Μπουντεσλίγκα των... επενδυτών

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Μπουντεσλίγκα των... επενδυτών

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα έσοδα-ρεκόρ της Μπουντεσλίγκα και την συνεχή είσοδο επενδυτών.

Μέσα σε λίγες ημέρες οι εξελίξεις «έτρεξαν» με μεγάλη ταχύτητα. Από δημοσίευση της αναφοράς της Μπουντεσλίγκα για την σεζόν 2012-13 και την απόφαση του Αμβούργου να ανοίξει σε επενδυτές από το προσεχές καλοκαίρι, στην επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού fund KKR στην Χέρτα Βερολίνου και στην αγορά μετοχών της Μπάγερν από την Allianz.

Όλα έχουν ομοιότητες και διαφορές. Όλα έχουν θετικά και αρνητικά, περισσότερα σε άλλες περιπτώσεις και λιγότερα σε άλλες. Όλα, όμως, καταλήγουν στο ότι στο άμεσο μέλλον οι γερμανικές ομάδες αποτελούν hot επενδύσεις, καθώς σε αντίθεση για παράδειγμα με την Πρέμιερ Λιγκ η Μπουντεσλίγκα είναι ακόμα προϊόν σε «εξέλιξη». Κανένας, όμως, δεν είναι βέβαιος για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον χαρακτήρα και στη φυσιογνωμία των ομάδων μελλοντικά. Είναι δεδομένο ότι οι δικλείδες ασφαλείας είναι σαφώς περισσότερες από το παρελθόν, όταν η Ντόρτμουντ (το μεγαλύτερο παράδειγμα) έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή, όμως κάποιοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό.

Bundesliga Report (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ στα αγγλικά και εδώ στα γερμανικά)
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Μπουντεσλίγκα δημοσίευσε την αναφορά της για τη σεζόν 2012-13. Εκεί αποτυπώνεται η ανοδική πορεία του πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι τα έσοδα των 18 ομάδων της πρώτης κατηγορίας κατέγραψαν νέο ρεκόρ και ανήλθαν στα 2,13 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο περίπου 91 εκατ. ευρώ (+4,4%) σε σχέση με τη σεζόν 2011-12 (οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι είχαν έσοδα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για σύγκριση). Τα κέρδη, μάλιστα, ξεπέρασαν τα 62,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,7%), που είναι η καλύτερη επίδοση μετά τη σεζόν 2006-07, όταν το οικονομικό περιβάλλον ήταν επηρεασμένο από την διοργάνωση του Μουντιάλ στην Γερμανία.

Το ενεργητικό των συλλόγων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε άνοδο 22% σε σχέση με το 2010. Η αξία των παικτών αυξήθηκε κατά 11,4%, για τους οποίους οι ομάδες χρησιμοποιούν μόλις το 39% των εξόδων τους (σχεδόν στο μισό από ό,τι στην Πρέμιερ Λιγκ και στη Σέριε Α, πολύ μικρότερο από την Πριμέρα Ντιβισιόν), ενώ τα έσοδα από τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα συνεχώς και αυξάνονται, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των συλλόγων. Από τις 18 ομάδες που έπαιξαν πέρυσι στην 1η κατηγορία, οι 12 παρουσίασαν κέρδη και οι υπόλοιπες ζημίες, που δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ σε κάθε περίπτωση. Τέλος, οι σύλλογοι ξόδεψαν 79,295 εκατ. ευρώ για τις ακαδημίες τους, ποσό αυξημένο κατά 7,1% σε σχέση με τη σεζόν 2011-12.

Τα γεμάτα γήπεδα (η πληρότητα ήταν στο 91%), οι σωστές επενδύσεις στις υποδομές (γήπεδα, ακαδημίες), η σωστή διαχείριση και το εξαιρετικό μάρκετινγκ (μόνο και μόνο μία επίσκεψη στο επίσημο site της Μπουντεσλίγκα φτάνει να καταλάβεις το επίπεδο δουλειάς που γίνεται) εξασφαλίζουν την συνεχή άνοδο και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στρατηγικός επενδυτής στη Χέρτα
Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι η αμερικάνικη εταιρεία επενδύσεων KKR αποφάσισε να επενδύσει στη Χέρτα, με το ύψος της χρηματοδότησης να φτάνει στα 61,2 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα οι Βερολινέζοι είχαν ανακοινώσει ζημίες για την σεζόν 2012-13 ύψους 7 εκατ. ευρώ. Μία χρονιά, όμως, που έπαιζαν στην δεύτερη κατηγορία και είχαν φυσιολογικά μειωμένα έσοδα. Οι υποχρεώσεις βεβαιώθηκαν στα 36,8 εκατ. ευρώ και πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Η KKR αγόρασε το 9,7% των μετοχών της Χέρτα για 18 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσε άλλα 8 εκατ. ευρώ ως μπόνους για την υπογραφή της συμφωνίας. Τα υπόλοιπα 35,2 αφορούν «προκαταβολή για μελλοντικά εισοδήματα», όπως ανακοινώθηκε. Η συμφωνία, με την οποία η KKR θα βοηθήσει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, έχει χρονική περίοδο τουλάχιστον 7 ετών και περιλαμβάνει την παραχώρηση μίας θέσης στο ΔΣ στην εταιρεία και οψιόν αγοράς ποσοστού συνολικά 33,3% μέσα ή μετά το τέλος της χρονικής περιόδου. Οψιόν, που όπως τόνισε ο Ίνγκο Σίλερ, γενικός διευθυντής των πρωτευουσιάνων, δεν είναι μονομερής (η Χέρτα μπορεί να θέσει βέτο).

Στο τέλος της 7ετίας αν η εταιρεία δεν εξασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, τότε θα πρέπει να λάβει πίσω προσαρμοσμένα (οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει κάποιους οικονομικούς δείκτες, με τους οποίους θα υπολογιστεί το ποσό, που μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο) τα χρήματα που έδωσε σαν προκαταβολή (τα 35,2 εκατ. ευρώ). Με τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της η Χέρτα θα απεμπλακεί από τα δάνεια των τραπεζών, για τα οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αναχρηματοδότησης στο 2014, ενώ θα τα χρησιμοποιήσει, για να εξαγοράσει πίσω δικαιώματα που είχε παραχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω των αναγκών χρηματοδότησης.

Για παράδειγμα η Χέρτα είχε παραχωρήσει μέρος των εσόδων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της στην εταιρεία Sports Five, η οποία λάμβανε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό οι Βερολινέζοι πλέον θα παραχωρούν ποσοστό μικρότερο του 5%. Υπάρχουν πολλές τέτοιες συμφωνίες που θα πάψουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα και κατ’ επέκταση θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και μεγαλύτερες επενδύσεις.

«Από αυτά τα χρήματα ούτε 1 ευρώ δε θα πάει για την ενίσχυση της ομάδας. Μέσω της συμφωνίας με την KKR, έχουμε τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Έτσι, θα μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε το μπάτζετ. Υπολογίζουμε ότι ανά έτος θα εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο Σίλερ.

Στην ουσία, όμως, η Χέρτα είναι απλά ένα «πείραμα». Είναι η πρώτη φορά που μία καθαρά επενδυτική εταιρεία χρηματοδοτεί ομάδα στην Γερμανία. Οι Αμερικανοί απλά «εξερευνούν» την γερμανική ποδοσφαιρική αγορά, προκειμένου να δουν τα περιθώρια κέρδους. Ανά πάσα στιγμή έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές τους, αν αυτές έχουν υπεραξία. Κάτι που σημαίνει ότι συνδέονται άρρηκτα με την αγωνιστική επιτυχία. Και κάτι που τους κάνει επικίνδυνους στο ΔΣ. Ο πολιτικός Φραντς Μιντεφέρινγκ το 2005 είχε χαρακτηρίσει την KKR ως «σμήνος ακριδών». Μία εταιρεία που καταστρέφει τις άλλες εταιρείες, στις οποίες επενδύει.

«Συνεταίρος με την Wall Street – συνέταιρος με τον Διάβολο;», ήταν ένα από τα πρώτα πανό που ανέβασαν οι Ultras στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Αν το «πείραμα» πετύχει, τότε αναμένεται να γίνει προσπάθεια να δελεαστούν και άλλοι σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα. «Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρο δεν συνάδει με την φιλοσοφία τους. Θέλουν καλά μερίσματα, σημαντική αύξηση στην αξία της ομάδας και όλα αυτά μέσα σε 3-5 χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί», σχολίασε ο πρόεδρος του Ανόβερο, Μάρτιν Κιντ. Τέλος, υπάρχει και η παράμετρος που φοβούνται όλοι οι οπαδοί-μέλοι στην Γερμανία. Να χαθεί η πλειοψηφία του 75%, κάτι που στη Χέρτα πλέον μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή…

Είναι δεδομένο ότι η εισροή κεφαλαίων πάντα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο, ενώ οι άνθρωποι της Χέρτα παρουσιάζονται βέβαιοι ότι τίποτα κακό δε θα βγει από αυτή τη συμφωνία. Μένει να το δούμε.

Ανοίγει την ψαλίδα η Μπάγερν
Το ότι είναι οικονομικά πανίσχυρη δεν το αμφισβητεί κανένας. Ακόμη και η Μπάγερν, όμως, χρειάζεται που και που «ενέσεις» ρευστού. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία για άμεση αποπληρωμή του γηπέδου την… άρπαξε αμέσως.

Η Allianz θα αγοράσει ποσοστό 8,33% των μετοχών των Βαυαρών, κάτι που θα γίνει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (το τυπικό της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες). Το αντίτιμο; 110 εκατ. ευρώ. Μαζί εξασφάλισε και τα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου μέχρι το 2041. Η Μπάγερν ανακοίνωσε ότι το γήπεδο θα εξοφληθεί άμεσα, με την Süddeutsche Zeitung να αναφέρει ότι το ποσό που θα χρειαστεί αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή των ακαδημιών.

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει μόνο η Allianz, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσοστά των άλλων δύο εταίρων, της Adidas και της Audi, θα μειωθούν από το 9,09% επίσης στο 8,33% για κάθε μία. Κάτι που φέρνει οριακή πλειοψηφία ¾ στα μέλη (75,01%). Η περίπτωση, φυσικά, σε σχέση με την Χέρτα δεν έχει καμία σχέση, καθώς η «συνταγή» είναι δοκιμασμένη στην Μπάγερν και δεν υπάρχει καμία επιρροή, ενώ από την άλλη και οι 3 εταιρείες έχουν έδρα στην Βαυαρία.

Οι οπαδοί ήταν κάπως «διχασμένοι» από την συμφωνία, καθώς από την μία σαφώς χάρηκαν για το γεγονός ότι η Μπάγερν θα έχει σχεδόν μηδενικές υποχρεώσεις (εκτός των μεταγραφών), όμως από την άλλη ανησύχησαν για το γεγονός ότι πλέον οι μετοχές εκτός οπαδών έφτασαν στο 24,99%. Σύμφωνα με την απόφαση των μελών μπορεί να πωληθεί μέχρι και 30%, όμως έστω και 0,5% ακόμη φτάνει για χαθεί το 75%.

*Η διαφορά της Μπουντεσλίγκα με τα άλλα πρωταθλήματα είναι φυσικά ο κανόνας 50+1%, που πάντα θα ανήκει στα μέλη, δηλαδή στους οπαδούς. Συνεπώς, κανένας επενδυτής δε θα κάνει απόλυτο κουμάντο. Μόλις σε δύο περιπτώσεις δόθηκε άδεια να μην ισχύσει ο κανόνας για τις Βόλφσμπουργκ και Χόφενχαϊμ.

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα