Εικόνα διάλυσης...

Εικόνα διάλυσης...

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Εικόνα διάλυσης...

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που έχασε... μόνο 4-0 από τον Άρη, τα κατορθώματα του Δώνη και των παικτών του αλλά και την επόμενη ημέρα στο ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽ που θα πρέπει να είναι με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο!

Είναι κατόρθωμα ως οργανισμός να δηλώνεις πως το παιχνίδι με τον Άρη είναι μια ευκαιρία για να βγάλει η ομάδα αντίδραση μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και να φεύγεις από την Θεσσαλονίκη με τέσσερα γκολ στο κεφάλι από έναν Άρη που και εκείνος… ψαχνόταν πριν τον αγώνα!

Είναι κατόρθωμα σε τρεις αγωνιστικές να έχεις δεχθεί οκτώ γκολ και να έχεις πετύχει δύο και αυτά με πέναλτι. Σε 270 αγωνιστικά λεπτά, ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκοράρει μέσα σε κανονικό παιχνίδι!

Είναι κατόρθωμα σε αυτό το ματς-και βασικά σε οποιοδήποτε παιχνίδι- να επιλέγεις δίδυμο στον άξονα του κέντρου, τον Δώνη με τον Ζαχίντ. Δεν γίνεται, δεν βγαίνει, ο Ζαχίντ δεν είναι «6άρι», δεν είναι «8άρι», από την Κύπρο είναι γνωστό ότι δεν μαρκάρει. Είναι «10άρι» παλαιάς κοπής και δεν μπορεί να βοηθήσει ανασταλτικά. Και είναι απίστευτο να τον βάζεις δίπλα σε έναν παίκτη που ούτε και εκείνος είναι αμυντικός μέσος. Ποιος θα μαρκάρει στην μεσαία γραμμή; Εγώ; Ο Άρης έβρισκε... αεροδιάδρομο στον άξονα σε όλο το πρώτο ημίχρονο και έκανε πάρτι. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ξεκάθαρα σύγχυση στο μυαλό του προπονητή. Δυστυχώς…

Είναι κατόρθωμα να παίζεις με το περυσινό σύστημα, τους περυσινούς βασικούς(μόνο ο Ζαχίντ ήταν το νέο πρόσωπο) και να παρουσιάζεις την εικόνα μίας ομάδας που θέλεις τουλάχιστον δύο κουτιά κολλύριο για να την δεις. Πρώτη καλή φάση στο τέλος του ημιχρόνου, καμία συνεργασία στο επιθετικό τρίτο, ένα πράγμα flat με ανούσια κατοχή της μπάλας και τίποτα παραπάνω. Και αμυντικά; Παιδική χαρά. Το ένα λάθος πίσω από το άλλο, καμία απολύτως δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες, λες και έβλεπες ομάδα παλαιμάχων. Χωρίς ενέργεια, χωρίς ένταση, το απόλυτα τίποτα. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε τέσσερα γκολ στο ρελαντί και θα μπορούσε να είχε δεχθεί και τα διπλάσια!

Είναι κατόρθωμα να κάνεις παράλληλη πάσα στο ύψος της μικρής περιοχής και να δίνεις... ασίστ στον Φετφατζίδη. Όπως είναι κατόρθωμα να σου βάζει γκολ με το κεφάλι ο Έλληνας εξτρέμ και να μην μπορεί ο πορτιέρο σου να γλιτώσει αυτή την φάση επειδή βγαίνει στο… χαλαρό! Και να πεις ότι δεν πρόσεξε ο Ζαχίντ; Το ριπλέι τον δείχνει να σηκώνει όχι μία αλλά δύο φορές το κεφάλι πριν κάνει… σέντρα στον αντίπαλο! Απίιθανα πράγματα. Αν δεν σήκωνε κεφάλι, τι θα έκανε; Θα το κάρφωνε μόνος του;

Είναι κατόρθωμα να βρίσκεσαι στην αντίπαλη περιοχή και ο αριστερός σου μπακ(Ινσούα) να… κόβει το δεξί σου μπακ(Γιόχανσον) και να οδηγεί τον αντίπαλο στον κενό χώρο, σε μία αντεπίθεση με ιδανικούς χώρους που έφερε το 2-0. Μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει ούτε το μίνιμουμ της συγκέντρωσης.

Eίναι κατόρθωμα να παρουσιάζεται μία ομάδα χειρότερη από ότι ήταν, μετά από την διακοπή για τις Εθνικές ομάδες και ενώ τα... καμπανάκια είχαν ηχήσει πολύ δυνατά από τα παιχνίδια με την Λαμία και τον ΟΦΗ. Μέσα στο 2019 ο Παναθηναϊκός του Δώνη έχει πάρει την κάτω βόλτα και δεν μπορεί με τίποτα να γυρίσει τον διακόπτη! Επί ένα δεκαπενθήμερο τόσο ο Νταμπίζας όσο και ο Έλληνας τεχνικός προσπαθούσαν να αλλάξουν το τσιπάκι στον εγκέφαλο των παικτών και αντί η κατάσταση να βελτιωθεί, έγινε ακόμη χειρότερη! Δεν είμαστε μέσα στα αποδυτήρια αλλά η εικόνα της ομάδας δείχνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Είναι κατόρθωμα ως οργανισμός να μην έχεις καταφέρει να προσαρμόσεις στην ιδιοσυγκρασία του συλλόγου ένα παιδί που βρίσκεται εδώ και περίπου έναν μήνα στην Ελλάδα. Γιατί δεν φταίει ο Περέα που πανηγυρίζει το 4-1(που δεν μέτρησε) λες και πέτυχε νικητήριο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ και χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Εθνική ομάδα της Κολομβίας! Φταίνε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για να του δώσουν να καταλάβει πως όταν χάνει ο Παναθηναϊκός(πόσω μάλλον όταν γνωρίζει την συντριβή με 4-0) και μειώνει το σκορ είτε παίρνεις την μπάλα και πας στην σέντρα, είτε σκύβεις το κεφάλι και πας προς την περιοχή σου. Το συγκεκριμένο σκηνικό μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά. Πάρα πολλά…

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μέσα από τα παραπάνω κατορθώματα, σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Τα όσα έδειξε στα φιλικά του καλοκαιριού αποτελούν μακρινή ανάμνηση και από εδώ και πέρα έχει να ανέβει ένα ολόκληρο βουνό για να μπορέσει να επιστρέψει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Ξεκάθαρα, πλέον, υπάρχει θέμα προπονητή. Το άνοιξε ο ίδιος ο Δώνης μετά το φινάλε της αναμέτρησης. Σκέφτεται, δήλωσε, την παραίτηση. Τι θα γίνει στο φινάλε; Οι περισσότερες πιθανότητες είναι προς το σενάριο της επιμονής του σε αυτή την απόφαση και το οριστικό τέλος του από τον πάγκο του τριφυλλιού. Εκτός και αν όσα ακούσει στο σημερινό ραντεβού από τον Αλαφούζο(ο Νταμπίζας δεδομένα τον στηρίζει) τον πείσουν και αλλάξει γνώμη. Αν δεν αλλάξει, ο Παντελίδης είναι το νούμερο ένα φαβορί. Γιατί αν σε αυτό το… πράγμα διώξεις τον Δώνη και φέρεις ξένο προπονητή, παίζεις με την φωτιά.

Απαραίτητη σημείωση: Ο Δώνης έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020 και η ετήσια αμοιβή αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Από κει και πέρα, την άποψή μου για τους προπονητές, την ξέρετε. Θα πρέπει να κρίνονται στο τέλος της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίσει με τον Δώνη στον πάγκο μέχρι το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου. Εκείνος δουλεύει με την ομάδα από το καλοκαίρι του 2018, εκείνος έθεσε τα χαρακτηριστικά για τις μεταγραφές που ήρθαν, εκείνος ευθύνεται για αυτό το χάλι που βλέπουμε και εκείνος θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να γύρισει την παρτίδα.

Ο Δώνης ούτε κανένας τυχοδιώκτης είναι, ούτε κανένας περαστικός. Από την στιγμή που ο σύλλογος τον εμπιστεύθηκε για τρία χρόνια, από την στιγμή που ο σύλλογος έκανε οικονομική υπέρβαση για να τον έχει στον πάγκο, είναι υποχρεωμένος στην πρώτη μεγάλη αγωνιστική κρίση, να τον στηρίξει. Αλλιώς για ακόμη μία φορά τα πλάνα θα γίνουν… αεροπλάνα.

Ναι έχει ευθύνες ο κόοουτς, ναι δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση, ναι ίσως να υπάρχει θέμα στα αποδυτήρια, αλλά ο σωστός ποδοσφαιρικός δρόμος λέει στήριξη στον προπονητή. Εκτός και αν ο ίδιος νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Εκεί πας πάσο και προχωράς παρακάτω.

Και μην ακούσω ότι ο Αλαφούζος σκέφτεται πιθανές αντιδράσεις στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γιατί αυτό είναι το λιγότερο, κωμικό. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά την πραγματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι διοικητικό και όχι αγωνιστικό. Μην ξαναλέμε τα ίδια. Για την ανυποληψία του συλλόγου ευθύνεται ο μεγαλομέτοχός του και όχι ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής του.

Τον Μουρίνιο να φέρει αύριο το πρωί και να διώξει τον Δώνη ο Παναθηναϊκός, το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει. Μην λέμε και μεταξύ μας αηδίες. Η χρονιά αυτή ήταν χαμένη πριν καν ξεκινήσει. Μία χρονιά χωρίς στόχο.

Προσοχή, όμως! Η άθλια αγωνιστική εικόνα και η ελπίδα που αγνοείται διοικητικά, δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν ανόητο που θα πάει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ για να βάλει ταφόπλακα στην… αγαπημένη του ομάδα. Θα είναι το λιγότερο εγκληματικό να δούμε και πάλι σκηνικά σαν το περυσινό με 40-50 βλάκες να αποφασίζουν το τράβηγμα της πρίζας.

Αυτά για απόψε και όσα και να βλέπουμε πάνω στο χορτάρι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την μεγαλύτερη σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Όχι η μικρή...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.