Καψούρα που... πληγώνει ο Στόουνς

Καψούρα που... πληγώνει ο Στόουνς

Κώστας Ζάλιαρης
Καψούρα που... πληγώνει ο Στόουνς

bet365

Το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τη στήριξη του Πεπ Γκουαρδιόλα στον Τζον Στόουνς και την κάψα του Ισπανού κόουτς να φανερώσει το ταλέντο του Άγγλου στόπερ.

Πρωτοφανής ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Πεπ Γκουαρδιόλα υπερασπίστηκε τον νεαρό αμυντικό στη συνέντευξη Τύπου του μεγάλου παιχνιδιού της Σίτι με τη Λίβερπουλ, το απόγευμα της Κυριακής.

Και δεν επρόκειτο για ένα παιχνίδι το οποίο ολοκληρώθηκε με το «μηδέν» στην άμυνα των «πολιτών» ούτε για μια πολύ εύκολη αναμέτρηση στην οποία δεν διέτρεξε κινδύνους η εστία του Γουίλι Καμπαγέρο.

Και η Λίβερπουλ θα μπορούσε να πάρει το ισόπαλο (1-1) ματς της 28ης αγωνιστικής και η Σίτι. Μόνο που ο Γκουαρδιόλα θέλησε να σταθεί κυρίως στο δημιουργικό/επιθετικό κομμάτι της ομάδας του κι όχι τόσο στην άμυνα, η οποία φυσικά παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα και στην απώλεια στόχων, όπως έγινε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Έχει τα μεγαλύτερα αρχ... από όλους μας εδώ μέσα. Έχει πολύ πιο ισχυρή προσωπικότητα απ' όλους μας. Αγαπώ αυτούς τους παίκτες. Μου αρέσουν πολύ. Τη στιγμή που όλοι κριτικάρουν και ο κόσμος μιλάει συνέχεια, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από εκείνον. Με όλα του τα λάθη, τον αγαπώ έτσι όπως είναι γιατί έχει τρομερή προσωπικότητα» ήταν τα λόγια του Ισπανού τεχνικού του συλλόγου του Μάντσεστερ στην αίθουσα Τύπου του «Etihad», έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στα σχόλια και εμφανίστηκε ο νεαρός αμυντικός στο παιχνίδι με τους «κόκκινους», λίγες μέρες έπειτα από τον αποκλεισμό της ομάδας του από τη Μονακό...

Την περασμένη Τετάρτη, τα πράγματα με τους Μονεγάσκους δεν πήγαν καλά για τη Σίτι, αφού, η φοβισμένη εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου και τα δύο γκολ των Γάλλων, έβαλαν εξ αρχής σε πολύ δύσκολη θέση την ομάδα του Γκουαρδιόλα. Ο Στόουνς είχε παρτενέρ στα στόπερ τον Κολάροφ, με τον Σανιά στο δεξί άκρο τον Κλισί στο αριστερό. Στο ματς με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, είχε τον Οταμέντι να τον βοηθάει στο κέντρο των μετόπισθεν και μπροστά τους, αυτοί οι δύο ήξεραν πως θα είχαν τη βοήθεια του Γιάγια Τουρέ για ν' απομακρύνει εκείνος ό,τι μπορεί προτού οι καταστάσεις γίνουν επικίνδυνες για την άμυνα. Ούτε εκεί πήγαν πολύ καλά τα πράγματα.

Ο Στόουνς δείχνει ότι είναι παιδί που ακόμα μαθαίνει και που προσπαθεί να μάθει το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μεταπήδησε έπειτα από τη μεταγραφή του, το περασμένο καλοκαίρι. Άλλο Έβερτον, άλλο Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό δεν μπορεί να το αντικρούσει κανείς. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον ήθελε σαν τρελός και γι' αυτό το λόγο του έκανε... δύσκολη τη ζωή, όταν τον «ανάγκασε» να γίνει η ακριβότερη μεταγραφή Άγγλου αμυντικού με τα 50 εκατ.ευρώ που διέθεσαν οι «πολίτες» ώστε να τον πάρουν στο «Etihad».

Ζορίστηκε, το παραδέχθηκε και ο ίδιος με τις δηλώσεις του περί ανάγκης προσαρμογής σε πολύ διαφορετικά δεδομένα με απαιτήσεις που εννοείται ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των «ζαχαρωτών», ενώ φυσικά και η ταμπέλα του ακριβότερου Άγγλου στόπερ του πρόσθεσε επιπλέον βάρος στους ώμους.

Λάθη κάνει συνεχώς και του τα επισημαίνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Κι όχι μονάχα σε παιχνίδια που ολοκληρώνονται με αρνητικό αποτέλεσμα ή όταν έχει δεχθεί γκολ η ομάδα του και στη φάση συμμετείχε ο διεθνής άσος. Συνέβη στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Μίντλεσμπρο στο «Riverside» κι ας είχε φύγει από εκεί με το υπέρ της 2-0 η ομάδα του Μάντσεστερ. Ο κόουτς μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κι αφού πρώτα συνεχάρη τους ποδοσφαιριστές του, είχε να κάνει παρατηρήσεις στους Σίλβα και Στόουνς. Η Σίτι είχε πάρει νίκη, είχε κρατήσει απαραβίαστη την εστία της κι όμως ο 22χρονος στόπερ δεχόταν τις παρατηρήσεις του προπονητή του, όχι στ' αποδυτήρια, αλλά στον αγωνιστικό χώρο, δευτερόλεπτα μετά το φινάλε του ματς.

Ο Γκουαρδιόλα βγάζει πάντοτε κάποιο συμπέρασμα από τα πρώτα 10-12 λεπτά των αναμετρήσεων της ομάδας του και αμέσως καλεί ορισμένους ποδοσφαιριστές στη γραμμή του πλαγίου άουτ με την πρώτη ευκαιρία για να τους δώσει νέες οδηγίες και να τους επισημάνει λάθη. Μαντέψτε... Ο Τζον Στόουνς βρίσκεται σχεδόν πάντοτε σε αυτούς που φωνάζει κοντά του κι ας μην έχει προλάβει ακόμα ν' αποκτήσει ρυθμό το παιχνίδι.

Ο διεθνής αμυντικός είχε φανερώσει το κακό του πρόσωπο με στιγμιαίο λάθος στο πρώτο παιχνίδι με τη Μονακό στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, χάνοντας το μαρκάρισμα του Φαλκάο για να τον δει να πετυχαίνει ένα από τα ομορφότερα γκολ της φετινής σεζόν στη διοργάνωση. Ωστόσο, χτύπησε το χέρι στο χορτάρι, έδιωξε τον εκνευρισμό, σηκώθηκε, ανασκουμπώθηκε και συνέχισε το ματς. Λίγο αργότερα, σκόραρε έχοντας προωθηθεί σε κόρνερ για τη Σίτι και εξιλεώθηκε, αφού βοήθησε στη διαμόρφωση του τελικού 5-3. Λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό, πάλι εμφανίζεται δυναμικός, ασταθής, αλλά με τη φλόγα της ηλικίας του και την παρμορμητικότητά του να είναι στοιχεία που κάποιες φορές έχουν και θετικά αποτελέσματα.

Γι' αυτό ο Γκουαρδιόλα τον αποθέωσε και έκανε λόγο για έναν ποδοσφαιριστή με ισχυρή προσωπικότητα και... καρύδια. Γιατί αυτό το παιχνίδι, με τα λάθη του, μαθαίνει να ζει, αλλά και μαθαίνει να τα αφήνει στο παρελθόν σηκώνοντας το κεφάλι και συνεχίζοντας το παιχνίδι. Μαθαίνει πως τα λάθη σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν συγχωρούνται, αλλά και πως ο μόνος δρόμος για να πας μπροστά, είναι να συνεχίσεις να προχωράς.

«Η κριτική πάντοτε θα είναι σκληρή, όμως δεν υπάρχει χρόνο για να το αφήσεις να σε επηρεάσει. Πρέπει να σε ενδιαφέρει ο εαυτός σου και η βελτίωσή του όταν ξέρεις πως κάτι δεν έχει γίνει καλά» έχει αναφέρει ο Τζον Στόουνς, ο οποίος μετά και την εμφάνιση στο Πριγκηπάτο, αυτό που έκανε ήταν να πείσει τον προπονητή του να μη αμφιβάλει για εκείνον ενόψει του αγώνα με τη Λίβερπουλ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ισπανός προπονητής θεωρεί ότι ο Στόουνς πρέπει να δουλευτεί καλά και να του γίνονται οι παρατηρήσεις τη στιγμή που πρέπει. Ναι μεν πιο ψύχραιμα σε κάποια προπόνηση τις ημέρες μετά τα παιχνίδια, αλλά δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη διαφορά αμέσως μόλις την ακούσει από τον Πεπ, είτε αυτό γίνεται στο πρώτο 10λεπτο του αγώνα, είτε στο σφύριγμα της λήξης έπειτα από νίκη. Το αποτυπώνει αμέσως, το κρατάει και προχωράει.

Αν σε βάθος χρόνου θα μπορεί να κάνει τον Γκουαρδιόλα να υπερηφανεύεται για τα 50 εκατ.ευρώ της μεταγραφής, δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η βάση όμως, ξεκινώντας από την προσωπικότητα και την εκμάθηση σε... νέο επίπεδο, υπάρχει και είναι πειστική.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα