Το 11άρι του Γκιγκς! (vids)

Το 11άρι του Γκιγκς! (vids)

Θάνος Σαρρής
Το 11άρι του Γκιγκς! (vids)

bet365

Ο τεράστιος Ράιαν Γκιγκς ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ετοιμάζεται για το χιλιοστό του ματς και το gazzetta.gr θυμάται τις 11 σημαντικότερες στιγμές του!

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έλεγε εδώ και καιρό ότι ο Ράιαν Γκιγκς μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και του χρόνου. Και δικαιώθηκε! Ο «βετεράνος» της Γιουνάιτεντ υπέγραψε ανανέωση συνεργασίας και θα... σαρανταρίσει μέσα στο γήπεδο! Για έναν τόσο μεγάλο παίκτη οι 11 στιγμές που επιλέξαμε είναι σαφέστατα λίγες. Ταιριάζουν, όμως, με τον «βαρύ» αριθμό που φέρει στη φανέλα του. Έναν αριθμό που οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν ταυτίσει με το όνομά του και θα συνεχίσουν να το κάνουν ακόμα και όταν αποσυρθεί! Το gazzetta.gr θυμάται 11 στιγμές που σημάδεψαν το μεγάλο 11άρι των αγγλικών γηπέδων.

Άσος ημίχρονο/άσος τελικό στο ματς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Νόργουϊτς σε απόδοση 1.88 στη meridianbet

Το πρώτο του παιχνίδι
Ο Ράιαν Γκιγκς έχει συμπαίκτες οι οποίοι δεν είχαν ακόμα γεννηθεί όταν εκείνος έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων» το Μάρτιο του 1991. Ήταν 17 χρονών και τεσσάρων μηνών όταν περνούσε ως αλλαγή στη θέση του Μπράιαν ΜακΚλερ στο 35', στην ήττα από την Έβερτον μέσα στο Old Trafford. Κανείς τότε δεν ήξερε τον αδύνατο Ουαλό που περνούσε στο ματς και πιθανότατα κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε...
Αμφισβητούμενο γκολ!
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το ποιο ήταν το πρώτο γκολ του Γκιγκς με τη Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος ξεκαθάριζει ότι θεωρεί δικό του τέρμα εκείνο που χρεώθηκε ως αυτογκόλ στον Κόλιν Χέντρι, στο ντέρμπι με τη Μάντεσεστερ Σίτι στο Old Trafford τον Μάιο του 1991. Ήταν και το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση υπέρ της ομάδας του. Ακόμα το διεκδικεί και το θεωρεί δικό του! Εκείνο το ματς ήταν και το πρώτο που πήρε το χρίσμα του βασικού. Το πρώτο του «επίσημο» γκολ ήταν αυτό με τη Νόριτς.
O πρώτος τίτλος
Τον Απρίλιο του 1992, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 1-0 στον τελικό του Λιγκ Καπ επί της Νότιγχαμ Φόρεστ. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Μπράιαν ΜακΚλερ. Ο Γκιγκς κατακτά τον πρώτο του τίτλο και ξεκινά μια συλλογή η οποία δεν έχει... τελειωμό! Δώδεκα Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, Τέσσρα Λιγκ Καπ, οκτώ Κομιούνιτι Σιλντ, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ενα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα διηπειρωτικό, ένα Παγκόσμιο Συλλόγων!
Το γκολ με την Άρσεναλ
Αρκετοί το μνημονεύουν ακόμα και το θεωρούν το καλύτερο τέρμα που έχει επιτευχθεί στην ιστορία του FA Cup, όπως και το καλύτερο γκολ που έχει βάλει ο Γκιγκς. Ήταν στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τους «Κανονιέρηδες» το 1999 που πήρε την μπάλα, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και την έστειλε στα δίχτυα του Σίμαν, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη, μιας και το ματς ήταν στην παράταση και κρατώντας ζωντανό το όνειρο του τρεμπλ. Μάλιστα, είχε μείνει στον πάγκο μέχρι το 61' και είχε μπει ως αλλαγή!
Ο τελικός του Καμπ Νόου
Ένα ματς το οποίο αποτελεί highlight στην καριέρα όποιου παίκτη αγωνίστηκε τότε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τρομερή ανατροπή οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επικράτησαν με 2-1 της Μπάγερν Μονάχου, με τον Γκιγκς να παίζει σε όλο το ματς και να κατακτά το πρώτο του Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Την Κούπα σήκωσαν πρώτοι από κοινού ο αρχηγός Πίτερ Σμάιχελ με τον Σερ Άλεξ. Από κοντά φυσικά και ο Ουαλός...
«Πλήγωσε» την πρώην
Θα μπορούσε ο Γκιγκς να έχει ανάλογη καριέρα αν δεν επέλεγε να φύγει από τα School of Excellence της Σίτι; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο υπάλληλος της ασφαλείας του Ολντ Τράφορντ μίλησε προσωπικά στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του πρότεινε να τον αποκτήσει θα χαμογελάει με ικανοποίηση κάθε φορά που βλέπει ανάλογα βίντεο με αυτό που ακολουθεί. Τον Απρίλιο του 1996, η Γιουνάιτεντ πήγαινε στο Μaine Road για το ντέρμπι με τη Σίτι έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά στην κορυφή από τη δεύτερη Νιούκαστλ, αλλά και ένα παιχνίδι περισσότερο. Η ομάδα του «Φέργκι» δύο φορές προηγήθηκε και τις δύο ισοφαρίστηκε, με τις «Καρακάξες» να νικούν. Ο Γκιγκς δίνει τη λύση στο 77', κρατώντας τη Σίτι κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Σε μια χρονιά που τελικά υποβιβάστηκε... Δείτε το στο 3.03 του video.
Η γλυκιά ήττα από τη Γουέστ Χαμ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχανε από τη Γουέστ Χαμ με 1-0 τον Μάιο του 2007, ωστόσο ο τίτλος είχε ήδη εξασφαλιστεί. Η απονομή που ακολούθησε έδωσε στον Ράιαν την ευκαιρία να σηκώσει για ένατη φορά την κούπα του Πρωταθλητή και να πάρει το ένατο μετάλλιό του. Ξεπέρασε τους Άλαν Χάνσεν και Φιλ Νιλ της Λίβερπουλ και έγινε ο άνθρωπος με τις περισσότερες κατακτήσεις στην Πρέμιερ Λιγκ.
Το ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον
Μάιος του 2008. Ο Ράιαν Γκιγκς σηκώνει στον αέρα της Μόσχας το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ, καταρρίπτει το Ρεκόρ του θρυλικού Μπόμπι Τσάρλτον και γίνεται ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το κάνει με... στυλ, αφού ευστοχεί στο κρίσιμο πέναλτι που χαρίζει την Κούπα στη Γιουνάιτεντ, έχοντας περάσει στο ματς στο 87' στη θέση του Πολ Σκόουλς! Το Σάββατο με αντίπαλο την Νόριτς, αν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον του δώσει την ευκαιρία, θα φτάσει τα 1000 ματς με το διάβολο στο στήθος.
Ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Γιουνάιτεντ
Δεν το λέμε εμείς. Το λένε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας που διεξήχθη από τοο επίσημο περιοδικό και την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Ο Γκιγκς αναδείχθηκε σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία των «Κόκκινων Διαβόλων», αφήνοντας τον Καντονά δεύτερο και τον Τζορτζ Μπεστ τρίτο. Μία απίστευτα τιμητική διάκριση....
Ο κορυφαίος της Πρέμιερ Λιγκ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυσή της το 1992, η Πρέμιερ Λιγκ απένειμε βραβεία στους καλύτερους όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ράιαν Γκιγκς πήρε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή, με τον Ντένις Μπέργκαμπ της΄Αρσεναλ να έρχεται δεύτερος και τον πρώην συμπαίκτη του Ερίκ Καντονά τρίτος. «Είναι τρομερή τιμή για εμένα», τόνισε και ευχαρίστησε στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον...
Το γκολ με την Έβερτον
Δεν ήταν το γκολ αυτό καθεαυτό που έκανε τη διαφορά αλλά η συμβολική του σημασία. Ο Γκιγκς σκόραρε στο παιχνίδι με τα «Ζαχαρωτά» τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια στο απίστευτο ρεκόρ που διατηρεί. Σκοράρει κάθε χρόνο στο Πρωτάθλημα εδώ και 23 χρόνια! Δεν έχει υπάρξει ούτε μία σεζόν που να έχει μείνει άσφαιρος. Χωρίς αντίπαλο...
Τα ρεκόρ του Ράιαν Γκιγκς
-Είναι ομαδικός παίκτης που έχει παίξει σε κάθε χρονιά της Πρέμιερ Λιγκ
-Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε κάθε χρονιά της Πρέμιερ Λιγκ
-Ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου
-Ο γηραιότερος παίκτης που έχει σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντι στη Μπενφίκα σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών.
-Ο μοναδικός παίκτης στους πρώτους 15 των ρέκορντμαν συμμετοχών στην Πρέμιερ Λιγκ που δεν έχει αποβληθεί ποτέ
- Παίκτης της χρονιάς από την PFA (παίκτες) και αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς από το BBC το 2009
-Καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (ως Πρέμιερ Λιγκ, όχι πριν).
-Ρέκορντμαν συμμετοχών στην Γιουνάιτεντ
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα