Το μικρό γαλατικό χωριό

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Το μικρό γαλατικό χωριό

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει (ξανά) για την Ντάρμσταντ, τα θαύματα της οποίας μοιάζουν να μην έχουν τέλος.

«Όλοι ξέρουμε τον λόγο που θα πάμε στο Ντόρτμουντ. Και δεν είναι για να ανταλλάξουμε φανέλες», είχε προειδοποιήσει ο τεχνικός της Ντάρμσταντ, Ντιρκ Σούστερ, πριν το ματς με την Μπορούσια. Γένια, όπως εκείνα του Ζάιλερ, σημάδια σαν εκείνα με τα οποία αποχώρησε από το παιχνίδι ο Νίμαϊερ και πλέον είναι γνωστός ως το «φάντασμα του Böllenfalltor» (δείτε τον λόγο στη φωτογραφία παρακάτω), ποδόσφαιρο άλλης εποχής.

Τρέξιμο, άμυνα, μάχες σώμα με σώμα και όταν έβρισκε χώρο έβγαινε και στην αντεπίθεση. Το γκολ του Σούλου στο τέλος ήταν «σοκ» για την Ντόρτμουντ, όπως έσπευσε να διαπιστώσει σύσσωμος ο γερμανικός τύπος. Ήταν ένας «βρώμικος» βαθμός σε αντιπαράθεση με τις «βρώμικες» νίκες, που λάτρευε ο Γίργκεν Κλοπ τα προηγούμενα χρόνια (πρέπει να λερώσεις τη φανέλα, για να κερδίσεις).

Μετά από 7 αγωνιστικές οι Lilien έχουν 10 βαθμούς. Μία μόλις ήττα από την Μπάγερν, έχοντας παίξει ακόμη με Σάλκε, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν. Ποιος να το περίμενε. Ποιος να το πίστευε. Το ξεκίνημα είναι σίγουρα καλύτερο από εκείνο, που είχαν σχεδιάσει ο Σούστερ και οι συνεργάτες του. Είναι ονειρικό. Τα όνειρα, όμως, είναι εκείνα που σε καθοδηγούν και σε σπρώχνουν στην υπέρβαση. Με αυτά έχουν μάθει να ζουν και να πορεύονται στο Böllenfalltor. Μέχρι και βιβλίο βγήκε με τα κατορθώματά τους.

«Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου», είπε ο Σούστερ. «Για ακόμη μία φορά τα δώσαμε όλα. Πέσαμε μέχρι το τέλος για κάθε τάκλιν», ο Σούλου. Πέρα από το καλύτερο (με διαφορά) ξεκίνημα στην ιστορία της στην Bundesliga, η μικρή Ντάρμσταντ έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς 8.000 οπαδοί έκαναν το ταξίδι μέχρι το Ντόρτμουντ. Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στα 107 χρόνια ζωής του συλλόγου. Τόσοι, που πριν από 3 χρόνια δεν έδιναν το παρών στα εντός έδρας παιχνίδια.

Τι κι αν η ομάδα του είχε βρεθεί πίσω στο σκορ και όλα έδειχναν ότι θα φύγει από το Signal Iduna Park με άδεια χέρια. Ε και; Το πάλεψε όσο μπορούσε και στο τέλος δικαιώθηκε. Όπως και εκείνοι. «Oh, wie ist das schön!», τραγουδούσαν και δεν σταμάτησαν. Οι παίκτες του Σούστερ μαζεύτηκαν στο κέντρο του γηπέδου, πριν ξεκινήσουν να τους συναντήσουν και να στήσουν το δικό τους πάρτι.

Οι σκηνές ήταν μαγευτικές. «Ο προπονητής μας είπε να πάμε και να το διασκεδάσουμε», αποκάλυψε ο Νίμαϊερ. Μαζί ίσως και την κοσμοθεωρία, που τους έχει κάνει τόσο πετυχημένους. Όχι μόνο στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι Lilien ανέβαιναν σαν τρένο τις κατηγορίες. «Η νοοτροπία κάνει την ποιότητα». Η συνταγή της επιτυχίας.

Guten Morgen, Lilienfans. Wir wünschen Euch einen angenehmen Start in die Woche! ✌

Posted by SV Darmstadt 1898 e.V. on Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Bundesliga αήττητες εκτός έδρας είναι η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ. Λογικό. Μαζί τους, όμως, βρίσκονται οι νεοφώτιστες Ντάρμσταντ και Ίνγκολσταντ, που βάζουν τα γυαλιά στις παραδοσιακές δυνάμεις: το σύνολο είναι που κάνει τη διαφορά. Πέρυσι, η Πάντερμπορν στο ίδιο σημείο της σεζόν είχε 9 βαθμούς και ακόμη και αν το πάλεψε μέχρι το τέλος, δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Όλοι στην Ντάρμσταντ το ξέρουν και ζουν στο τώρα. «Τίποτα δεν έχει κριθεί. Είμαστε, όμως, στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Νίμαϊερ.

Η Ντάρμσταντ είναι η ομάδα της στιγμής. Εντυπωσιάζει με το μαχητικό πνεύμα, με την ιστορία της τα τελευταία χρόνια, με την ταπεινότητά της. Βρίσκεται τόσο ψηλά στην επικαιρότητα, που ο εκπρόσωπος τύπου, Τομ Λούκα, αποκάλυψε ότι αν κάποιος θέλει να πάρει συνέντευξη από τον Ντιρκ Σούστερ, θα πρέπει να περιμένει κάποιους... μήνες. «Οι αιτήσεις που δεχόμαστε για συνέντευξη με τον προπονητή είναι καθημερινά πάρα πολλές. Θα έπρεπε να ξοδεύει όλη τη μέρα κάνοντας δηλώσεις. Κάποιες ημερομηνίες έχουν κλείσει για τους επόμενους μήνες από τώρα», αποκάλυψε.

Το στάδιό της έχει, πλέον, πάρει μία cult διάσταση και οι Lilien έχουν τη δική τους ταυτότητα, κάτι που δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα για τους υπόλοιπους. Πάντα κάποιος τρόπος, καλύτερος από τον δικό σου θα υπάρχει για να αντιγράψεις. Η Ντάρμσταντ έχει τον δικό της. Κάπως ανορθόδοξο, αλλά με αυτόν έχει γιγαντώσει. Τα συναισθήματα, που βιώνουν οι οπαδοί της είναι απίστευτα. Γνωρίζουν, όμως, ότι στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ανήκουν όλα: η χαρά, η περηφάνια, όπως η λύπη και η απόγνωση.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν χάσουμε ένα παιχνίδι και μπορούμε να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και να πούμε: κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Δεν μπορώ, όμως, να αποδεχθώ αδιάφορα παιχνίδια. Είναι καθήκον κάθε ποδοσφαιριστή να δίνει τα πάντα για όλους εκείνους, που ταυτίζονται με τον σύλλογο», είχε πει ο Σούστερ και μαζί με τους παίκτες του κρατάνε την υπόσχεσή τους. Δεν παίζουν για τους εαυτούς τους. Παίζουν για τους οπαδούς τους.

Την ίδια στιγμή, που οι αγωνιστικές επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, ο πρόεδρος Ρούντιγκερ Φριτς ανακοίνωσε ότι για το περασμένο οικονομικό έτος, η Ντάρμσταντ πέτυχε οριακά κέρδη (μόλις 4.600 ευρώ), πιάνοντας τον στόχο να μην καταγράψει ζημίες. Για μία ομάδα, που κέρδισε την άνοδο αυτό είναι αξιοσημείωτο. «Η αναγέννηση του συλλόγου μας είναι ακόμα φρέσκια», σχολίασε. Το περασμένο καλοκαίρι μέσα στην ευφορία της ανόδου είχε πει ότι το μικρό γαλατικό χωριό κάνει την επανάστασή του, όμως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στην Bundesliga. Τελικά, μόνο οι Βαυαροί της Μπάγερν έχουν καταφέρει να το κατακτήσουν. Και το γαλατικό χωριό συνεχίζει τις μάχες του. Α, και εκείνη η ροζ φανέλα τελικά, μάλλον θα πρέπει να μείνει για καιρό στο συρτάρι...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης