Τα 10 μεγαλύτερα τρίποντα του Σπανούλη

Τα 10 μεγαλύτερα τρίποντα του Σπανούλη

Άρης Λαούδης
Τα 10 μεγαλύτερα τρίποντα του Σπανούλη

bet365

Από τα πέντε τρίποντα στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην... τριποντάρα στη Σαϊτάμα, μέχρι το απίθανο σουτ στο Αλεξάνδρειο επί του Αρη, με τον Ολυμπιακό να δραπετεύει στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Το Τοπ-10 των μεγάλων σουτ του Βασίλη Σπανούλη είναι στο gazzetta.gr.

Στην Ελλάδα είμαστε, όπου υπάρχει το όνομα Διαμαντίδης ή Σπανούλης θα πρέπει να υπάρχει και το... αντίθετό του. Υπό αυτή την έννοια, από την στιγμή που έκανα το Τοπ-10 του Διαμαντίδη, όφειλα να ετοιμάσω το Τοπ-10 του V-Span, έτσι για να θυμηθούμε τι σημαίνει «βάζω μεγάλα σουτ».

Αλλωστε για πόσα χρόνια ακόμη θα απολαμβάνουμε τους δύο κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη; Για πόσο θα μπορούμε να κάνουμε αφιερώματα που κάθε χρόνο θα μας αναγκάζουν οι ίδιοι σε προσθαφαιρέσεις; Οταν λοιπόν σκέφτηκα το Τοπ-10 του Διαμαντίδη, ήρθε σαν συνέχεια και το Τοπ-10 του Σπανούλη. Και σήμερα είναι η δική του σειρά...

Μπορεί ο αρχηγός του Ολυμπιακού να μην έχει ένα «βαλ το αγόρι μου», δηλαδή ένα σουτ που έχει κρίνει ευρωπαϊκή κούπα, αλλά έχει βάλει τόσα κρίσιμα που το μέτρημα χάνεται. Από τα πέντε στο δεύτερο ημίχρονο του μεγάλου τελικού με τη Ρεάλ, μέχρι την... τριποντάρα κόντρα στους Αμερικανούς που θα μπορούσε να είναι το δικό του «βαλ το αγόρι μου», με δεδομένο ότι μ' αυτό το τρίποντο σφραγίστηκε η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της εθνικής ομάδας μπάσκετ. Το εντυπωσιακό με τον Σπανούλη είναι ότι τα 'χει βάλει σε όλες τις συνθήκες.

Με την ομάδα του πίσω στο σκορ στην τελευταία επίθεση, με το σκορ ισόπαλο, με τον Ολυμπιακό στο -10 και σχεδόν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το περιβόητο βηματάκι προς τα πίσω που είναι ικανό να «κρεμάσει» οποιονδήποτε αντίπαλο, όπως θα δείτε και στα βίντεο...

Απολαύστε τον...

10. Κάχα Λαμποράλ - Ολυμπιακός 81-79: «Δεν μπορεί ο ένας μόνος του, δεν μπορεί ο άλλος να την πιάσει, θα το κάνω μόνος μου» μοιάζει να λέει σ' αυτή τη φάση, με την οποία ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στη Βιτόρια. Παρ' ολ' αυτά... κατάφερε να δεχτεί καλάθι και να ηττηθεί τη σεζόν 2011-12.




9. Αρης - Ολυμπιακός 70-71: Υπάρχει χειρότερο από αυτό που έπαθε ο Αρης τη σεζόν 2011-12; Δύο πόντους μπροστά, το τρώει στη λήξη και «όλα τα λεφτά» είναι ο τρόπος που χτυπιέται ο κιτρινόμαυρος πάγκος και το παγωμένο βλέμμα του Σπανούλη που μοιάζει να λέει «γιατί χτυπιέστε ρε παιδιά;».




8. Πανιώνιος ­ - Ολυμπιακός 90-­93: Πόσες και πόσες φορές που λέει και ο Συρίγος στη μετάδοση... Είναι από τις περιπτώσεις που οι προπονητές που παίζουν άμυνα πρέπει να αποφασίσουν «άμυνα ή φάουλ», αλλά τα δεδομένα πρέπει να διαφοροποιούνται, όταν έχεις απέναντί σου τον Σπανούλη.




7. Ελλάδα - Γαλλία 69-71 (Ευρωμπάσκετ 2009): Δεν είναι από τα τρίποντα που χάρισαν τη νίκη, ούτε καν επηρέασαν τον αγώνα, αλλά είναι αυτά που τα βάζεις... μια φορά στη ζωή σου! Από επιθετικό ριμπάουντ παρακαλώ, η μπάλα φτάνει στα χέρια του στο κέντρο του γηπέδου, χρόνος για νέα επίθεση δεν υπάρχει και το... μπουμπούνισμα ήταν η μόνη λύση! Το γέλιο του είναι «όλα τα λεφτά».




6. Μάλαγα - Ολυμπιακός 74-82: Αυτοί οι Ισπανοί έχουν την τάση να τα... τρώνε μαζεμένα από τον Σπανούλη, καθώς η Ρεάλ δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα! Μάλαγα - Ολυμπιακός και δείτε πώς ένας παίκτης μπορεί να γυρίσει ΕΝΤΕΛΩΣ μόνος του ένα παιχνίδι...




5. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 68-65 (Ευρωλίγκα): Συνήθως το «δεν σας ακούω» το κάνεις στην αντίπαλη εξέδρα, αλλά ο Σπανούλης προτίμησε να το κάνει στη δική του και ξεσήκωσε ολόκληρη κουβέντα επί μέρες. Ηταν αγώνας στην Ευρωλίγκα, όταν μ' ένα απίστευτο τρίποντο στο φινάλε χάρισε τη νίκη επί του Παναθηναϊκού (68--65) και μαζί την τρίτη θέση στον όμιλο.




4. Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 68-64: Ισως κάποιοι να μην το θυμούνται καλά - καλά, επειδή δεν ήταν buzzer beater, αλλά τέτοιο καλάθι σε ημιτελικό φάιναλ φορ είναι μισός τίτλος. 1:20 πριν από το φινάλε και με «βόμβα» του αρχηγού ο Ολυμπιακός στο +5 (66-61). Δείτε το βίντεο από το 7' και μέχρι το 7:30.




3. Ελλάδα - ΗΠΑ 101-95 Ηταν λίγο προτού πάει στο ΝΒΑ, με μαλλί ακόμη στο κεφάλι και το ίδιο παγερό βλέμμα του... εκτελεστή, αν και πιτσιρικάς. Δείτε από το 2' έως το 3' του βίντεο το μεγάλο τρίποντο του Σπανούλη, με το οποίο γράφτηκε το 94-86 και ουσιαστικά μπήκε ο επίλογος του μεγαλύτερου θριάμβου σε συλλογικό επίπεδο.




2. Ελλάδα - Κροατία 81-78 (Ευρωμπάσκετ 2007): Εχει βάλει και ο Πλάνινιτς κάτι... τρελά στην καριέρα του, αλλά αυτό που έπαθε στο Ευρωμπάσκετ του '07 θα 'δινε και λεφτά για να το σβήσει από το youtube! Μπλέκεται με τον... εαυτό του, σωριάζεται σαν πρωτάρης και ο Σπανούλης από τα 9 μέτρα χαρίζει στην Εθνική τη νίκη και την πρόκριση στην 8άδα.


1. Ολυμπιακός - Ρεάλ 100-88: Λένε πως στην κακή τους μέρα οι μεγάλοι παίκτες πρέπει να βλέπουν για λίγο το παιχνίδι από τον πάγκο κι αυτό ήταν το «όπλο» του Μπαρτζώκα, όταν αποφάσισε να βγάλει από το παρκέ τον Σπανούλη στο πρώτο ημίχρονο του τελικού με τη Ρεάλ! Το 3/3 τρίποντα στο ξεκίνημα του β' που έφερε την ολοκληρωτική ανατροπή στο ματς και τα άλλα δύο στο φινάλε χάρισαν στον Σπανούλη όλα τα βραβεία εκείνης της χρονιάς.





ΜΠΟΝΟΥΣ: Ολα μαζί και κάποια παραπάνω...

 

Τελευταία Νέα