Έχει... παράδοση με Γουέμπ! (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Έχει... παράδοση με Γουέμπ! (vids)

bet365

Ο Χάουαρντ Γουέμπ σφυρίζει στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ (15:30, NS2) και όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr με τον συγκεκριμένο διαιτητή ο Σερ Άλεξ δεν χάνει!

Αν γινόταν αυτός ο ορισμός σε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος, τότε σίγουρα θα μιλάγαμε για σκάνδαλο μεγατόνων. Ομως, στην Αγγλία δεν είναι τόσο... προχωρημένοι όσο εδώ και όρισαν τον Χάουαρντ Γουέμπ να σφυρίξει την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ».

Στις τρεις προηγούμενες φορές που ο 42χρονος ρέφερι, αστυνομικό στο επάγγελμα ήταν ο άρχων του ντέρμπι στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ έφυγε με νίκη, έχοντας και τη μεγάλη βοήθεια του. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τα τρία προηγούμενα ντέρμπι του «θεάτρου των ονείρων» με τον Βρετανό διαιτητή.

Ο Χάουαρντ Μέλτον Γουέμπ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου το 1971 και είναι διεθνής διαιτητής και αστυνομικός στο επάγγελμα από το 2005. Έβαλε για πρώτη φορά τη σφυρίχτρα στο στόμα του το 1989 ξεκινώντας από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ενώ το 1996 έφτασε στην Πρέμιερ Λιγκ ως βοηθός και στις 18 Οκτωβρίου 2003 ήταν ο άρχοντας στον αγώνα Φούλαμ - Γουλβς (0-0).

Ας πάμε όμως στα ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ και όχι μόνο, με γηπεδούχο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

Πέναλτι... έξω από την περιοχή

Στις 21 Μαρτίου 2010, ο Χάουαρντ Γουέμπ σφύριξε το πρώτο του παιχνίδι ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ στο Ολντ Τράφορντ για την Πρέμιερ Λιγκ. Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με κεφαλιά του Φερνάντο Τόρες, αλλά ο Χάουαρντ Γουέμπ βοήθησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να γυρίσει το παιχνίδι. Ο Μασεράνο κάνει μια κούρσα με τον Βαλέντσια και κρατάει τον παίκτη των κόκκινων διαβόλων αντικανονικά, αλλά τον αφήνει πριν πέσει μέσα στην περιοχή. Ο Γουέμπ ξεγελάστηκε και έδωσε την εσχάτη των ποινών παρά τις διαμαρτυρίες του Αργεντινού μέσου των κόκκινων, με τον Ρούνεϊ να ισοφαρίζει και στη συνέχεια η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον νίκησε με 2-1.

Κίτρινη στον τελευταίο παίκτη

Έξι μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου 2010, ο Γουέμπ έδωσε και πάλι στη σέντρα για το παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 3-2, στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής με τον Μπερμπάτοφ να πετυχαίνει τρία τέρματα και τον Στίβεν Τζέραρντ δύο. Μάλιστα, ο Βούλγαρος φορ έγινε ο πρώτος παίκτης από το 1946 και μετά που σημείωσε χατ-τρικ σε ντέρμπι Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ, ύστερα από τον Σταν Πίρσον.

Η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον για να νικήσει είχε την βοήθεια και του Χάουαρντ Γουέμπ. Όταν το σκορ ήταν στο 2-1 δεν έδωσε κόκκινη κάρτα στον Ο' Σέι, όταν ως τελευταίος παίκτης ανέτρεψε τον Τόρες που έβγαινε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα. Απλά τον κιτρίνισε. Σε αυτή τη φάση, στο 69', η Λίβερπουλ ισοφάρισε με τον Τζέραρντ και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι κόκκινοι διάβολοι έπαιζαν με 10 παίκτες.

Πρόκριση με ανύπαρκτο πέναλτι

Το τελευταίο, μέχρι το σημερινό, ματς που σφύριξε ο Γουέμπ ήταν για το Κύπελλο Αγγλίας στις 9 Ιανουαρίου 2011 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να επικρατεί με 1-0 με ανύπαρκτο πέναλτι. Για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης η γηπεδούχος ομάδα προκρίθηκε στους «32» στο ντεμπούτο του Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Ο Αγγλος διαιτητής έκρινε την αναμέτρηση από το δεύτερο λεπτά, δείχνοντας την εσχάτη των ποινών. Ο Ντάνιελ Αγκερ ούτε που ακουμπάει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και ο Γουέμπ δείχνει κατευθείαν την άσπρη βούλα. Ο Άγγλος ρέφερι αντί να δείξει κίτρινη κάρτα στον Βούλγαρο για θέατρο, προτίμησε να στήσει τον Γκιγκς στα 11 βήματα και να σημειώσει το τελικό 1-0. Στο πρώτο μέρος αποβλήθηκε, δικαίως, ο Στίβεν Τζέραρντ για μαρκάρισμα πάνω στον Κάρικ.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ, Ράιαν Μπάμπελ ανάρτησε στο twitter του μια φωτογραφία του ρέφερι φορώντας την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γράφοντας: «Και λένε ότι είναι ένας από τους καλύτερους διαιτητές. Αυτό είναι αστείο». Δείτε το video παρακάτω στη gallery του gazzetta.gr!

Διαιτητής έδρας

Ο Χάουαρντ Γουέμπ είχε σφυρίξει και παλαιότερα και ντέρμπι στο Άνφιλντ, με τη Λίβερπουλ να είναι η νικήτρια. Για το Κύπελλο Αγγλίας στις 18 Φεβρουαρίου 2006, οι κόκκινοι επικράτησαν με 1-0, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2008 η ομάδα του λιμανιού νίκησε με 2-1 για την Πρέμιερ Λιγκ. Μάλλον, φαίνεται πως ο Γουέμπ είναι διαιτητής έδρας...

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια;

Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του... Ο Γουέμπ έχει σφυρίξει φέτος ένα παιχνίδι της Γιουνάιτεντ, τη νίκη επί της Νιούκαστλ ενώ σε 32 ματς πρωταθλήματος η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετράει 21 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 7 ήττες.

Από την άλλη, η Λίβερπουλ έχει φέτος δύο ήττες όταν την σφύριξε ο Γουέμπ (με Στόουκ και Άρσεναλ) και μια ισοπαλία (με Τσέλσι). Συνολικά, οι κόκκινοι έχουν 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και 9 ήττες με τον συγκεκριμένο ρέφερι.

«Δεν ήθελα να γίνω διαιτητής»

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Γουέμπ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο BBC πως δεν ήθελε να γίνει διαιτητής: «Όταν ήμουν παιδί ως και έφηβος δεν ήθελα να γίνω διαιτητής. Δεν ήταν κάτι που με ελκούσε. Όταν διαπίστωσα όμως ότι δεν θα μπορούσα να γίνω αθλητής, ο πατέρας μου που ήταν διαιτητής, με έβαλε στη διαιτησία», αποκάλυψε!

Ο πατέρας του υπήρξε διαιτητής επί 35 συναπτά έτη, όντας ο άνθρωπος που τον επηρέασε να βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα μόλις σε ηλικία 25 ετών το 1996.

Ο ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΓΟΥΕΜΠ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

ΗΜ/ΝΙΑ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

21/03/10

Μάντσεστερ Γιουν. - Λίβερπουλ

2-1

Πρέμιερ Λιγκ

19/04/10

Μάντσεστερ Γιουν. - Λίβερπουλ

3-2

Πρέμιερ Λιγκ

09/01/11

Μάντσεστερ Γιουν. - Λίβερπουλ

1-0

Κύπελλο Αγγλίας

18/02/06

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουν.

1-0

Κύπελλο Αγγλίας

13/09/08

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουν.

2-1

Πρέμιερ Λιγκ

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα