Και τώρα... δράση για το Χίλσμπορο

Και τώρα... δράση για το Χίλσμπορο

Θάνος Σαρρής
Και τώρα... δράση για το Χίλσμπορο

bet365

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής και το πόρισμα που εξήγαγε για την τραγωδία δικαίωσε τους 96 νεκρούς, οι οικογένειες των οποίων περιμένουν πλέον να γίνει απόδοση ευθυνών και να ασκηθούν διώξεις.

Οι οικογένειες των θυμάτων νιώθουν επιτέλους δικαιωμένες. Μετά το τραγικό περιστατικό του 1989 ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου 96 άτομα έχασαν τη ζωή τους, άκουσαν πολλά για τους δικούς τους. Ότι ήταν μεθυσμένοι, κλέφτες και χούλιγκαν.

Ποτέ δεν έπαψαν να κυνηγούν τη δικαίωση και έπειτα από 23 χρόνια, αυτή ήρθε. Πλέον, οι συγγενείς πιέζουν για ποινικές διώξεις στους υπεύθυνους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τρέβορ Χικς, ο οποίος έχασε τις δύο κόρες του στο γήπεδο του Σέφιλντ, το κράτος πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Η Επιτροπή μελέτησε πάνω από 450.000 σελίδες επισήμων εγγράφων για 18 μήνες και έφτασε στο συμπέρασμα ότι αφενός πολλοί από τους νεκρούς θα μπορούσαν να έχουν σωθεί και αφετέρου ότι 116 από τις 164 αναφορές είχαν αλλοιωθεί, ώστε να μην εκτεθεί η αστυνομία και οι Νοσοκομειακές Αρχές.

«Η θέση μου είναι απλή και συγκεκριμένη. Αν κάποιοι έκαναν παράβαση του νόμου, πρέπει να διωχθούν. Δεν έχει σημασία αν είναι αστυνομικοί ή οτιδήποτε άλλο. Θα το αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Και στη συνέχεια, αν οι άνθρωποι έχουν σοβαρές ερωτήσεις για απάντηση, θα πράξουμε τα δέοντα», τόνισε στο BBC ο Ντέιβιντ Κρόμπτον, επικεφαλής της Αστυνομίας του Νοτίου Γιόρκσαϊρ.

Ο Τρέβορ Χικς, πατέρας δύο θυμάτων, είπε: «Έχουμε δύο έξοχους δικηγόρους. Θα επιμεληθούν της κατάστασης. Αν ξαναδώ την κατάθεση του Ντέιβιντ Κάμερον, είπε σχεδόν κατηγορηματικά ότι το κράτος μας απογοήτευσε. Έτσι και εμείς θα δώσουμε στο κράτος τη δυνατότητα να κάνει το σωστό. Αλλά αν δείξει ότι δεν το κάνει, τότε και εμείς θα πράξουμε όπως πριν και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Πέραν από τη νομική δράση, οι οικογένειες και όσοι στηρίζουν την επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου και του Μέλους του Κοινοβουλίου Λουίς Έλμαν, ζητούν νέα έρευνα. Η Έλμαν έκανε λόγο για εξοργιστική συνωμοσία σε βάρος των θυμάτων, ενώ η Μάργκαρετ Άσπιναλ, πρόεδρος του Hillsborough Families Support Group τόνισε ότι αυτό που πέρασαν οι οικογένειες ήταν «απόλυτα ατιμωτικό. Αυτοί ήταν οι ψεύτες και εμείς αυτοί που λέγαμε αλήθεια».

Ο γενικός εισαγγελέας, Ντομινίκ Γκριβ, θα αποφασίσει τις επόμενες βδομάδες αν θα διαταχθεί νέα έρευνα. «Αν ο Ντέιβιντ Κάμερον εννοεί αυτά που λέει και η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει την αλήθεια, τότε έχουν την υποχρέωση να αξιολογήσουν όχι μόνο τους θανάτους, αλλά και την συγκάλυψη και την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο νομικός Μάικλ Μάνσφιλντ.

-Δείτε ΕΔΩ τα αγγλικά πρωτοσέλιδα

-Διαβάστε ΕΔΩ τα κυριότερα σημεία του πορίσματος

-Δείτε ΕΔΩ το φόρο τιμής της Έβερτον

-Διαβάστε ΕΔΩ τη συγγνώμη του πρωθυπουργού και ΕΔΩ αυτή της Σέφιλντ Γουένσντεϊ

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα