Μπερνάρντ: Ο ταπεινός... σταρ του Παναθηναϊκού που έφτασε από την αμφισβήτηση στην δόξα

Μπερνάρντ: Ο ταπεινός... σταρ του Παναθηναϊκού που έφτασε από την αμφισβήτηση στην δόξα

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μάλιστα με ανατροπή και πέρασε το πρώτο μεγάλο... τεστ στην πρεμιέρα των Play Off της Stoiximan Superleague δείχνοντας πως έχει ακόμη... σφυγμό, δυνάμεις και πίστη στις ικανότητές του για να παλέψει για το πρωτάθλημα, παρ' ότι ξεκίνησε τέταρτος στην διαδικασία.

bwin sponsored

Από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής μεγάλης βραδιάς των «πρασίνων» ήταν ο Μπερνάρντ. Ο Βραζιλιάνος σταρ του Παναθηναϊκού είχε συμμετοχή και στα τρία γκολ, αφού την απομάκρυνση του δικού τελειώματος πήρε το ριμπάουντ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ο Μπακασέτας, εκείνος έστρωσε στον Έλληνα επιθετικό μέσο, που σούταρε, απέκρουσε ο Πασχαλάκης και ο Ιωαννίδης πήρε το ριμπάουντ κάνοντας το 2-1 ενώ αυτός έδωσε και την ασίστ στον Έλληνα φορ για το 3-1.

Κάπως έτσι πρόσθεσε ακόμη μία εντυπωσιακή βραδιά στο σερι των πολύ καλών εμφανίσεων που έχει τον τελευταίο καιρό, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του στην Ατλέτικο Μινέιρο.

Ο 31χρονος Βραζιλιάνος θέλει να φύγει πρωταθλητής, το είπε και από μέρους του συνεισφέρει τα πάντα ώστε να συμβεί αυτό. Θέλει τον τίτλο για την προσωπική του ευχαρίστηση και το παλμαρέ του, αλλά και για να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθεια αυτή που γίνεται στην ομάδα από τότε που ήρθε. Γιατί πάνω απ' όλα είναι ένας σταρ, που βάζει το «εγώ» του κάτω από την ομάδα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το περιστατικό με την άδεια το καλοκαίρι και το «βάρος» του συμβολαίου 

Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν βρήκε τον Παναθηναϊκό και τον Μπερνάρντ σε λίγο περίεργη κατάσταση. Ο Βραζιλιάνος καθυστέρησε να εμφανιστεί στην πρώτη της προετοιμασίας παίρνοντας άδεια... από τη σημαία όπως λέμε, δηλαδή χωρίς να πάρει την έγκριση της ομάδας, επειδή είχε ξεκινήσει μία διαδικασία εμφύτευσης μαλλιών. Στην ουσία ζήτησε μία μέρα πριν την έναρξη των προπονήσεων έξτρα άδεια μέσω του ατζέντη του, αίτημα που προφανώς δεν έγινε δεκτό, αφού δεν κρίθηκε αρκετά σοβαρό το θέμα για να καθυστερήσει η ενσωμάτωσή του στην προετοιμασία της ομάδα, όμως εκείνος δεν έδωσε το «παρών».

Για την διοίκηση των «πρασίνων» αυτή ήταν μία περίεργη συνθήκη, που δημιουργήθηκε από ένα ποδοσφαιριστή που ήταν απόλυτος επαγγελματίας στην πρώτη του σεζόν. Που ποτέ δεν εκμεταλλευόταν το στάτους του στην ομάδα, αφού μην ξεχνάμε πως αποτελούσε τον με διαφορά πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του κλαμπ τόσο πέρυσι όσο και φέτος, ενώ ήταν κι εκείνος με το πιο... βαρύ βιογραφικό.

Σε αυτό συνέβαλε αρκετά η γκρίνια που υπήρχε ήδη από πέρυσι για το τεράστιο συμβόλαιο που είχε να λαμβάνειν φέτος, όντας ο πιο υψηλόμισθος παίκτης του πρωταθλήματος και των απαιτήσεων που αυτό προκαλούσε από τον κόσμο.

Ο Μπερνάρντ όμως δεν ενδιαφερόταν και δεν επηρεαζόταν από όλα αυτά. Ξεκίνησε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα δηλαδή να προπονείται και να παίζει δείχνοντας ξανά τον επαγγελματισμό για τον οποίο διακρίνεται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η μεγάλη επιτυχία στα προκριματικά του καλοκαιριού με την Μαρσέιγ τα σκέπασε όλα κι έδωσε φτερά στην ομάδα στην περίοδο αυτή, με τον Βραζιλιάνο να είναι εκείνος που σκόραρε το νικητήριο τέρμα στο πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο (1-0).

image

Η συνεχής άνοδός του, η αλλαγή προπονητή και η μεταγραφή στην Ατλέτικο Μινέιρο

Όσο περνούσαν τα παιχνίδια τόσο καλύτερος παρουσιαζόταν κι εκείνος. Πλέον, με την έλευση και του Τζούρισιτς έπαιρνε χρόνο και πλάγια αριστερά, όπου ήταν η φυσική του θέση. Η άνοδος της ποιοτικής στάθμης της ομάδας βοηθούσε και τον ίδιο στο γήπεδο. Αποκορύφωμα το χατ τρικ που πέτυχε απέναντι στον Παναιτωλικό, αφού ήταν το πρώτο που σημείωσε έπειτα από δέκα χρόνια.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η αλλαγή προπονητή μπορεί να ήταν ένα σοκ για τον ίδιο, όπως και για όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, όμως δεν μπορούσε να τον επηρεάσει. Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας τεχνικός που πάντα είχε αδυναμία στους παίκτες με ταλέντο και τους έδινε περίσσεια ελευθερία κινήσεων.

Ο Τούρκος τεχνικός διατήρησε τον Βραζιλιάνο στην βασική ενδεκάδα του «τριφυλλιού» και ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίστηκε εξ' αρχής, αφού είχε κι ένα άλλο πολύ μεγάλο συν.

Ο Μπερνάρντ ήταν από τους λίγους που δεν επηρεάστηκαν από την λαίλαπα των μυϊκών τραυματισμών που ακολούθησε. Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη που έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας την φετινή σεζόν εκτός από το εντός έδρας ματς με την Κηφισιά που εξέτισε ποινή για κάρτες κι εκείνα με τον Ατρόμητο εντός και τον Αστέρα εκτός στην αρχή του πρωταθλήματος για λόγους ξεκούρασης. Κάπως έτσι έχει ήδη συμπληρώσει 42 παιχνίδια, ξεπερνώντας τα 3 χιλ. αγωνιστικά λεπτά, χωρίς ούτε ένα μυϊκό τραυματισμό (!!).

Στο μεταξύ ο καιρός περνούσε, ο ίδιος είχε αποκτήσει το δικαίωμα να συζητήσει με όποια ομάδα θέλει, αφού είχε μπει πλέον στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του και τα σενάρια για επιστροφή στην Βραζιλία έδιναν και έπαιρναν.

Κάποια απ' αυτά φαινόντουσαν λίγο πιο αληθινά, αφού αφορούσαν την ομάδα που τον ανέδειξε, την Ατλέτικο Μινέιρο, για την οποία είχε αναφερθεί πολλές φορές ο Μπερνάρντ λέγοντας πως θέλει να κλείσει εκεί την καριέρα του.

Από τα τέλη του Γενάρη κι έπειτα τα δημοσιεύματα είχαν πλέον σοβαρέψει αφού έκαναν λόγο για προγραμματισμένες συναντήσεις. Στις αρχές Φλεβάρη έσκασε και το πρώτο που μιλούσε για συμφωνία και λίγες μέρες μετά ήρθε και η ανακοίνωση.

Μετά την νίκη του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο για το πρωτάθλημα, ο Μπερνάρντ βγήκε και μίλησε, παραδεχόμενος την συμφωνία με την ομάδα της καρδιάς του, εκφράζοντας κι ένα μικρό παράπονο, όχι με κακεντρέχεια, για το γεγονός πως περίμενε ένα μήνα το «τριφύλλι», αλλά δεν έλαβε ποτέ κάποια πρόταση.

«Είναι δύσκολο να πω ακριβώς τι ειπώθηκε. Όλοι ξέρουμε την κατάσταση γιατί εμφανίστηκαν και στον βραζιλιάνικο και ελληνικό Τύπο. Πλησιάζω στο τέλος του συμβολαίου μου με τον Παναθηναϊκό. Περίμενα επί ένα μήνα τον Παναθηναϊκό και δεν είχα τελική απάντηση και αυτό με οδήγησε να διαπραγματευτώ με άλλη ομάδα. Υπήρχαν αρκετοί σύλλογοι σε Βραζιλία και Ευρώπη που με ήθελαν και έχουμε την κατάληξη που ξέρετε. Διαβεβαιώνω τους πάντες ότι μέχρι να φύγω θα είμαι εδώ να δίνω τα πάντα. Σέβομαι τα χρώματα, την ιστορία της ομάδας και τον κόσμο. Είμαι εδώ να κατακτήσουμε τίτλους και να πάρουμε νίκες».

image

Η εκτόξευση που ακολούθησε τη συμφωνία και το «θα γίνουμε πρωταθλητες»

Η συμφωνία αυτή με την Ατλέτικο Μινέιρο και το ξεκαθάρισμα που έγινε στις δηλώσεις του απελευθέρωσαν τον Μπερνάρντ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μέσος δεν είχε πλέον άγχος για το μέλλον του και ταυτόχρονα είχε την κατάληξη που εκείνος που επιθυμούσε. Να επιστρέψει στην χώρα του, την ομάδα του και τους ανθρώπους του.

Πλέον είχε έναν και μόνο στόχο μέχρι το φινάλε της σεζόν. Να πάρει το πρωτάθλημα για να κάνει χαρούμενο τον κόσμο που του έδωσε τόση αγάπη, για τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και για τους συμπαίκτες του, ώστε να επιβραβευτεί η όλη η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι, θεραπεύοντας παράλληλα τις «πληγές» που άφησε η περσινή απώλεια του τίτλου. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και στον Φατίχ Τερίμ, όταν έγινε αλλαγή στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-0 στην Λεωφόρο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος: «Ήρθε η ώρα να γίνουμε πρωταθλητές».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι εμφανίσεις του στην συνέχεια ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. Οι κινήσεις του στο γήπεδο, η φαντασία του που ξεχείλιζε και η συνεχής θέλησή του να παίρνει την μπάλα στα πόδια του και μαζί και τις ευθύνες χωρίς να κρύβεται ήταν πράγματα που δεν μπορούν, όχι μόνο να μην αναγνωριστούν, αλλά και να μην γίνουν αντικείμενα θαυμασμού από όλους. Είτε αυτοί είναι οι συμπαίκτες του, είτε ο προπονητής του, είτε οι φίλαθλοι της ομάδας.

Θα μπορούσαμε να βρούμε αρκετούς τρόπους για να κλείσουμε το κείμενο αυτό, αλλά αυτός που ταιριάζει περισσότερο είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Φώτη Ιωαννίδη μετά το φινάλε του αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Μέσα σε λίγες γραμμές ο Έλληνας επιθετικός περιγράφει τα συναισθήματα όλων στον Παναθηναϊκό (ομάδας και κόσμου) για τον Μπερνάρντ:

«Με διαφορά είναι η καλύτερη συνεργασία. Του είπα να πάω στο αεροδρόμιο να τον κρατήσω αν γίνεται! Θα τον απολαύσουμε όσο μπορούμε, θα τον εκμεταλλευτούμε λίγο ακόμα, είναι ένας απίστευτος παίκτης. Βλέπει στο γήπεδο πράγματα που δεν καταλαβαίνω ούτε εγώ».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi