Μαθητευόμενοι μάγοι

Μαθητευόμενοι μάγοι

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόλυση του Μάρκους Βάιντσιρλ από τη Σάλκε και την πρόσληψη του 31χρονου Ντομένικο Τεντέσκο.

«Παρακολουθούσαμε στενά ολόκληρη τη σεζόν, προκειμένου να θέσουμε τα καλύτερα θεμέλια για την επόμενη. Το συμπέρασμα της ανάλυσής μας ήταν ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να δούμε την επιθυμητή εξέλιξη. Αυτό περιλαμβάνει το να φέρουμε νέο προπονητή». Έτσι ξεκινούσε η ανακοίνωση της πρόσληψης του Ντομένικο Τεντέσκο από την Σάλκε. Με αυτά τα λόγια του τεχνικού διευθυντή Κρίστιαν Χάιντελ.

Όταν ο τελευταίος είχε αναλάβει το πόστο στους βασιλικούς μπλε πριν ένα χρόνο, είχε πει μία μαγική λέξη: συνέχεια. Μία λέξη που έχει περάσει στην πλευρά του μυθικού για τη Σάλκε. Επιλογή του για τον πάγκο ήταν ο Μάρκους Βάιντσιρλ, που είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στην Άουγκσμπουργκ και θεωρούνταν ένας από τους πιο ανερχόμενους Γερμανούς τεχνικούς. Χρειάστηκαν, μάλιστα, 4 εκατ. ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιό του με τους Βαυαρούς. Αυτό κι αν ήταν δείγμα πίστης. Από την άλλη, βέβαια, χρειάζονται μόλις λίγοι μήνες στο Γκελζενκίρχεν, προκειμένου να βρεθείς στο άλλο άκρο. Σε εκείνο της αποτυχίας.

Εκείνη τη λέξη, λοιπόν, ο Χάιντελ την είχε ορίσει ως το «θεμέλιο της επιτυχίας». Μάλιστα, έδειχνε να το πιστεύει και μέχρι πριν λίγες ημέρες. Η σεζόν για τη Σάλκε ήταν προφανώς αποτυχημένη, όμως πριν τρεις εβδομάδες το κλίμα ήταν διαφορετικό. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε αλλαγή στον πάγκο», έλεγε ο Γερμανός παράγοντας.

Μία εβδομάδα αργότερα είχε συνσντηθεί με τον Βάιντσιρλ «κάπου στο Μάιντς» σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, προκειμένου να γίνει η ανάλυση της σεζόν, πριν φύγει για διακοπές στις ΗΠΑ. Πριν το ραντεβού ο Βάιντσιρλ γνώριζε ότι μπορεί αυτό να είναι το τέλος. Έφυγε, όμως, και εκείνος για διακοπές στη Σαρδηνία, όπου βρίσκεται ακόμα, έχοντας την αίσθηση ότι οι φόβοι του δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν. Όλα έμοιαζαν ήρεμα. Βαρετά. Το συνηθισμένο χάος των προηγούμενων ετών είχε δώσει τη θέση του σε μία αμήχανη σιωπή.

Η Σάλκε, όμως, απλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παλιές συνήθειες. Έγινε ξανά... Σάλκε. Μία συνέντευξη του Κονοπλιάνκα στην Ουκρανία στάθηκε αρκετή να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. «Είναι δειλός», είπε για τον προπονητή του. «Δεν πρέπει να μείνει στον πάγκο. Αν μείνει, η Σάλκε θα βρεθεί στη δεύτερη κατηγορία». Ο Χάιντελ ανακοίνωσε πρόστιμο για τον παίκτη, όμως δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει το περιεχόμενο των δηλώσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο η Bild είχε αποκαλύψει ότι πολλοί από τους παίκτες των βασιλικών μπλε είχαν πρόβλημα με τον τρόπο επικοινωνίας του Βάιντσιρλ, που έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Σιγά-σιγά, λοιπόν, οι δύο άντρες που ξεκίνησαν μαζί να χτίσουν τη νέα Σάλκε έλαβαν αμυντική στάση και ο ένας άρχισε στην ουσία να κατηγορεί τον άλλον για την αποτυχημένη σεζόν. «Θα ήθελα να δω μία ξεκάθαρη φιλοσοφία», ήταν το μήνυμα του Χάιντελ λίγο πριν το τέλος της σεζόν, τη στιγμή που ο Γερμανός τεχνικός δεν είχε το ρόστερ που ήθελε, απόρροια των αποτυχημένων επιλογών του τεχνικού διευθυντή, ενώ είδε και τους παίκτες του να τραυματίζονται ο ένας μετά τον άλλον.

Τελικά, εκείνο που έψαχνε κάποια από τις δύο πλευρές για να βγει το διαζύγιο ήταν απλά μία αφορμή. Και αυτή ήρθε με τη συνέντευξη του Κονοπλιάνκα. Όπως αποκάλυψε η Sueddeutsche η ανάλυση που έγινε για τη σεζόν ήταν ακόμη χειρότερη από τα αποτελέσματα. Και ο τρόπος απόλυσης του Βάιντσιρλ είναι απλά ο τυπικός της Σάλκε. Μίας ομάδας που από το 2000 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει 23 προπονητές...

Ο Χάιντελ, δυστυχώς, βρίσκεται σε μία θέση που κάνει ό,τι ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί του: προσπαθεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του. Κάπως έτσι ήρθε η επιλογή του Τεντέσκο, που τον περασμένο Μάρτιο ανέλαβε την Άουε και πρόλαβε να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι μήνες, όμως, αποτελούν και τη μοναδική του εμπειρία σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μόλις 31 ετών, το όνομά του αναφερόταν συνεχώς τους τελευταίους μήνες σε κείμενα που αφορούσαν την μεγαλύτερη ελπίδα των πάγκων στην Γερμανία. Ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να ξεπεράσει τον Νάγκελσμαν σε βαθμό στις εξετάσεις της Ομοσπονδίας. Είναι μία λύση που δείχνει ότι ο Χάιντελ επιστρέφει στην τακτική που ακολουθούσε όταν είχε το ίδιο πόστο στην Μάιντς. Στη λογική των «μαθητευόμενων μάγων». Από αυτή του την απόφαση, όμως, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα.

Διότι το ρίσκο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στη Σάλκε σε σχέση με τους Mainzer, όπου οι απαιτήσεις ήταν σαφώς πιο χαμηλά. Από την πρώτη στιγμή ήθελε να χτίσει έναν σύλλογο χωρίς σκάνδαλα, χωρίς ίντριγκες, χωρίς αρνητική αύρα. Και μέσα σε λίγους μήνες πρόδωσε όλες αυτές τις αρχές. Οι οπαδοί των βασιλικών μπλε συμφωνούν απόλυτα με την απόλυση του Βάιντσιρλ. Αυτό έδειξε τόσο η ψηφοφορία της Westdeutsche Allgemeine Zeitung, με ποσοστό κοντά στο 70% να ψηφίζει υπέρ, όσο και εκείνη της DerWesten, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 75%.

Ακόμη και σωστή, όμως, να είναι η απόφαση για απομάκρυνση του Βάιντσιρλ από τον π, ο τρόπος που έγινε αδικεί και εκείνον και τον Τεντέσκο, που ρίχνεται κατυθείαν στα βαθιά. «Ο ιδιοκτήτης ήθελε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο», είχε πει το περασμένο καλοκαίρι ο Βάιντσιρλ, όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που δεν είχε ακόμα μετακομίσει στο νέο του σπίτι. Τελικά, είναι πολύ εύκολο να «διαβάσεις» τη Σάλκε. Μία ομάδα που μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να απογοητεύσει και τον μεγαλύτερο ονειροπόλο. Ως τέτοιος θα ξεκινήσει τώρα και ο 31χρονος τεχνικός. Θα είναι κρίμα αν η «συνέχεια» που ήθελε ο Χάιντελ είναι εκείνη των λανθασμένων αποφάσεων...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης