νεαρού στο μεσοδιάστημα. Ο μικρός που είχε παίξει 14 ματς και 982 λεπτά από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2007, θα έπαιζε τέσσερα ματς και 87 λεπτά σε μια ολόκληρη σεζόν.

«Αναρωτήθηκα τι συμβαίνει και κάποια στιγμή ο κ. Πεσέιρο μου είπε ότι δεν με εμπιστεύεται όσο τους άλλους... Έλεγα καμιά φορά στον εαυτό μου «τι κάθεσαι και τρέχεις, μήπως θα παίξεις;». Να μην το περάσει κανείς ποτέ αυτό που έζησα... Ευτυχώς, υπήρξαν παίκτες που μου έδιναν δύναμη, όπως ο Γκούμας, ο Σαλπιγγίδης, ο Δάρλας και άλλοι... «Μην τα παρατάς, θα αλλάξουν τα πράγματα», μου έλεγαν. Ευτυχώς, ακολούθησα τη λογική τους. Αποφάσισα να κάνω προπόνηση με την ίδια διάθεση, μόνο για τον εαυτό μου και για κανέναν άλλον».

Εθνική Άμυνα… Ήταν ένα χαρακτηριστικό του Ότο Ρεχάγκελ. Με όσα θετικά ή αρνητικά το συνόδευαν και η ανάλυση των οποίων έχει εξαντληθεί τα προηγούμενα χρόνια! Για τον Γερμανό είχε μικρή σημασία τι έκανε ένας παίκτης σε συλλογικό επίπεδο, αρκεί να ήταν ο παίκτης που θα τον βοηθούσε σε Εθνικό. Μετά από την… άδεια σεζόν του 2007-08, ο Ρεχάγκελ κάλεσε τον Σωτήρη Νίνη στην Εθνική. Ήταν 16 Μαΐου όταν ήρθε η κλήση και στις 19 του ίδιου μήνα έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Κύπρο.

«Δεν περίμενα την κλήση από τον κύριο Ρεχάγκελ. Όταν μαζευτήκαμε με την ομάδα, ήρθε, μου μίλησε και με έκανε να νιώσω άνετα, λες και ήμουν πάρα πολύ καιρό στην ομάδα. Είχα πάρα πολύ άγχος, αλλά μου έφυγε μετά την ομιλία αυτή. Είναι και φανταστικός άνθρωπος. Ήταν κάτι μοναδικό, ήταν φανταστική εμπειρία».

Χολαργός… Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν τον Μάιο του 2010! Όπως έμοιαζε και ο Σωτήρης Νίνης να κάνει εγκαίνια σε μια νέα καριέρα τον Φεβρουάριο του 2010. Εκείνο το βράδυ στη Ρώμη, ο μικρός μεγάλωσε περισσότερο από ποτέ. Ήταν η δεύτερη πιο εμφατική του παρουσία μετά από το ντέρμπι με την ΑΕΚ το 2007, όταν στα 17 του χρόνια είχε διαλύσει την Ένωση με ασίστ και γκολ! Στο Ολίμπικο, ο Σωτήρης Νίνης κέρδισε το πέναλτι στο 40’ κι έδωσε την ευκαιρία στον Τζιμπρίλ Σισέ να ισοφαρίσει. Πήρε τη μπάλα σχεδόν στη σέντρα και με ατομική ενέργεια και σουτ σκόραρε στο 43’ κι έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ. Και με εκπληκτική πάσα στο 44’ ολοκλήρωσε την… τριλογία του κι έδωσε το δικαίωμα στον Γάλλο επιθετικό να χριστεί εκ νέου σκόρερ.

Μετά το ματς, ο Τζιμπρίλ Σισέ αποθέωνε τον συμπαίκτη του. «Ο Νίνης έπαιξε πολύ καλά. Είναι εξαιρετικός παίκτης. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την σημερινή του εμφάνιση. Ήταν εξαιρετική η πάσα του».

Νομισματοκοπείο… Το πρώτο του συμβόλαιο ήρθε τον Δεκέμβριο του 2006. Ο Παναθηναϊκός του έδωσε αμοιβή 20.000 ευρώ ετησίως, όμως μόλις το ταλέντο του αποκαλύφθηκε ήρθε η πρώτη αναπροσαρμογή. Διπλασιασμός των αποδοχών του, επέκταση ως το 2010 και μια ρήτρα δυσανάλογη της αμοιβής του. 15 εκ. ευρώ γράφει απέξω το χρηματοκιβώτιο και το τριφύλλι κλειδώνει το χρυσάφι που βρήκε. Το πρώτο αξιόλογο συμβόλαιο για τον Σωτήρη Νίνη με τον Παναθηναϊκό ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο νεαρός μέσος θα υπέγραφε τότε για τέσσερα χρόνια έναντι 250.000 ευρώ ετησίως! Μέσα σε 1,5 χρόνο, δηλαδή, είχε κατορθώσει να δεκαπλασιάσει τις αποδοχές του. Αυτό ήταν και το τελευταίο του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, στο φινάλε του οποίου έφευγε για την Ιταλία.

Αγία Παρασκευή… Μια μικρή βοήθεια από τους Αγίους, την χρειαζόταν όταν έπρεπε να ακούσει την κατσάδα του Χενκ Τεν Κάτε. Γιατί ο Ολλανδός δεν αρκούταν μόνο να δίνει ευθύνες στους ποδοσφαιριστές του και να τους ανυψώνει όποτε το χρειάζονταν, αλλά κι όταν έκρινε ότι πρέπει να τους συνεφέρει, το έκανε με πολύ δεικτικό τρόπο. Οι ατάκες του Ολλανδού στον Σωτήρη Νίνη έχουν μείνει στην ιστορία με κυριότερη εκείνη τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο καιρό πριν αντικατασταθεί ο Ολλανδός από τον Νίκο Νιόπλια. «Το μόνο που σκέφτεσαι είναι να φτιάχνεις τις κάλτσες και τα μαλλιά σου. Σοβαρέψου!». Ο Νίνης σοβαρεύτηκε. Κυρίως όταν έγινε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Χαλάνδρι… Οι φωνές και τα πανηγύρια εκείνο το απόγευμα μπορεί και να ακούστηκαν σε όλα τα βόρεια προάστια. Ο Παναθηναϊκός με τον Νίκο Νιόπλια στο τιμόνι έκανε τη μια εκπληκτική εμφάνιση μετά την άλλη, κατακτούσε το πρωτάθλημα, κατακτούσε και το κύπελλο. Ο Σωτήρης Νίνης, στα 20 του χρόνια, έμοιαζε επιτέλους ώριμος και έτοιμος να ανταποκριθεί σε όσες προσδοκίες υπήρχαν για εκείνον. Θα κλείσει την τέταρτή του σεζόν στον Παναθηναϊκό με 42 συμμετοχές, έξι γκολ, οκτώ ασίστ και με όνειρα που έγιναν πραγματικότητα!

«Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν περιγράφονται με λέξεις. Είναι μοναδικές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στο μυαλό όλων μας. Πρωταθλητής δεν έγινα μόνο εγώ, αλλά ολόκληρη η ομάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω αυτές τις στιγμές. Όπως έχω ξαναπεί ήταν ένας ποδοσφαιριστής που τον θαύμαζα πολύ. Εγώ, όμως, θα ήθελα να μη με συγκρίνουν . Είμαστε διαφορετικοί σαν άνθρωποι, σαν χαρακτήρες και σαν ποδοσφαιριστές. Αυτό που θέλω είναι να μείνω στον κόσμο σαν Σωτήρης Νίνης και όχι σαν νέος Δημήτρης Σαραβάκος».

Δουκίσσης Πλακεντίας… Ανταπόκριση με τη γραμμή 1! Επόμενη στάση, Νεραντζιώτισσα. Εκεί κοντά έπεσε η αυλαία πριν δύο χρόνια. Το συμβόλαιο του Σωτήρη Νίνη έληγε και ο ίδιος είχε πάρει την απόφαση να ξενιτευτεί. Η εμφάνισή του αρκετούς μήνες πριν στο Ολίμπικο απέναντι στη Ρώμη – στο ίσως σπουδαιότερο βράδυ στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό – άνοιγε την πόρτα για το campionato και την Πάρμα. Στις 22 Μαΐου του 2012, ο 22χρονος πλέον μέσος έπαιζε για τελευταία φορά μπροστά στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Στο 71ο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ η ταμπέλα με το νούμερο «7» σηκώθηκε και ο Νίνης πήγαινε αργά για την αλλαγή. Ο κόσμος σηκώθηκε στο πόδι, τον αποθέωσε κι εκείνος άφηνε για τελευταία φορά τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ εμφανώς δακρυσμένος.

Ήταν το φινάλε μιας πολύ δύσκολης σεζόν που είχε κοπεί στη μέση από τη ρήξη χιαστών που είχε υποστεί ο Νίνης στον αγώνα της Εθνικής ομάδας στο Ισραήλ.

Παλλήνη… Ο σταθμός του προαστιακού, επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, κάνει ρίμα και με τη λέξη γαλήνη. Αυτή που βρήκε ο Σωτήρης Νίνης στην Ιταλία, όταν πήρε μεταγραφή το 2012 για την Πάρμα. Μπορεί ποδοσφαιρικά να μην κατόρθωσε να αποδείξει ή να εξελίξει το ταλέντο του (σ.σ. 15 συμμετοχές, δύο ασίστ), ωστόσο πολιτισμικά ηρέμησε από την τρέλα που είχε ζήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. «Νιώθω πιο ήρεμος από ποτέ. Η πλειονότητα των παικτών, όπως και εγώ, κατοικεί στο κέντρο της πόλης. Κυκλοφορούμε με τα ποδήλατα! Φαντάσου. Ο κόσμος δεν σε σκοτίζει. Έρχεται για αυτόγραφο και πρώτα σου ζητάει την άδεια. Πολιτισμός».

Παιανία… Η λατρεία του για το ποδόσφαιρο ήταν εκείνη που εξ αρχής ώθησε τους γονείς του να τον στείλουν σε ομάδα. Ο κύριος Χαρίλαος και η κυρία Γιολάντα ήρθαν στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Ζάκυνθο και όταν μετακόμισαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία. Ο Σωτήρης Νίνης πήγε στη σχολή ποδοσφαίρου του Γιάννη Παθιακάκη και το 2004 πέρασε τη… μεγάλη πόρτα της Παιανίας. Ο μικρός που θαύμαζε τον Δημήτρη Σαραβάκο βρέθηκε να φοράει τη φανέλα της ομάδας που αγαπούσε από παιδί και για την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει τατουάζ, αλλά όταν τελειώσει την καριέρα του.

Κορωπί… Ο προτελευταίος σταθμός! Σα να λέμε, δηλαδή, ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2013 ήταν προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, που θεωρούσε ότι συνδύαζε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και καλός Έλληνας παίκτης και εμπορικό όνομα. Ο Σωτήρης Νίνης ξεκίνησε καλά στη Θεσσαλονίκη, έμοιαζε να βρίσκει τον καλό του εαυτό, όμως η πορεία δεν δικαίωσε ούτε τον Έλληνα μέσο ούτε τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ για την επιλογή τους. Λίγο ο Στέφενς, λίγο μια θλάση, λίγο μια παρεξήγηση στο twitter και ο Νίνης βρέθηκε μεταξύ πάγκου και κερκίδας από τον Γενάρη και μετά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις και συμμετοχές στο ενδιάμεσο.

«Ξέρω πως όλα γίνονται για κάποιον λόγο, απλά κάποιες φορές εύχομαι να ήξερα ποιος είναι ο λόγος». Φυσικά και όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Έστω κι αν αργεί να φανεί αυτός.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών… Η αίθουσα αναμονής συχνά τον γέμιζε με διαφορετικά συναισθήματα. Έφευγε για Ιταλία, έφευγε για Θεσσαλονίκη, έφευγε για ευρωπαϊκά ματς. Αυτή τη φορά το «Ελ. Βενιζέλος» σημαίνει την προσγείωση, την επιστροφή. Και είναι ο τερματικός σταθμός της διαδρομής. Όπως φαντάζει και ο Παναθηναϊκός για την καριέρα του Σωτήρη Νίνη. Τώρα ή ποτέ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα