Top-10: Μεταγραφές 2016-17 (poll)

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Top-10: Μεταγραφές 2016-17 (poll)

bet365

Λίγες ώρες μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα top-10 deals στα μεγάλα πρωταθλήματα.

Για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια τα ποσά που δαπανήθηκαν για να ενισχυθούν τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης έγιναν ακόμα μεγαλύτερα και είδαμε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής όλων των εποχών να σπάει ξανά. Με τα οικονομικά δεδομένα να αλλάζουν εντυπωσιακά όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο σήμερα, είδαμε τα εκατ. ευρώ να πηγαίνουν και να έρχονται σαν... στραγάλια, οπότε το κριτήριο για αυτό εδώ το top-10 δεν είναι μόνο τα χρήματα που δόθηκαν αλλά και άλλοι παράγοντες όπως το κατά πόσο ένας παίκτης ανεβάζει από τη μια στιγμή στην άλλη το επίπεδο ενός κλαμπ, το potential του αποκτήματος αλλά και τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από μια μεταγραφή. Σίγουρα κάποιοι έμειναν εκτός για υποκειμενικούς λόγους και οι επιλογές σηκώνουν πολλή συζήτηση και για αυτό υπάρχει το poll για να δούμε που καταλήγουμε όλοι μαζί μετά το τέλος της μεταγραφικής...

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Ο Ζλάταν δεν γινόταν να αφήσει τον εαυτό του έξω από τη λίστα και δεν θα δεχόταν ποτέ να είναι κάποιος από πάνω του. Αφού οι Παριζιάνοι δεν έβαλαν το άγαλμά του στη θέση του Πύργου του Eiffel, ο Σουηδός υπερπαίκτης αποχώρησε και στα 35 αποφάσισε να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο επόμενος σταθμός της καριέρας του σε μία από τις κορυφαίες ελεύθερες μεταγραφές στην ιστορία του αθλήματος. Και όπως συμβαίνει με κάθε πραγματικό παικταρά, δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Στην πρώτη του συμμετοχή με τους Κόκκινους Διαβόλους έβαλε το γκολ-κούπα στον τελικό του Community Shield κόντρα στην Λέστερ και έχει ξεκινήσει στο Old Trafford με 4 τεμάχια σε 4 ματς. Dare to Zlatan.

Ρενάτο Σάντσες
Εχοντας τα μισά χρόνια από τον... από πάνω του, ο Ρενάτο Σάντσες έκανε και αυτός το «μπαμ» στην αγορά. Πριν ξεκινήσει το Euro 2016 είχε θεωρηθεί τελειωμένο ότι ο 18χρονος Πορτογάλος με τα υπερφυσικά προσόντα θα φορέσει τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, η οποία θα έδινε 60 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα, όμως τελικά δεν έγινε έτσι. Η Μπάγερν Μονάχου ήταν εκείνη που τον ανακοίνωσε κλείνοντας το deal στα 35+45 εκατ. ευρώ (όχι σε bonus). Αν και τα χρήματα φαντάζουν πάρα πολλά για τον πιτσιρικά μέσο, το timing ήταν εξαιρετικό για τους Βαυαρούς αφού ο Σάντσες έγινε βασικός και σκόρερ στην Εθνική Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος που πήγε όλο τον δρόμο μέχρι το τέλος και κόντρα στα προγνωστικά κατέκτησε τον τίτλο στην Γαλλία.

Ντάνι Αλβες
Οπως και ο Ζλάταν, έτσι και ο Ντάνι Αλβες είναι μια εκπληκτική ελεύθερη μεταγραφή. Ο Βραζιλιάνος, αμυντικός με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, βρέθηκε και πριν έναν χρόνο κοντά στην Ιταλία με σενάρια που τον ήθελαν στην Μίλαν, όμως τελικά δεν αρνήθηκε την Γιουβέντους που του προσέφερε ένα σούπερ φιλόδοξο project και συμβόλαιο για 2+1 χρόνια με ετήσιες απολαβές 3 εκατ. ευρώ. Ο ορισμός του πολυσύνθετου μπακ, ο 33χρονος δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία του και προσθέτει ποιότητα στην Μεγάλη Κυρία που φέτος έχει μεγάλο στόχο στην κατάκτηση του Champions League.

Ν' Γκολό Καντέ
Σε ένα παραμύθι που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, η Λέστερ κόντρα στους οικονομικούς γίγαντες του Νησιού κατέκτησε την Premier League και μπορεί οι Βάρντι και Μαχρέζ να έκαναν τη δουλειά μπροστά, όμως ο Ν' Γκολό Καντέ ήταν... δύο παίκτες μόνος του πίσω. Ο Γάλλος ήταν σκύλος που δάγκωνε πολύ άσχημα και ήταν πρώτος σε κοψίματα και επιτυχημένα τάκλιν στη σεζόν 2015-16, στατιστικά με τα οποία σίγουρα 'φτιάχτηκε' ο Αντόνιο Κόντε και σίγουρα γουστάρει τρελά που τον έχει στη δική του Τσέλσι. Ο 25χρονος, μοναδικός παικταράς που έχασε η ομάδα του Ρανιέρι, ταιριάζει γάντι στη φιλοσοφία του allenatore που θέλει ομάδα με ορκισμένους πολεμιστές στο κέντρο και το στιλ του κουμπώνει σε μια ομάδα πως οι Μπλε που τα τελευταία χρόνια βασίζουν τις επιτυχίες τους στη σκληρή άμυνα και την εξαντλητική μαχητικότητα. Σε σχέση με άλλους παίκτες που έχουν κοστίσει τόσα, ίσως τα 38 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή να είναι και λίγα.

Γκονσάλο Ιγουαΐν
Πανικό προκάλεσε στην Ιταλία η απόφαση της Γιουβέντους να πληρώσει τη ρήτρα και να κάνει δικό της τον Γκονσάλο Ιγουαΐν από την Νάπολι, με τον Πιπίτα από αγαπημένο παιδί να γίνεται προδότης για τους τιφόζι των Vesuviani και να αποτελεί ένα ακόμα όπλο για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ενόψει της φιλόδοξης νέας σεζόν. Τα 90 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Bianconeri κάνουν τον Αργεντινό την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους και μια από τις πιο ακριβές ever γενικά στο ποδόσφαιρο. Ο 29χρονος γύρισε από τις διακοπές με μερικά έξτρα κιλά, όμως χάρισε τη νίκη στην Γιούβε στην πρεμιέρα κόντρα στην Φιορεντίνα ερχόμενος από τον πάγκο και αναμένεται να κάνει σούπερ δίδυμο με τον συμπατριώτη του, Πάουλο Ντιμπάλα. Οι Τορινέζοι μπήκαν στην τρέλα της εποχής δίνοντας ένα τεράστιο ποσό για τον παίκτη που πέρυσι έβαλε 36 γκολ και έσπασε ρεκόρ 55 ετών στην Serie A και εύχονται να είναι καθοριστικός στην προσπάθεια που κάνουν να βρεθούν στα αστέρια.

Πολ Πογκμπά
Πραγματικά σπάνια είναι η ιστορία του Πολ Πογκμπά, ο οποίος έγινε αυτό το καλοκαίρι η πιο ακριβή μεταγραφή που έχουμε δει ποτέ. Ο Γάλλος box-to-box μέσος αποχώρησε το 2012 ως ελεύθερος από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υπέγραψε στην Γιουβέντους, από την οποία πήρε εμπιστοσύνη και απογείωσε την καριέρα του φτάνοντας σε σημείο να είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην Serie A και την Ευρώπη. Η έκρηξη στο επίπεδο του ήταν τόσο μεγάλη, που τέσσερα χρόνια αργότερα οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν 105 (+5 σε σίγουρο bonus) εκατ. ευρώ για τον παίκτη που είχαν και έχασαν χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ. Ο 23χρονος θα είναι βασικό εργαλείο στην προσπάθεια του Ζοσέ Μουρίνιο και της Γιουνάιτεντ να φέρουν ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή στο Old Trafford με τον ίδιο να επιστρέφει στο 'σπίτι' του.

Ματς Χούμελς
Οπως συνέβη και με τον Πογκμπά, έτσι και στην περίπτωση του Ματς Χουμελς, επιβεβαιώνεται ότι η ζωή κάνει κύκλους. Ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπάγερν Μονάχου και πρόλαβε να κάνει με τη φανέλα της μια συμμετοχή, πριν τον τσιμπήσει η Ντόρτμουντ. Ο 27χρονος μεγάλωσε μαζί με την Μπορούσια, με την οποία κατέκτησε δύο σερί φορές την Bundesliga και έφτασε στον τελικό του Champions League, όμως στη συνέχεια ήρθε η πτώση στο κλαμπ, ο Γίργκεν Κλοπ αποχώρησε και ύστερα και από έναν χρόνο με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει. Η Μπάγερν έδωσε 35 εκατ. ευρώ σε ένα εξαιρετικό deal για τον Χούμελς, ο οποίος στην ομάδα του Αντσελότι δημιουργεί ένα πολύ ποιοτικό δίδυμο ball-playing-defenders μαζί με τον Ζερόμ Μπόατενγκ. Το ποσό που έδωσαν οι Βαυαροί για να τον πάρουν πίσω είναι απίστευτα μικρό αν ρίξει μια ματιά κανείς στο τι γίνεται στην αγορά και τι δίνουν για παράδειγμα οι Αγγλικές ομάδες.

Αλβαρο Μοράτα
Μικρό σίριαλ ήταν αυτό με τον Αλβαρό Μοράτα, ο οποίος ύστερα από δύο καλά χρόνια στο Τορίνο με την Γιουβέντους 'ανάγκασε' την Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει χρήση της buy-back option των 30 εκατ. ευρώ και να τον πάρει πίσω (είχε πωληθεί αντί 20 στην Γιούβε). Ο Ισπανός επιθετικός ανέβασε σαφώς το επίπεδό του στους Bianconeri, όπως δήλωσε ο ίδιος βελτιώθηκε τακτικά και σε σωματική δύναμη και πέτυχε αυτό που ήθελε, να κάνει δηλαδή τους Merengues να τον αγοράσουν για να τον κρατήσουν και να τον υπολογίζουν και όχι για να τον δώσουν ξανά σε άλλη ομάδα. Για όσο βρέθηκε 'διαθέσιμος' στη μεταγραφική, ο 23χρονος απέδειξε ότι μπορεί ανα πάσα στιγμή να παίξει σε κλαμπ μεγάλου πρεστίζ και ξεκίνησε τη σεζόν θετικά ανοίγοντας το σκορ στο ματς στο Santiago Bernabeu κόντρα στην Θέλτα. Ο Μοράτα θα είναι λογικά ο παίκτης που θα βρίσκεται πίσω από τον Καρίμ Μπενζεμά και θα έχει το δύσκολο έργο να του πάρει τη θέση από την 11άδα.

Κλαούδιο Μπράβο
Οπως και πέρυσι, ένας τερματοφύλακας στη λίστα. Οπως είχαν προαναγγείλει οι pundits της αγγλικής τηλεόρασης αναφορικά με την άφιξη του Γκουαρδιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι, ο Καταλανός δεν φοβάται να αλλάξει πράγματα και το έδειξε γρήγορα στον Τζο Χαρτ, αφού ήθελε έναν keeper που να είναι ικανός με τα πόδια έτσι ώστε να μπορεί να χτίσει επιθέσεις από την άμυνα. Ο Πεπ άφησε τον Αγγλο να πάει στην Τορίνο και ξόδεψε 18 εκατ. ευρώ για πάρει τον Μπράβο από την Μπαρτσελόνα, ένα ποσό που για Νο1 είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών και ειδικά για 32χρονο. Στον Μπράβο δεν άρεσε το ότι έπαιζε μόνο στους αγώνες της La Liga με την Μπάρτσα και στην Σίτι θα πάρει σπίτι του τα γάντια του βασικού...

Αρκάντιους Μίλικ
Από τους παίκτες που έχουν να κουβαλήσουν βαρύ φορτίο από σχετικά μικρή ηλικία είναι ο Αρκάντιους Μίλικ. Ο 22χρονος, που στη 2ετή θητεία του στον Αγιαξ έσπασε τα ρεκόρ σκοραρίσματος του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, έγινε η πιο ακριβή πώληση του κλαμπ, με την Νάπολι να δίνει για να τον αποκτήσει 33 εκατ. ευρώ. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός αρχίζει την καριέρα του στην Serie A γνωρίζοντας ότι πρέπει να καλύψει, έστω μέχρι ενός σημείου, το κενό του Γκονσάλο Ιγουαΐν, ο οποίος πέρυσι έβαλε 36 γκολ στο πρωτάθλημα, όμως έχει ξεκινήσει καλά. Στο πρώτο του ματς ως βασικός στο San Paolo έβαλε δύο γκολ στο πρώτο μέρος και βοήθησε στη νίκη με 4-2 και αυτό ήταν κάτι που του έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση. «Τα χρήματα που ξόδεψε για μένα η Νάπολι ήταν σωστή επένδυση».

Top-10: Μεταγραφές 2015-16 (poll)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης