Champions City! (vids)

Gazzetta team
Champions City! (vids)

bet365

Το γκολ του Κομπανί ήταν αρκετό για να δώσει νίκη 1-0 στην Σίτι στο ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ και να την φέρει κοντά στον τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1968!

Η κορυφή στην Premier League άλλαξε χρώμα για 11η φορά φέτος και οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι βρίσκονται εκεί στο πιο κρίσιμο σημείο, αφού απομένουν μόλις δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι Citizens επικράτησαν μίας πολύ μέτριας και ακίνδυνης Γιουνάιτεντ στο «Etihad», την έπιασαν στους 83 πόντους και έχουν το πάνω χέρι στην ισοβαθμία καθώς έχουν καλύτερο συντελεστή γκολ με +8. Το χρυσό γκολ πέτυχε ο κεντρικός αμυντικός, Βινσέντ Κομπανί, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους μετά από εκτέλεση κόρνερ του Νταβίδ Σίλβα, με την Σίτι να επικρατεί μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της μέσα-έξω των Κόκκινων Διαβόλων.


Έπαιξε για να μην χάσει η Γιουνάιτεντ
Ο Μαντσίνι δεν έκανε καμία έκπληξη στην ενδεκάδα, όμως ο Σερ Άλεξ άλλαξε πολλά. Ο Σκοτσέζος αποφάσισε να αφήσει τον Ράφαελ στον πάγκο, βάζοντας τον Τζόουνς δεξί μπακ και τον Σμόλινγκ στο κέντρο της άμυνας, τον Βαλέντσια για λογαριασμό του Νάνι, τον Γιανγκ για τον Γκιγκς και τον Γουέλμπεκ για τον Παρκ, αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Ρούνεϊ και φορτώνοντας το κέντρο. Άλλωστε, ήθελε δύο αποτελέσματα από το παιχνίδι...

Στο ξεκίνημα οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που πατούσαν καλύτερα στα πόδια τους, κυκλοφορούσαν καλύτερα την μπάλα και πήγαιναν το παιχνίδι εκεί ακριβώς που το ήθελαν. Ο Κομπανί καθάριζε πίσω, έστω και δύσκολα, οι «πολίτες» δεν είχαν βρει ρυθμό και το παιχνίδι κυλούσε χωρίς τίποτα το σημαντικό. Η πρώτη ευκαιρία άξια λόγου ήρθε στο 24', όταν ο Λέσκοτ έστρωσε με το κεφάλια στον Αγουέρο, όμως ο Αργεντίνος έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Σιγά-σιγά οι παίκτες του Μαντσίνι, με τον Γιάγια Τουρέ να είναι εξαιρετικός, βρήκαν τα πατήματά τους και ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά το 30'. Η κυκλοφορία βελτιώθηκε πάρα πολύ και οι «πολίτες» άρχισαν να βγαίνουν στην επίθεση.

Στο 36' ο Αγουέρο έχασε νέα ευκαιρία, όταν δεν έπιασε καλά το σουτ μέσα από την μικρή περιοχή, ενώ λίγο μετά ο Σαμπαλέτα βρέθηκε στην περιοχή, όμως δεν είδε τον Αγουέρο που ερχόταν από πίσω, προσπάθησε να τελειώσει μόνος του τη φάση και έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Ντε Χέα χωρίς δύναμη. Ο αγώνας άρχισε να παίρνει μορφή, με τους «κόκκινους διάβολους» να προσπαθούν να παίξουν με αντεπιθέσεις, όμως να μην έχουν καθαρό μυαλό ούτε στην τελική πάσα ούτε στην τελική προσπάθεια. Κάποια άσχημα μακρινά σουτ του Νάνι και του Παρκ πέρασαν ψηλά άουτ, με τον Ρούνεϊ να μοιάζει πολύ μόνος στην επίθεση.

«Χτύπησε» στο τέλος ο Κομπανί
Το στήσιμο της Γιουνάιτεντ κρατούσε την Σίτι μακριά από την εστία του Ντε Χέα, όμως όσο περνούσε η ώρα η κατοχή ανέβαινε για την Σίτι, με το τέλος του πρώτου μέρους έφτασε στο 61-39, όμως η φαντασία έλειπε από το παιχνίδι και όλα έδειχναν ότι οι παίκτες θα πάνε στα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-0. Στις καθυστερήσεις, όμως, ο Σίλβα εκτέλεσε το κόρνερ, οι παίκτες του Φέργκιουσον έχασαν την μοναδική εναέρια μονομαχία και ο Κομπανί νίκησε Σμόλινγκ και Ντε Χέα για να πετύχει με κεφαλιά το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι του Μάντσεστερ και να κάνει το 1-0! Αυτό ήταν το 14ο γκολ των «πολιτών» από κόρνερ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Σίτι πήγε στο ημίχρονο με 2 τελικές προσπάθειες εντός εστίας (σε σύνολο 8) και η Γιουνάιτεντ με 0 (σε σύνολο 4)...

Ίδια εικόνα, στην κορυφή η Σίτι!
Στις 15 φορές που η Σίτι είχε το προβάδισμα στο ημίχρονο στο «Ιτιχάντ» έφτασε σε ισάριθμες νίκες και τις έκανε 16 στις τελευταίες 16. Η εικόνα στην επανάληψη ήταν ακριβώς η ίδια. Οι «κόκκινοι διάβολοι» μπήκαν πιο δυνατά, ο Χαρτ έβγαλε το σουτ του Νάνι στο 50', όμως συνέχεια δεν υπήρξε. Ο Φέργκιουσον έριξε στο παιχνίδι τον Γουέλμπεκ στο 58' στη θέση του Παρκ, όμως σιγά-σιγά η Σίτι πήρε τον έλεγχο και στην ουσία δεν τον έχασε ποτέ... Στο 58' το σουτ του Νασρί πέρασε άουτ και οι φάσεις στη συνέχεια ήταν ελάχιστα, με τις δύο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται. Ήταν φανερό και πάλι ότι οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν καθαρό μυαλό, ο Μαντσίνι έβαλε τον Ντε Γιονγκ στο παιχνίδι στη θέση του Τέβες, για να «κλειδώσει» τη νίκη, το παιχνίδι έγινε σκληρό και μοναδική ευκαιρία μέχρι το τελευταίο 10λεπτο ήταν ένα καλό σουτ του Τουρέ, που πέρασε άουτ.

Φέργκιουσον και Μαντσίνι είχαν έντονο... τετ α τετ στο 76' χωρίς πολλά παρατράγουδα για την καλύτερη στιγμή στο παιχνίδι, με τον Τουρέ να απειλεί και πάλι στο 82' και την μπάλα να καταλήγει και πάλι λίγο άουτ. Οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ρυθμό και πίεσαν μετά το 88', όμως και πάλι Κλισί και Νασρί είχαν τις σημαντικότερες ευκαιρίες μέχρι το τέλος και το απογοητευτικό στατιστικό να είναι οι μηδέν προσπάθειες εντός εστίας της Γιουνάιτεντ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάιο του 2009 και το παιχνίδι με την Άρσεναλ. Το 1-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, η Σίτι έκανε το 2 στα 2 επί της Γιουνάιτεντ μόλις για 2η φορά στην ιστορία της μετά τη σεζόν 2007-08 και να την έπιασε στην κορυφή (είναι 1η με καλύτερη διαφορά των γκολ)!

Στον αγγλικό βορρά θα κριθούν τα πάντα
Αυτή είναι η 4η φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, που δύο ομάδες μπαίνουν στις τελευταίες δύο... στροφές ισόβαθμες, με την Γιουνάιτεντ να εμπλέκεται σε όλες και να κατακτά το πρωτλάθλημα και τις 3 προηγούμενες! Την τελευταία φορά που ο τίτλος κρίθηκε στην ισοβαθμία ήταν τη σεζόν 1988-89, όταν η Άρσεναλ κατέκτηση τον τίτλο, με την Λίβερπουλ να μένει 2η.

Πλέον, το παιχνίδι που αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του τίτλου είναι αυτό ανάμεσα σε Νιούκαστλ και Σίτι την ερχόμενη Κυριακή (06/05), με τους «πολίτες» να υποδέχονται την ΚΠΡ την τελευταία αγωνιστική. Η Γιουνάιτεντ από την άλλη θα υποδεχθεί την Σουόνσι σε 6 μέρες, πριν ταξιδέψει και αυτή στον αγγλικό βορρά για το παιχνίδι με την Σάντερλαντ για την 38η αγωνιστική. Η διαφορά των γκολ, που ίσως κρίνει το πρωτάθλημα, είναι υπέρ της Σίτι και στο +8.

Οι συνθέσεις

Μάντσεστερ Σίτι (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Χαρτ, Ζαμπαλέτα, Κλισί, Κομπανί, Λέσκοτ, Μπάρι, Γιάγια Τουρέ, Σίλβα (82' Ρίτσαρντς), Νασρί (90' Μίλνερ), Τέβες (68' Ντε Γιόνγκ), Αγουέρο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αλεξ Φέργκιουσον): Ντε Χέα, Σμόλινγκ, Εβρά, Φέρντιναντ, Τζόουνς, Κάρικ, Σκόουλς (78' Βαλένθια), Νάνι (83' Γιάνγκ), Γκιγκς, Παρκ (58' Γουέλμπεκ), Ρούνεϊ.

Διαιτητής: Μάρινερ
Θεατές: 47.259

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Οφσάιντ: 1-0
Σουτ: 15-5
Στην εστία: 3-0
Εκτός εστίας: 7-2
Φάουλ: 11-15
Κόρνερ: 8-8
Πλάγια άουτ: 26-30
Ντρίμπλες: 14-1
Τάκλιν: 17-36
Ποσοστό σε πάσες: 84% - 80%
Εναέριες μονομαχίες: 60% - 40%
Κατοχή: 53% - 47%

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα