«Φταίνε οι οπαδοί για το Χίλσμπορο»

«Φταίνε οι οπαδοί για το Χίλσμπορο»

Θάνος Σαρρής
«Φταίνε οι οπαδοί για το Χίλσμπορο»

bet365

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως της δημοσιοτητας διαρροές κυβερνητικών αναφορών, η Μάργκαρετ Θάτσερ ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας ότι η ευθύνη για την τραγωδία του Χίλσμπορο βαραίνει τους: «μεθυσμένους οπαδούς της Λίβερπουλ!»

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι οικογένειες των 96 οπαδών που βρήκαν τραγικό θάνατο στο Χίλσμπορο τον Απρίλιο του 1989, ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν στη δημοσιότητας τα μυστικά κυβερνητικά και αστυνομικά έγγραφα που αφορούν την τραγωδία. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι αυτό θα συμβεί, ενώ η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Χίλσμπορο που ιδρύθηκε το 2009, περνάει από το μικροσκόπιο... εκατοντάδες έγγραφα και αυτά που αφορούν το συμβάν αναμένεται να δοθούν στις οικογένειες μέσα στο 2012.

Το BBC έφερε στο φως της δημοσιότητας σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με αυτά, τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία, σύμβουλος της Θάτσερ βρέθηκε σε συνάντηση με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ, τον Σερ Κένεθ Όξφορντ, καθώς και με άλλα στελέχη των αρχών. Σύμφωνα με την επιστολή που διέρρευσε, ο επικεφαλής της αστυνομίας υποστήριζε ότι: «Ένας παράγοντας-κλειδί για την τραγωδία ήταν το ότι σημαντικός αριθμός οπαδών της Λίβερπουλ έδωσε το παρών χωρίς να έχει εισιτήρια. Αυτό υποβαθμίστηκε στις προσπάθειες για κατηγορία στην αστυνομία, στις ποδοσφαιρικές αρχές κτλπ».

Η Θάτσερ ενημερώθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των «κεφαλιών» της αστυνομίας του Μέρσεϊσαϊντ κατηγορεί ευθέως τον κόσμο λέγοντας επί λέξη: «Ένας αξιωματικός, γεννημένος στο Λίβερπουλ, είπε ότι ντρέπεται που μεθυσμένοι οπαδοί της Λίβερπουλ προκάλεσαν την καταστροφή, όπως είχαν προκαλέσει και τους θανάτους στο Χέιζελ». Παράλληλα, ο Οξφορντ «εξέφρασε την λύπη του που ο Τύπος επικεντρώθηκε σε εικόνες των πτωμάτων, ενώ ήταν ανήσυχος για τη μετατροπή του Άνφιλντ σε βωμό».

Η Μάργκαρετ Άσπιναλ, μητέρα θύματος χαρακτήρισε τα σχόλια «άθλια και επιθετικά», ενώ ο Άντι Μπέρνχαμ, μέλος του Κοινοβουλίου από το Εργατικό Κόμμα δήλωσε: «Η αλήθεια πρέπει να φανερωθεί και ο κόσμος της Λίβερπουλ πρέπει να ακούσει μια συγγνώμη για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του 2ου αιώνα».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα