Η κρίσιμη καμπή του Μπάρκλεϊ

Η κρίσιμη καμπή του Μπάρκλεϊ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η κρίσιμη καμπή του Μπάρκλεϊ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πολλά υποσχόμενη Έβερτον του Κούμαν και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο Ρος Μπάρκλεϊ στον οργανισμό της.

Ο Ρόναλντ Κούμαν με τον Στιβ Γουόλς, τον υπεύθυνο για τις μεταγραφές που οδήγησαν τη Λέστερ στο περσινό Πρωτάθλημα, είναι τα δύο βαρύτερα χαρτιά στο νέο ξεκίνημα της Έβερτον υπό τη διοικητική ηγεσία του Φαρχάντ Μοσίρι. Ο Κούμαν αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο σταθερές προπονητικές αξίες στην Premier League.

Η διετία του στη Σαουθάμπτον, με το ρίσκο των πολλών αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό και των πωλήσεων παικτών-κλειδιά, ήταν το βασικότερο όχημα προς την επιτυχία, καταφέρνοντας όχι απλά να διατηρήσει τους Άγιους σε υψηλό επίπεδο και να επιλέξει με τους συνεργάτες τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για τις αντικαταστάσεις όσων αποχώρησαν, αλλά και να τους οδηγήσει πέρυσι στην υψηλότερη θέση της ιστορίας τους στην Premier League, την έκτη. Ήταν λοιπόν ο ιδανικός για την αναγέννηση των «Ζαχαρωτών» και η σύμπραξή του με έναν μετρ στο scouting και το recruitment, όπως ο Στιβ Γουόλς, έβαζε τον πήχη ψηλά.

Ήδη, οι νέες προσθήκες δείχνουν την σημασία τους. Αναρωτιόμασταν πριν από λίγους μήνες το πως ο Άσλεϊ Γουίλιαμς τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάρει μεταγραφή από τη Σουόνσι για ψηλότερα. Ο Ολλανδός του έδωσε την ευκαιρία και ο έμπειρος Ουαλός δείχνει ότι δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Ο Γκουέιγ έχει εντυπωσιάσει στο πλευρό του Μπάρι στον άξονα, τόσο με την τακτική του προσήλωση και την ανασταλτική του ικανότητα, όσο και με την συνεισφορά του στην ανάπτυξη, ενώ ο Γιανίκ Μπολάσι με την ταχύτητα και την ντρίμπλα του προσθέτει μια έξτρα δυναμική στην τριπλέτα πίσω από τον επιθετικό, η οποία μοιάζει να προσαρμόζεται ευκολότερα στις αντίπαλες τακτικές. Και φυσικά, να εκμεταλλευτεί καλύτερα έναν world class επιθετικό όπως τον Λουκάκου, πρωταγωνιστή με χατ-τρικ του 0-3 μέσα στο Σάντερλαντ. Η Έβερτον δημιουργεί ευκαιρίες, είναι εξαιρετική στις αντεπιθέσεις και παραμένει αήττητη.

Το ημίχρονο της αναμέτρησης με τις «Μαύρες Γάτες» ήταν ισόπαλο χωρίς τέρματα. Ο Κούμαν, ο οποίος δήλωσε εκνευρισμένος μετά το τέλος της ματς από την δημιουργική συμπεριφορά της ομάδας του, έβγαλε τον Μπάρκλεϊ και έβαλε στη θέση του τον Ντεουλοφέου, δίνοντας περισσότερο πλάτος και ανοίγοντας την σφιχτή άμυνα της Σάντερλαντ. Όταν ρωτήθηκε για το λόγο που αντικατέστησε τον 22χρονο στο ημίχρονο, απάντησε: «Επειδή δεν έδειξε το επίπεδο που περίμενα».

Η αλήθεια είναι πως η περίοδος είναι περίεργη για το μεγάλο πρότζεκ των Toffees. Πριν κλείσει τα 23 του, ο Μπάρκλεϊ έχει αριθμούς που συγκρίνονται με τους μεγάλους Άγγλους του άμεσου παρελθόντος που αγωνίζονταν στην ίδια θέση. Έχει, για παράδειγμα, σαφώς περισσότερες συμμετοχές και ασίστ από ότι είχε ο Σκόουλς όταν ήταν στην ηλικία του, ενώ μετρά περισσότερα γκολ από τον Τζέραρντ. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει ανάλογη καριέρα. Η καμπή στην οποία βρίσκεται θα δείξει το αν θα τους ακολουθήσει σε εξέλιξη.

(πηγή: Skysports)

Ο αποκλεισμός από τον Σαμ Άλαρνταϊς στα πρώτα του ματς ως προπονητής της Εθνικής Αγγλίας ήταν ένα μεγάλο σοκ, μετά το ενθαρρυντικό του ξεκίνημα στην Premier League. Όμως και στο Euro, παρότι ήταν στην αποστολή, δεν έπαιξε λεπτό. Κι ύστερα ήρθε το κακό 45λεπτο με τη Σάντερλαντ, το «άδειασμα» από τον Κούμαν και η προαναγγελία τετ-α-τετ μαζί του. Η απουσία από τις επιλογές του Άλαρνταϊς, έδειξε λειτουργεί περισσότερο αρνητικά για την ψυχολογία του, αντί να τον πεισμώσει.

Οι Άγγλοι είναι παραδοσιακά αυστηροί στις κριτικές με τον Μπάρκλεί, αλλά στις μέρες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είχε την προστασία και την ελευθερία για τη διαχείριση της πίεσης. Οι απαιτήσεις ωστόσο ήταν χαμηλότερες, ενώ στα μάτια αρκετών ήταν ακόμα ταλέντο. Η τεχνική σε συνδυασμό με την σωματοδομή του, η καλή σχέση με το γκολ, η προσωπικότητα και η διορατικότητα στις πάσες ήταν χαρακτηριστικά που τον έθεταν στους πρωτοπόρους στην κούρσα για τον επόμενο playmaker της Εθνικής Αγγλίας. Σύγχρονος, γρήγορος, προσαρμοσμένος στα physical στοιχεία του παιχνιδιού.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες, υπό τις οδηγίες του οποίου έκανε ντεμπούτο στο 16, τόνισε πως «θα εξελιχθεί, επειδή υπάρχει μπροστά ένα άλλο στάδιο της καριέρας του», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμα είναι στη διαδικασία της εύρεσης του δρόμου του». Ο πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόντνι Μαρς, σημείωσε από την πλευρά του πως «έχει χάσει πλέον το δρόμο του», υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε φύγει από την Έβερτον και ότι χρειάζεται να παίζει πιο κοντά στο επιθετικό 1/3 από ότι στο κέντρο. Τα ρεπορτάζ τον θέλουν να δίνει μάχη για να κρατήσει τη θέση του βασικού, αλλά παράλληλα κάνουν λόγο για συνεχές ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ, μιας και ακόμα δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Αυτό το επόμενο στάδιο, για το οποίο μίλησε ο Μόγιες, είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο Μπάρκλεϊ αυτή τη στιγμή ισορροπεί μεταξύ της θέσης του βασικού στην υπό συνεχή ανάπτυξη Έβερτον του Κούμαν και στον κίνδυνο να τον πάρει για τα καλά από κάτω, σε περίπτωση παραγκωνισμού, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραφιλολογίας. Το θέμα δεν αφορά την ικανότητα. Από το ξεκίνημα της σεζόν 2015/16, έχει δημιουργήσει 64 εκαιρίες για γκολ, περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Περισσότερο έχει να κάνει με την προσαργμογή στις απαιτήσεις του προπονητή και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την τακτική και τη δουλειά των συμπαικτών του, τη διαχείριση της πίεσης και την προσωπική εξέλιξη σε αρμονία με την ομάδα. Ο Κούμαν, μέχρι στιγμής, τον στηρίζει, δίνοντάς του φανέλα βασικού σε όλα τα μέχρι στιγμής ματς της Premier League, ανεξαρτήτως τακτικής προσέγγισης. Το «κέρδος» του καλού Ρος, είναι και για τον ίδιο ένα μεγάλο στοίχημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.