Mπαλοτέλι-ος εκτελεστής (vids)!

Θάνος Σαρρής
Mπαλοτέλι-ος εκτελεστής (vids)!

bet365

Mε το γκολ στο ντεμπούτο με τη Μίλαν, ο Μάριο Μπαλοτέλι συνεχίζει να είναι αλάνθαστος, έχοντας 17/17 εκτελέσεις πέναλτι σε όλες τις ομάδες του! Το gazzetta.gr παρουσιάζει το τρομερό σερί του!

Ήδη κάποιοι συγκρίνουν την ικανότητα του Μπαλοτέλι από την άσπρη βούλα με αυτή του Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος της Γιουνάιτεντ είχε 14 στα 16 πέναλτι με τους «Κόκκινους Διαβόλους», δηλαδή 88% ευστοχία. Ο Μάριο πάντως, τουλάχιστον προς στιγμήν, έχει καλύτερο ποσοστό και με μεγαλύτερο δείγμα! Στα επίσημα ματς της καριέρας του δεν έχει αστοχήσει ούτε μια φορά από την άσπρη βούλα, ενώ στο παιχνίδι της Μίλαν με την Ουντινέζε έδειξε ότι... συνεχίζει απτόητος! Με τη φανέλα της Ίντερ έχει 6/6 εκτελέσεις και με αυτή της Μάντσεστερ Σίτι 9/9, ενώ από μία φορά έχει κληθεί να εκτελέσει ως παίκτης της Μίλαν και ως παίκτης της Εθνικής Ιταλίας χωρίς να αστοχήσει. Σύνολο 17/717 και συνεχίζει!

«Είναι απλά σαν ένα mind game ανάμεσα σε εμένα και τον τερματοφύλακα. Εγώ ξέρω πως να ελέγχω το μυαλό μου. Όταν ο τερματοφύλακας κάνει κίνηση πριν από εμένα, σημαίνει ότι έχει χάσει τη συγκέντρωσή του», είχε τονίσει ο Σούπερ Μάριο για τον τρόπο που εκτελεί τα πέναλτι. Είναι από τους λίγους που δεν επιλέγει μια γωνία και εκτελεί, αλλά μπορεί να αλλάξει απόφαση ανάλογα με την κίνηση του τερματοφύλακα λίγο πριν το πόδι του ακουμπήσει την μπάλα. Αυτό δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία. Ο Γιακούμπου Αγεγκμπένι, που έχει παραδεχθεί ότι έκανε το ίδιο, είχε χάσει φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ δύο πέναλτι σε ένα ματς! Σπάνια πάντως ο φορ της Μίλαν αλλάζει στυλ εκτέλεσης. Αν αυτό συμβεί, θα εξαρτηθεί από το πως θα έχει ψυχολογίσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.
Ο «Μπάλο» με τον Σινκλέρ προπονούνται στα πέναλτι
Για την ψυχολογία των πέναλτι έχουν γραφεί κατά καιρούς πολλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές. Η καθηγήτρια ψυχολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, Ρόντα Κοέν, έκανε μια επιστημονική προσέγγιση για το φαινόμενο Μπαλοτέλι με δηλώσεις της στο Goal.com: «Δίνουμε στη δράση της εκτέλεσης ή της αναμονής για εκτέλεση του πέναλτι το όνομα Α και στο αποτέλεσμα ή την συνέπεια το όνομα C. Αλλά αυτό που αναγνωρίζεται ως Β είναι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στη δράση και το αποτέλεσμα. Οπότε, αυτό που σκέφτεται ο εκτελεστή του πέναλτι ή ο τερματοφύλακας είναι πολύ σημαντικό. Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε περισπασμό ή ακόμα και σε ένταση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κίνηση.
Τα πέναλτί του με την Σίτι (Πηγή: mcfc.co.uk)
Οι παίκτες που είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευστοχήσουν. Οι προπονητές το ξέρουν αυτό και κάποιες φορές βάζουν τους ποδοσφαιριστές να προπονηθούν μπροστά σε κόσμο, ώστε να έχουν εμπειρία από την πίεση. Ωστόσο η πίεση είναι τόσο έντονη, που ακόμα και οι πιο έμπειροι παίκτες είναι δύσκολο να μένουν απερίσκεπτοι. Αν η στρατηγική του να ελέγχει το μυαλό του παρακολουθώντας την κίνηση του αντιπάλου του δουλεύει για τον Μπαλοτέλι, τότε πρόκειται για ένα αληθινό και χρήσιμο ψυχολογικό εργαλείο για αυτόν. Κάθε παίκτης χρειάζεται να έχει τη δική του στρατηγική».
Η πρώτη του εκτέλεση με τη φανέλα της Μίλαν
Όλα όσα αναφέρει για την στρατηγική του είναι απολύτως αλήθεια, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τους αριθμούς, αλλά και την απίστευτη αυτοπεποίθησή του. Όταν ο Ετό ήταν ακόμα στην Ίντερ και ο Μάριο αρκετά πιτσιρικάς, έκανε ολόκληρο σκηνικό για να αναλάβει μια εκτέλεση την ώρα που ο Καμερουνέζος είχε στήσει την μπάλα! Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του αρχηγού Ζανέτι, ώστε να τον τραβήξει και ο Ετό να αναλάβει την εκτέλεση!
Ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ, Ρόμαν Βάιντενφέλερ, προσπάθησε στο ματς με την Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ να του σπάσει τον τσαμπουκά και να τον κάνει να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Πριν την εκτέλεση, του ψιθύρισε κάποια λόγια στο αυτί. Ο Μάριο δεν αστόχησε και στη συνέχεια έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι του στον κίπερ των Βεστφαλών. «Του ψιθύρισα στο αυτί, αλλά είναι πανέξυπνος, δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από εμένα», παραδεχόταν στη συνέχεια ο Βάιντερφελερ. Ακόμα ένα δείγμα του ότι ο Ιταλός δεν παίρνει χαμπάρι!
Το πέναλτι με την Ντόρτμουντ
Ο πρώην θρύλος της Σάουθαμπτον, Μάθιου Λε Τισιέ, ο οποίος με τους «Άγιους» σημείωσε 47 στα 48 πέναλτι, δήλωσε στο BBC: «Πάντα πίστευα όταν έπαιρνα φόρα για να εκτελέσω ότι θα στείλω την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν μια εύκολη ευκαιρία για γκολ. Το να είσαι σκόρερ και να λατρεύεις να βάζεις την μπάλα στα δίχτυα, Απλά δεν ήθελα να σπαταλήσω την ευκαιρία». Κάτι τέτοιο γίνεται και με τον Μπαλοτέλι. Για αυτόν δεν υπάρχει άλλη κατάληξη, όταν παίρνει φόρα. Απλά περιμένει να δει την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα.
Το πέναλτι με την Τότεναμ
Ο Μπαλοτέλι δεν επηρεάζεται ούτε από το χρονικό σημείο του αγώνα. Εκτελεί με την ίδια άνεση είτε το ματς είναι στις καθυστερήσεις, είτε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού! Τον Οκτώβριο του 2012 ο Αγουέρο ήθελε να εκτελέσει το πέναλτι στο 89' με αντίπαλο την Νιούκαστλ. Με τον Ιταλό ωστόσο στο γήπεδο κάτι τέτοιο ήταν... αδύνατο. Η μπάλα φυσικά, πήγε στα δίχτυα. Στην περσινή χρονιά, όπου οι Σίτιζενς πήραν το Πρωτάθλημα, το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο ματς με την Τότεναμ τον Ιανουάριο είχε αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό. Ο Φρίντελ προσπάθησε να μείνει ακίνητος για όσο το δυνατόν περισσότερο για να τον «ψαρέψει». Δεν τα κατάφερε...
Το πέναλτι με τη Νιούκαστλ
Ο Τζο Χαρτ πάντως, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει καταφέρει να σταματήσει το πέναλτι του Μπαλοτέλι! Ο Τζολεόν Λέσκοτ, όταν ο Χαρτ είχε αποκρούσει το πέναλτι του Σούπερ Μάριο στην προπόνηση της Σίτι, είχε δώσει το κλίμα: «Για να είμαστε δίκαιοι, ο Τζο είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, όταν πραγματικά απέκρουσε ένα πέναλτι του Μπαλοτέλι έτρεχε τριγύρω και πανηγύριζε σαν να έχει πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο!». Ο Άγγλος τερματοφύλακας έχει δηλώσει ότι γνωρίζει το μυστικό του πρώην συμπαίκτη του, αλλά δεν πρόκειται να το αποκαλύψει μέχρι να τεθούν αντιμέτωποι σε επίσημο παιχνίδι!
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα