Ντου(ντου) ξανά!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ντου(ντου) ξανά!

bet365

Όταν, πριν τρία χρόνια, έφευγε από την Ελλάδα, απαριθμούσε όσα θα του λείψουν. Κάποια από αυτά θα τα βρει ξανά! Το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία του Ντουντού Σεαρένσε.

1. Παρότι μετά από τόσα χρόνια που συζητάμε το όνομά του μοιάζει… βετεράνος, πρόκειται για έναν μέσο μόλις 31 ετών. Ο Ντουντού Σεαρένσε ή όπως είναι το αληθινό του όνομα Αλεσάντρο Σίλβα Ντα Σόουζα είναι γεννημένος στις 15 Απριλίου του 1983 στη Φορταλέζα της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα στη Σεάρα, γνωστή και ως «γη του ήλιου».

2. Στη Βραζιλία έπαιξε τα πρώτα πέντε χρόνια της καριέρας του και μετανάστευσε σε πολύ μικρή ηλικία και χωρίς καλά-καλά να έχει πάρει τις παραστάσεις που θα χρειαζόταν από το πρωτάθλημα της χώρας του. Η Βιτόρια ήταν η ομάδα που τον ανακάλυψε το 1998 και το 2001 τον έκανε επαγγελματία. Γνώρισε κατευθείαν και τη σκληρή πλευρά που επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού η ομάδα του μέσα σε λίγους μήνες τον έκρινε ανέτοιμο και τον υποβίβασε εκ νέου στους μικρούς. Ο Ντουντού κατόρθωσε εκ νέου να κερδίσει τη θέση του και μετά από μια γεμάτη χρονιά θα έπαιρνε την πρώτη μεταγραφή.

3. Μετά από τρία χρόνια στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και 58 συμμετοχές, ο 21χρονος μέσος άφηνε τη χώρα του για να κυνηγήσει την καριέρα του. Δεν ήταν, όμως, προορισμός η Πορτογαλία, η Ολλανδία ή έστω η Ισπανία, όπως συνηθίζεται. Έφυγε για τη μακρινή Ιαπωνία και την Ρεϊσόλ, όπου φυσιολογικά δεν πέρασε και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και μόλις μετά από ένα χρόνο έψαχνε το δρόμο της επιστροφής.

4. Το ίδιο διάστημα είχε χριστεί διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας κάτω των 20 ετών, γεγονός που έκανε το όνομά του πιο εμπορικό. Επιστρέφοντας από την Ιαπωνία, οι επιλογές του έμοιαζαν περισσότερες. Υπήρχε η Βραζιλία, υπήρχε πλέον η Πορτογαλία και το ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ, όμως η Ρεν θα κέρδιζε την κούρσα! Ο Βραζιλιάνος πήγε στη Γαλλία και μετά τους πρώτους μήνες στον πάγκο, κέρδισε θέση βασικού και σύντομα μια μεταγραφή!

5. Ο επόμενος σταθμός θα ήταν εκείνος της καταξίωσης. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον άρπαξε εν ριπή οφθαλμού και από το 2005, ο Βραζιλιάνος από τη γη του ήλιου έπρεπε να μάθει να ζει σε εντελώς διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Παρέα πάντα με τη γυναίκα του – παντρεύτηκαν επισήμως το 2011 – την οποία είχε γνωρίσει από την εποχή που έπαιζε στη Βιτόρια και μετά από λίγο καιρό με την πρώτη τους κόρη. Στην οικογένεια έπειτα από μερικά χρόνια προστέθηκε και η δεύτερη κόρη.

6. Η ΤΣΣΚΑ τού έδωσε την ευκαιρία να κατακτήσει κύπελλα, πρωταθλήματα, να παίξει στο Champions League και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, να κάνει γνωστό το όνομά του και να κληθεί στην Εθνική ομάδα. Ο Ντουντού έχει παίξει με τα χρώματα της Βραζιλίας στο Κόπα Αμέρικα του 2004, όμως κυρίως έμοιαζε να βρίσκεται στις επιλογές του Κάρλος Ντούνγκα, ο οποίος τον είχε καλέσει στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια από τότε που ανέλαβε την σελεσάο. Από τον Αύγουστο του 2006 ως τον Μάρτιο του 2007 ο Ντουντού είχε παίξει σε οκτώ φιλικά ματς, όμως εκείνο με τη Σουηδία αποδείχθηκε και η τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα.

7. Εκείνο το διάστημα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2007, γράφτηκε για πρώτη φορά το όνομά του στον ελληνικό Τύπο. Ως Ντούντου ακόμα, με τον Ολυμπιακό να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του και το σίριαλ να διαρκεί σχεδόν ένα μήνα! «Σαφώς και γνωρίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό. Έχω ενημερωθεί από τους εκπροσώπους μου για το ενδιαφέρον της ελληνικής ομάδας χωρίς όμως να λάβω λεπτομέρειες για το πώς προχωράει το θέμα», έλεγε εκείνη την εποχή ο Βραζιλιάνος που συνέλλεγε πληροφορίες για τον Ολυμπιακό. «Ξέρω τον Ολυμπιακό. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος, που προσφέρει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει όνειρα να πετύχει σε διεθνές επίπεδο. Σίγουρα όταν ο Ριβάλντο αγωνίζεται σε μια ομάδα σημαίνει πως είναι σούπερ. Θα ήθελα πολύ να παίξω πλάι του, όπως και με τον Σέζαρ, και να φτάσουμε ψηλά».

8. Οι απαιτήσεις της ΤΣΚΚΑ είχαν ως αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, όμως οι πληροφορίες που είχε συλλέξει ο Ντουντού δε θα του ήταν άχρηστες. Ένα χρόνο και μερικούς μήνες αργότερα, η μεταγραφή θα γινόταν πραγματικότητα! Έστω κι αν χρειάστηκε να απορρίψει ο Άγγελος Μπασινάς την πρόταση του Ολυμπιακού, για να προχωρήσουν οι ερυθρόλευκοι στο plan b. Το καλοκαίρι του 2008, ο Βραζιλιάνος θα υπέγραφε στην ελληνική ομάδα, όμως τις συστάσεις δεν θα τις έπαιρνε από κάποιον μελλοντικό ή παραλίγο συμπαίκτη του, αλλά από έναν αντίπαλο. «Μίλησαν για με τον Ζιλμπέρτο, ο οποίος μου είπε ότι έχει εκπλαγεί ευχάριστα απ' όσα έχει δει στη χώρα σας και με προέτρεψε να έρθω και εγώ. Του είπα, όμως, ότι θα τον κερδίσω!».

9. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερε να κερδίσει τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, αφού τα δύο ντέρμπι εκείνης της σεζόν ήρθαν ισόπαλα 0-0, όπως δεν κατάφερε να κερδίσει και τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ίσως γιατί κανείς δεν φρόντισε να τον προστατεύσει και ο ερχόμενος από φουλ σεζόν στη Ρωσία Ντουντού, δεν ακολούθησε πρόγραμμα συντήρησης και έπαιζε συνεχώς με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να δηλώνει πως «είμαι κουρασμένος και δεν νιώθω καλά, όμως αν είναι για το καλό της ομάδας να παίζω θα το κάνω».

10. Στον Ολυμπιακό έμεινε τρία χρόνια. Τη σεζόν 2008-09 έπαιξε σε σαράντα ματς και πέτυχε έξι γκολ, την επόμενη χρονιά σε 30 παιχνίδια σκόραρε πέντε φορές, ενώ η χειρότερη ήταν η τελευταία του χρονιά. Είχε μόλις 24 συμμετοχές και έναν τραυματισμό που τον άφησε στη μεγαλύτερη διάρκεια εκτός προπονήσεων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο Ντουντού έπαιξε σε αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα Χριστούγεννα του 2010 κι ενώ ήταν σε διακοπές στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή του και να παίξει ξανά σε αγώνα τον Φεβρουάριο! Δύο μήνες μετά αποχαιρετούσε την ομάδα και όσα έμαθε στην Ελλάδα.

«Θα θυμάμαι τους φίλους μου στην Γλυφάδα και... τον καπουτσίνο φρέντο». Έρχεται…

 

Τελευταία Νέα