Ο πολύτιμος κύριος Αμπέιντ!

Ο πολύτιμος κύριος Αμπέιντ!

bet365

Μετά από τόσα χρόνια καριέρας, ο Μεχντί Αμπεΐντ βρήκε στον Παναθηναϊκό εκείνο που δεν είχε βρει σε Λανς και Νιουκάστλ. Την καθιέρωση! Το gazzetta.gr παρουσιάζει το νεαρό μέσο.

1. Ο Μεχντί Αμπεΐντ γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1992 στο Παρίσι και η καταγωγή του είναι από την Αλγερία. Γενέτειρα των γονιών του είναι η Αϊν Τεμουσέντ, την οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα στη ζωή του να επισκεφτεί.

2. Η πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν η Thiais και ακολούθησε η Alfortville. Εκεί τον εντόπισε η Λανς και του ζήτησε να δοκιμαστεί. Μετά από τρεις προπονήσεις εντάχθηκε στις ακαδημίες της γαλλικής ομάδας. Ήταν μόλις εφτά ετών! «Η Λανς ήταν για μένα το δεύτερό μου σπίτι. Ήμουν εκεί περίπου οκτώ χρόνια και απέκτησα πολλές από τις συνήθειές μου στην ομάδα. Είναι σαν οικογένεια για μένα».

3. Αγαπημένη του θέση είναι εκείνη του επιθετικού μέσου, ενώ κατά καιρούς έχει αγωνιστεί τόσο στα άκρα της μεσαίας γραμμής, όσο και ως αμυντικός μέσος.

4. Στην χρονιά που ήταν έτοιμος να πάρει την ευκαιρία και να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Λανς στάθηκε άτυχος, καθώς υπέστη κάταγμα στον πέμπτο μετατάρσιο και όταν επανήλθε, δεν κύλησαν τα πράγματα όπως θα ήθελε. «Δεν τα πήγαινα καλά με τους διοικούντες την ομάδα και γι’ αυτό ποτέ δεν μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Μπορούσα να μείνω κι άλλο στη δεύτερη ομάδα, αλλά δεν ήταν κάτι που με ικανοποιούσε».

5. Το καλοκαίρι του 2011 και λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια, ο Μεχντί Αμπεΐντ αποφάσισε να ξενιτευτεί. Είχε προσφορές από την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Έβερτον, ωστόσο εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει στο Νιουκάστλ. Βασικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξαν οι Χατέμ Μπεν Αφρά και Τσεκ Τιοτέ, οι οποίοι τον συμβούλεψαν να αποδεχτεί την πρόταση.

6. «Ήταν η καλύτερη πρόταση που είχα και εκείνη που με έκανε να αισθανθώ καλύτερα. Αυτός ο σύλλογος μου δίνει τα περισσότερα. Νιώθω ότι προοδεύω εδώ. Ωρίμασα περισσότερο στο Νιουκάστλ σε τέσσερις μήνες, απ’ ό,τι είχα ωριμάσει σε τρία χρόνια στη Λανς», έλεγε στους Γάλλους δημοσιογράφους, όταν τον ρωτούσαν αν αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή. Στην αγγλική ομάδα υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας.

7. Οι συμμετοχές του με τους «ανθρακωρύχους» θα έχουν το ίδιο άθροισμα, όπως και με τη Λανς. Δεν έπαιξε ούτε σε ένα ματς πρωταθλήματος και συμμετείχε δύο φορές με τη φανέλα της Νιουκάστλ, την πρώτη σε ματς του FA Cup και τη δεύτερη στο League Cup.

8. Αγαπημένη του ομάδα στο εξωτερικό είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ υποστηρίζει και την Παρί Σεν Ζερμέν. Παρακολουθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με αδυναμία του να αποτελεί η Primera Division.

9. Το καλοκαίρι του 2012 και μετά από μια χρονιά που δεν του πρόσφερε πολλά στην Αγγλία, η Ρόμα ενδιαφέρθηκε για να τον αποκτήσει ως δανεικό, όμως το θέμα δεν προχώρησε. Υπήρξε, επίσης, φημολογία για μετακίνησή του στην Τουρκία, κάτι που ο ίδιος είχε διαψεύσει.

10. Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα όταν σε φιλικό προετοιμασίας πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Νιουκάστλ, απέναντι στη Φενερμπαχτσέ σε φιλικό προετοιμασίας και φαινόταν ότι θα έπαιρνε την ευκαιρία του. Έξι μήνες μετά έφυγε για να πάρει – επιτέλους – συμμετοχές. Η Νιουκάστλ τον παραχώρησε δανεικό στην Σεντ Τζόνσον, με την οποία έπαιξε σε 12 παιχνίδια.

11. «Ήθελα να πάω να παίξω δανεικός, για να μπορέσω να ευχαριστηθώ το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι η Σκωτία είναι ιδανική για έναν νεαρό παίκτη όπως εγώ. Ήταν μια καλή εμπειρία και θεωρώ ότι έκανα σωστή επιλογή», είπε μετά το τέλος της σεζόν του στη Σκωτία, η οποία του απέφερε 12 συμμετοχές. Το καλοκαίρι, μάλιστα, η Σεντ Τζόνσον προσπάθησε να τον αποκτήσει εκ νέου ως δανεικός, όμως ο Μεχντί έψαχνε για κάτι καλύτερο.

12. Στο αιώνιο ερώτημα της εποχής μας και στην επιλογή ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, η απάντηση του Αμπεΐντ είναι υπέρ του Πορτογάλου μέσου.

13. Όταν πήγε στην Αγγλία, δεν ήξερε καλά τη γλώσσα, ωστόσο με τη βοήθεια φίλων και μιας δασκάλας μπόρεσε μέσα σε μερικούς μήνες να μιλάει αρκετά καλά. «Βελτίωσα τα αγγλικά μου μέρα με τη μέρα. Τώρα μπορούν να με καταλαβαίνουν και να τους καταλαβαίνω, τουλάχιστον αυτό».

14. Το καλύτερο παιχνίδι που έχει παρακολουθήσει και έχει ζήσει στη ζωή του είναι ο τελικός του μουντιάλ το 1998. Έστω κι αν ήταν μόλις έξι ετών θυμάται την τρέλα που επικρατούσε στο Παρίσι μετά τη νίκη της Γαλλίας επί της Βραζιλίας.

15. Το ταλέντο του ξεχώριζε στις μικρές ηλικίες, γι’ αυτό και ήταν διεθνής με τις Εθνικές ομάδες της Γαλλίας κάτω των 16, κάτω των 17, κάτω των 18 και κάτω των 19 ετών. Η έλλειψη συμμετοχών του κόστισε τη θέση του στην Εθνική ομάδα κάτω των 23 ετών κι εκείνος τότε επέλεξε να πάει στην Αλγερία. «Πήρα μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά και ήταν μια πολύ καλή εμπειρία».

16. Αγαπημένος του ηθοποιός είναι ο Μαρκ Γουόλμπεργκ.

17. Ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς έχει πολλάκις εκφραστεί με θετικά σχόλια για την αξία του Αμπεΐντ και τον υπολογίζει στο μέλλον για την Εθνική ομάδα της Αλγερίας. Μια θέση που ίσως κατορθώσει να πάρει μέσα από τις εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό.

18. Τα πρώτα του πρότυπα στο ποδόσφαιρο ήταν ο Ριβάλντο και ο Ζινεντίν Ζιντάν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί ανελλιπώς τον Τσάβι και τον Στίβεν Τζέραρντ.

19. Κολλητός του στη Νιουκάστλ ήταν ο Χάρις Βούκιτς, στον οποίο μάλιστα είχε αφιερώσει ένα γκολ που πέτυχε με τη δεύτερη ομάδα, επειδή στο ίδιο παιχνίδι ο Σλοβένος είχε τραυματιστεί. Επίσης έκανε πολύ παρέα με τον Χατέμ Μπεν Αφρά, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι ο άνθρωπος με το χειρότερο γούστο στη μουσική!

20. Η μεγαλύτερή του διάκριση σε εθνικό επίπεδο ήταν η συμμετοχή στα τελικά του Euro U-17 το 2009 με τη Γαλλία. Έπαιξε και στα τρία ματς του ομίλου και, μάλιστα, στα δύο ως βασικός όμως οι τρικολόρ κατετάγησαν τέταρτοι στο γκρουπ και αποκλείστηκαν.

21. Στην οικογένεια υπάρχει ακόμα ένας ποδοσφαιριστής! Ο μικρότερος αδελφός του Βαλίντ έπαιζε στη Σεντ Ετιέν και είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν σε αγγλικές ομάδες, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να υπογράψει συμβόλαιο. «Ο αδελφός μου έχεις τις δυνατότητες να γίνει σπουδαίος, έχει εντυπωσιακή τεχνική και είναι ένας παίκτης που αξίζει να δεις».

22. Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Μεχντί Αμπέιντ ήταν ένα από τα στοιχήματα του Νίκου Νταμπίζα, αφού αποτελούσε προσωπική του επιλογή χάρη και στο κοινό τους παρελθόν στη Νιουκάστλ. Η πρόταση έγινε στα μέσα Ιουλίου και ο Αλγερινός δεν χρειάστηκε χρόνο για να αποφασίσει. «Όταν είσαι 20 ετών και ο Παναθηναϊκός σου προσφέρει μια τέτοια πρόκληση, το μόνο που λες είναι ευχαριστώ. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ σπουδαίος σύλλογος, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα δεν είναι από τα κορυφαία. Όπως είπα και πριν, έχει τεράστια ιστορία», θα πει άμα την μεταγραφή του στο τριφύλλι και μετά από μια γεμάτη σεζόν ψάχνουν αμφότεροι τρόπο να ανανεώσουν τη συνεργασία τους.

Ο 22χρονος μέσος είναι η αποκάλυψη της σεζόν για το τριφύλλι με εννέα γκολ - δύο εκ των οποίων σε τρία ματς στα πλέι οφ - και πέντε ασίστ ως τώρα στη σεζόν, κάτι που… αναγκάζει τη Νιουκάστλ να τον πάρει πίσω. Η ευκαιρία που περίμενε και ήθελε ήρθε! Έστω και σε λάθος στιγμή…

 

Τελευταία Νέα