Η έμπνευση του Στεφάν Μπία

Η έμπνευση του Στεφάν Μπία

bet365

Ιούνιος, 1998… Ένας 12χρονος βλέπει τον Μάικλ Τζόρνταν να ευστοχεί «στο σουτ» και ονειρεύεται τη δική του στιγμή. Η στιγμή για τον Στεφάν Μπία θα έφτανε. Έστω και σ’ άλλο άθλημα.

Σ τεφάν Μπία Ετούντι… Η ιστορία ξεκινάει στην πρωτεύουσα του Καμερούν, το Γιαουντέ, όπου γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1986 ο άσος της Σεβίλλης. Σε ηλικία εφτά ετών άφησε το σπίτι του για να ενταχθεί στην ακαδημία που… γέννησε τον Σάμουελ Ετό και τον Ντζεμπά-Ντζεμπά. Σχεδόν 241 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του κατάφερε στην «Kadji Sports Academy» να μάθει τα βασικά του ποδοσφαίρου και να νιώθει ότι η θυσία του είχε αξία. Άλλωστε, έμεινε δέκα χρόνια μακριά από την οικογένειά του και κυρίως τη μητέρα του, η οποία μετά το χωρισμό με τον μπαμπά του μετακόμισε στην Γκαμπόν. Ήταν αρκετά τυχερός ώστε στα 16 του χρόνια να τον έχουν, ήδη, εντοπίσει οι μάνατζερ και να θεωρείται ιδανικός για το Γαλλικό πρωτάθλημα.

Τ αξίδι… Πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί, είχε τον κόσμο στα πόδια του. Οι περισσότερες γαλλικές ομάδες είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του αμυντικού μέσου, που ενίοτε διακρινόταν και ως κεντρικός αμυντικός. Εκείνος προτίμησε τη Ρεν και βρέθηκε στις ακαδημίες της το 2003.

«Ήμουν 16 χρονών και μου είχα μια ευκαιρία ζωής στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσα να την απορρίψω. Ο πατέρας μου, που εργαζόταν ως αεροσυνοδός, προσφέρθηκε να έρθει μαζί μου, αλλά προτίμησα να πάω μόνος. Η μητέρα μου κατάφερε, απλά, να δει το πρώτο μου επαγγελματικό παιχνίδι στην τηλεόραση. Ήταν σκληρό, πολύ σκληρό για μένα να ζω μόνος μου σε μια ξένη χώρα. Αλλά ήταν κι εκείνο που με έκανε πιο δυνατό». Ο Στεφάν κατόρθωσε να γίνει επαγγελματίας, να κερδίζει αρκετά χρήματα ώστε να στέλνει και στο σπίτι του και να συνεχίζει την άνοδό του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Στη Ρεν έπαιξε πέντε χρόνια, πριν πάρει τη μεγάλη του μεταγραφή το καλοκαίρι του 2009. Η αξία του ήταν κοντά στα 15 εκ. Ευρώ!

Ε πιτυχία! Στη Μασσαλία θα γνώριζε τις πρώτες μεγάλες του στιγμές. Με τη φανέλα της Ολιμπίκ και με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ ως προπονητή, ο Μπία έπαιξε περισσότερο ως κεντρικός αμυντικός, συνθέτοντας απροσπέλαστο δίδυμο με τον Σουλεϊμάν Ντιαβαρά. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2010, δύο σούπερ καπ (σ.σ. 2010, 2011) και τρία κύπελλα, ενώ έπαιξε και στο Champions League. «Νιώθω ότι δεν ολοκλήρωσα όσα ήθελα να κάνω στη Μαρσέιγ. Μετανιώνω που έφυγα τόσο νωρίς, έπρεπε να μείνω τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Η ομάδα, όμως, ήθελε να ξεφορτωθεί τα μεγάλα συμβόλαιο και εγώ ήμουν ένα από αυτά». Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από τη Γαλλία με προορισμό την Αγγλία και την Κουΐνς Παρκ Ρέιντζερς.

Φ ινλανδία! Ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γεμάτο αστέρια. Ο Στεφάν Μπία ήταν ανάμεσα σε εκείνους, που ανάγκαζαν τους σκάουτερ να στριμώχνονται στα γήπεδα της Φινλανδίας. Στο τουρνουά για ποδοσφαιριστές κάτω των 17 ετών που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2003, ο Καμερουνέζος θα είχε την πρώτη αλά Μάικλ Τζόρνταν εμπειρία. Σε ένα απίστευτο ματς, στην τρίτη αγωνιστική των ομίλων, το Καμερούν ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Στο 52’ το σκορ ήταν 5-0 υπέρ της Πορτογαλίας! Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Στεφάν θα ισοφάριζε σε 5-5!! Μόνο που εκείνο το γκολ του δεν ήταν αρκετό…

Α γγλία… «Όταν μου είπε ο μάνατζέρ μου το όνομα της ομάδας νόμιζα ότι ήταν σκωτσέζικη. Η Μαρσέιγ χρειαζόταν τα λεφτά. Οπότε, σκέφτηκα γιατί όχι; Αφού είναι για το καλό τους, είναι και για το δικό μου». Προφανώς και δεν πήγε στην QPR με την καλύτερη διάθεση και ίσως γι’ αυτό απέτυχε. Η ομάδα του υποβιβάστηκε, ο ίδιος είχε μια πολύ μέτρια χρονιά, σε βαθμό μάλιστα που έφτασε να ζητάει από τον Τζόεϊ Μπάρτον – που είχε δοθεί ως αντάλλαγμα στη Μαρσέιγ – να αλλάξουν και πάλι θέσεις.

«Ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην Αγγλία, είχα μιλήσει με τον Ντιαβαρά και τον Σονγκ που μου είπαν ότι θα μου ταιριάζει. Και πάλι, όμως, έπαθα σοκ με το ποδόσφαιρο εδώ. Υπάρχει τεράστια ένταση, είναι σα να παίζεις κάθε εβδομάδα στο Champions League. Στη Γαλλία, μπορεί να τελείωναν κάποια παιχνίδια και να μην είχα καν ιδρώσει. Κι εδώ είχα να αντιμετωπίσω γίγαντες κάθε εβδομάδα και γύριζα σπίτι εξαντλημένος, γεμάτος μελανιές και πληγές».

Ν εοπλουτισμός! Υπήρξε, ωστόσο, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει στην Αγγλία. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών και στις περισσότερες περιπτώσεις και των Αφρικανών παικτών που συμπεριφέρονται ακραία στο νησί, ο Στεφάν Μπία ήταν ταπεινός. Τόσο που επέλεγε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να κινείται στο Λονδίνο και, μάλιστα, είχε φροντίσει να βγάλει και κάρτα απεριορίστων διαδρομών!

«Κάποιοι ποδοσφαιριστές ίσως δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους, όμως υπάρχουν κι αρκετοί που αναγνωρίζουν το προνόμιο και την τύχη να ζουν μια τέτοια ζωή. Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες στο παρελθόν μου και αυτές καθορίζουν τη συμπεριφορά μου στο γήπεδο. Δίνω τα πάντα, γιατί έχω συνειδητοποιήσει την ευκαιρία που μου δόθηκε. Είναι πολύ εύκολη η ζωή μου ως ποδοσφαιριστής».

…..

Μ πάσκετ… Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο για να βρεθεί η εναλλακτική λύση. «Έπαιζα μπάσκετ στο Καμερούν, όμως έκλινα προς το ποδόσφαιρο γιατί ήμουν καλύτερος. Και είμαι ευτυχισμένος που το έκανα». Ο Στεφάν Μπία μεγάλωσε με είδωλο τον Μάικλ Τζόρνταν, ενώ παρακολουθεί φανατικά ΝΒΑ. Έχει αδυναμία στον Τόνι Πάρκερ, αναγνωρίζει την αξία του Ντουέιν Γουέιντ, του Τρέισι ΜακΓκρέιντι, του Κέβιν Γκαρνέτ και, φυσικά, του Κόμπι Μπράιαντ, όμως αγαπημένος του είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς. «Παρακολουθώ φανατικά από τα 17 μου. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν η έμπνευσή μου. Ένας απίστευτος παίκτης, σε μια εποχή που υπήρχαν πάρα πολλοί ταλαντούχοι παίκτες. Εκείνος, όμως, με έκανε να ονειρεύομαι εκπληκτικά σουτ και μαγικές ενέργειες».

Ο Στεφάν Μπία ήθελε να επενδύσει στο μπάσκετ και να γίνει ενεργό μέλος της διοίκησης της Παρί Λεβαλουά. Κυρίως για να προσελκύσει χορηγούς και να δώσει ώθηση στην ομάδα.

Π ρόκληση… Πολύ πριν τις μπανάνες που είναι της μόδας, ο Στεφάν Μπία είχε πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης και, μάλιστα, με άσχημο τρόπο. Θύτης ήταν ο Μίλαν Μπάρος σε έναν αγώνα της Ρεν με την Λυών το 2007. Ο Τσέχος επιθετικός με χαρακτηριστικές χειρονομίες έδειχνε ότι ο Μπία βρωμούσε, γεγονός που του απέφερε τιμωρία τριών αγωνιστικών. «Με πληγώνει, με επηρεάζει το γεγονός. Γιατί βρωμάω; Είμαι ένα σκατό; Δε νομίζω ότι θα είχε την ίδια στάση απέναντι σε έναν λευκό», έλεγε την επόμενη μέρα ο Μπία, ο οποίος στην πορεία θα τα έβρισκε με τον Μπάρος.

«Είχαμε επικοινωνία και δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας. Μιλήσαμε μετά το περιστατικό. Μου έδωσε τη δική του εξήγηση και πλέον αν τον δω στο δρόμο θα του σφίξω το χέρι».

Ι σπανία… Η Σεβίλλη μπήκε στη ζωή του το προηγούμενο καλοκαίρι. Με την QPR στην Championship, ο Καμερουνέζος έψαχνε κάτι καλύτερο και η ομάδα του έναν τρόπο να μην επιβαρύνεται με το συμβόλαιό του. Η ομάδα της Ανδαλουσίας έδωσε τη λύση λίγες μέρες πριν την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου και στις 26 Αυγούστου, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε. «Χρειάστηκε να συμβιβαστώ για να έρθω στην Ισπανία. Έριξα το μισθό μου και είμαι πανευτυχής που το έκανα και ζω την περιπέτεια της Σεβίλλης».

Πανευτυχής μπορεί να νιώθει κι επειδή μετά από μια σεζόν με 28 συμμετοχές και πέντε γκολ, απασχολεί και πάλι πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Ενδιαφέρον έχουν, ήδη, εκφράσει η Έβερτον, η Λίβερπουλ, αλλά και η Ίντερ, ενώ μετά το χθεσινό γκολ λογικά οι μνηστήρες θα αυξηθούν.

Α νθρωπιστής… Στο μακρινό Γιαουντέ δεν είναι μόνο η οικογένειά του που περιμένει χρήματα. Ο Στεφάν Μπία χωρίς να είναι μέλος κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, βοηθάει μόνος του και με τον τρόπο του τη γενέτειρά του και την πατρίδα του. Κατά καιρούς στέλνει λεφτά προκειμένου να βοηθάει στην ανέγερση ή τροφοδοσία των νοσοκομείων, αφού στο Καμερούν οι πόροι είναι ελάχιστοι. Με τη γυναίκα του έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια κι έχουν δύο παιδιά και τη δική τους επιχείρηση.

Η σύζυγός του σχεδιάζει και πουλάει ρούχα στο ίντερνετ, ενώ σκοπεύουν τώρα να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα έχει σκοπό να βοηθάει τους Αφρικανούς παίκτες που πηγαίνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη να εξοικειωθούν με το νέο τους περιβάλλον. Και ίσως κάποια στιγμή να πετύχουν κι εκείνοι ένα γκολ στις καθυστερήσεις…

 

Τελευταία Νέα