Όταν η Σίτι έπαιρνε τον τίτλο... (vids)

Όταν η Σίτι έπαιρνε τον τίτλο... (vids)

Θάνος Σαρρής
Όταν η Σίτι έπαιρνε τον τίτλο... (vids)

bet365

Η μεγάλη ώρα για την Μάντσεστερ Σίτι πλησιάζει, αφού με νίκη επί της ΚΠΡ σφραγίζει το Πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 1968! Το gazzetta.gr θυμίζει την τότε τελευταία αγωνιστική και τις συμπτώσεις!

Το πέρασμα της ομάδας του Μαντσίνι από το «Sports Direct Arena» της επικίνδυνης Νιούκαστλ ήταν κατά πολλούς το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Με δύο γκολ του Τουρέ η Σίτι πέρασε από μία δύσκολη έδρα, η οποία ήταν και το τελευταίο εμπόδιο το 1968, όταν και οι «μπλε» του Μάντσεστερ κατακτούσαν τον τελευταίο τους τίτλο!

Στις 11 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, η κατάσταση θύμιζε κατά πολύ την τωρινή. Η Σίτι και η Γιουνάιτεντ ισοβαθμούσαν στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, με την πρώτη να έχει καλύτερη διαφορά γκολ και να θέλει νίκη στην τελευταία στροφή για να πανηγυρίσει τον τίτλο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των «Κόκκινων Διαβόλων». Όπως δηλαδή και τώρα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τότε γήπεδο της Νιούκαστλ υπήρχαν 20.000 φιλοξενούμενοι οπαδοί, οι οποίοι τραγουδούσαν σε όλη την επιστροφή στο Μάντσεστερ, μεθυσμένοι από την τεράστια επιτυχία και είχαν δώσει έναν... μπλε τόνο στην πόλη! Ο προπονητής, Τζο Μέρσερ δεν είχε πραγματοποιήσει ομιλία πριν το ματς. Είχε πει απλά στους παίκτες «Βγείτε έξω και κερδίστε!». Ο θρύλος της ομάδας, Μάικ Σάμερμπι θυμάται εκείνο το ματς:

«Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εκπληκτική. Δεν υπήρχε κανένας διαχωρισμός, οι οπαδοί της Σίτι στέκονταν δίπλα σε αυτούς της Νιούκαστλ σε όλη το γήπεδο, ενώ υπήρχε και κόσμος στον στίβο, στην περίμετρο. Δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή έντασης και μπορώ να σας πω ότι κάποιες σπουδαίες φιλίες σφυρηλατήθηκαν εκείνη την ημέρα. Το παιχνίδι ήταν αντίστοιχο της ατμόσφαιρας, μία δυνατή μονομαχία ανάμεσα σε δύο αφομοιωμένες ομάδες, αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να μην το χάσουμε».

Η Σίτι κέρδισε 3-4 χάρη στα γκολ των Γιανγκ (δις), Σάμερμπι και Λι και ο κόσμος μπήκε μέσα στο γήπεδο, πανηγυρίζοντας χωρίς σταματημό! Στη συνέχεια, ο Μάσμπι συνεχάρη on camera τον Μέρσερ, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση των σκύπτρων στην έτερη ομάδα του Μάντσεστερ.

Οι 11άδες
Νιούκαστλ: ΜακΦόουλ, Κρέιγκ, Κλαρκ, Μόνκουρ, ΜακΝέιμι, Ιλέι, Σινκλέρ, Σκοτ, Ντέιβις,Μπ. Ρόμπσον, Τ. Ρόμπσον
Μάντσεστερ Σίτι: Μέλχερν, Μπουκ, Πάρντοου, Ντόιλ, Χέσλοπ, Όουκς, Λι, Μπελ, Σάμερμπι, Γιανγκ, Κόουλμαν

Την ίδια στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε με τη Σάντερλαντ στο Ολντ Τράφορντ, θέλοντας νίκη και παράλληλα γκέλα της Σίτι! Είχε χάσει στο μεταξύ τους ντέρμπι και δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια της χρονιάς. Η ιστορία... επαναλαμβάνεται, μόνο που τώρα το παιχνίδι γίνεται στο Στέιντιουμ οφ Λάιτ. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πάντως τότε έχασαν από τις «Μαύρες Γάτες» και έτσι η Σίτι έπαιρνε τον τίτλο και με ήττα! Παρά το γκολ του Τζορτζ Μπεστ, με το οποίο οι γηπεδούχοι μείωσαν, η φιλοξενούμενη ομάδα είχε κερδίσει 2-1 μέσα στο «Θέατρο των Ονείρων», αφήνοντας... αγάλματα τους περίπου 63.00 οπαδούς που περίμεναν να πανηγυρίσουν!

Ο τότε εξτρέμ της Γιουνάιτεντ, Τζον Άστον θυμάται: «Είναι συχνό φαινόμενο στο ποδόσφαιρο η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, ελπίζω για να διαφορετική κατάληξη. Ακόμα πιστεύαμε ότι είχαμε μία τεράστια ευκαιρία να τα καταφέροθμε. Ξέραμε ότι η Νιούκαστλ δεν θα ξαπλώσει κάτω να πεθάνει και πιστεύαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να μας κάνουν τη χάρη! Πάντα είναι μία δύσκολη έδρα. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο παιζόταν στο Μάντσεστερ και όπως τώρα, η Σίτι ήταν πολύ καλή ομάδα. Το παιχνίδι είχε φύγει από τα χέρια μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Η Σάντερλαντ δεν πάλευε για κάτι, αλλά βρεθήκαμε να χάσουμε 2-0, απέναντι σε μια ομάδα που έκανε το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Ακούγαμε τα επιφωνήματα του κόσμου και ξέραμε τι γινόταν στο Νιούκαστλ. Είσαι απλά άνθρωπος και τα νέα επηρέασαν το πως παίξαμε».



Η Γιουνάιτεντ από τότε, δεν έχει ξαναχάσει μέσα στο Ολντ Τράφορντ από την Σάντερλαντ, απέναντι στην οποία έχει χτίσει μια εξαιρετική παράδοση! Μπορεί το πρωτάθλημα να χάθηκε, αλλά 16 μέρες μετά, η ομάδα του Μάντσεστερ κατακτούσε τον πρώτο της Ευρωπαϊκό τίτλο, αποτίοντας με τον καλύτερο τρόπο φόρο τιμής στη θρυλική ομάδα του Ματ Μπάσμπι που είχε διαλυθεί στην τραγωδία του Μονάχου. Ο μέσος της ομάδας, Πάντι Κρίραντ, είχε πει στα αποδυτήρια όταν χάθηκε ο τίτλος: «Αυτό ήταν. Η Σίτι πήρε το Πρωτάθλημα. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τον ευρωπαϊκό τίτλο». Όπως και έγινε!

Το ματς του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν συμβολικό, αφού ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκλεινε 25 χρόνια στη Γιουνάιτεντ και πριν το παιχνίδι έγινε μία μικρή τελετή, στην οποία ο Σκωτσέζος αποθεώθηκε και δόθηκε το όνομά του σε μία από τις κερκίδες του γηπέδου. Η Γιουνάιτεντ δυσκολεύτηκε, αλλά κέρδισε με 1-0 και έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε τους 900 εντός έδρας πόντους! Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο επαναληπτικό τους Στέιντιουμ οφ Λάιτ να κρίνει πολλά και την κατάσταση να είναι όπως το 1968! Οι συμπτώσεις πολλές. Μένει να δούμε, αν θα αλλάξει το αποτέλεσμα!

Οι 11άδες
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Στέπνι, Μπρέναν, Νταν, Κρέραντ, Φούλκς, Στάιλς, Μπεστ, Κιντ, Τσάρλτον, Σάντλερ, Άστον
Σάντερλαντ: Μοντγκόμερι, Χάρβι, Χέρλι, Τοντ, Άσαρστς, Πόρτερφιλντ, Χάρις, Χερντ, Στάκι, Σάγκετ, Μάλχολ


 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα