Wyscout Analysis - Νταβίντ Κάρμο: Ο «βράχος» που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός

Wyscout Analysis - Νταβίντ Κάρμο: Ο «βράχος» που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός

Κάρμο

bet365

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει όσα έχει κάνει ο Νταβίντ Κάρμο και σας προσφέρει στο... πιάτο τα όσα έχει προσφέρει ο 24χρονος στόπερ.

«Είμαι χαρούμενος που είμαι τον Ολυμπιακό. Προέρχομαι από μία δύσκολη κατάσταση στην Πορτογαλία και η ομάδα μου έδωσε τη λύση. Πραγματικά το εκτιμώ. Εκτιμώ αυτήν την ευκαιρία. Για να δείχνω την εκτίμησή μου θα πρέπει να δουλεύω σκληρά και να δίνω τα πάντα όμως όπως είπα ξανά πηγαίνουμε αγώνα τον αγώνα και μέρα με τη μέρα. Προσωπικά πάντα θα δίνω το καλύτερο».

Ένα κομμάτι από τα όσα δήλωσε ο Νταβίντ Κάρμο στο Gazzetta λίγα λεπτά μετά την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Conference League μετά την ανατροπή-έπος κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στα 24 του χρόνια, ο Ανγκολέζος στόπερ άφησε την Πορτογαλία και την Πόρτο για να κάνει τη δική του επανεκκίνηση στον Πειραιά όπου παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού και μία υψηλή οψιόν αγοράς στα 18 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από εννιά, γεμάτες, συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο υψηλόσωμος (1,96 μ.) αμυντικός έχει εξελιχθεί στη βασική επιλογή στο κέντρο της άμυνας αλλά και έναν εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών αυτή τη στιγμή στο ρόστερ.

Η ποιότητά του καθρεφτίζεται στις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα αλλά έχει αρκετό «ζουμί» να ρίξουμε μία ματιά και στους αριθμούς του όπου στις περισσότερες κατηγορίες, είναι εντυπωσιακοί.

Το Gazzetta παίρνει τη βοήθεια του Wyscout και σας μεταφράζει μέσα από αριθμούς την επίδραση του 24χρονου στόπερ στο παιχνίδι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αλλά και τους λόγους που έχει φέρει τον ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας.

Άριστος στις πάσες και σημαντικές βοήθειες στο επιθετικό μισό

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μεγάλο «+» για έναν κεντρικό αμυντικό να έχει καλή διαχείριση της μπάλας στα πόδια και ακόμα περισσότερο όταν είναι αριστεροπόδαρος. Το «πακέτο» δηλαδή που έχει ο Νταβίντ Κάρμο.

Ο 24χρονος στόπερ είναι η... χαρά του προπονητή που του αρέσει το build up από την άμυνα στην επίθεση καθώς είναι ένας ποδοσφαιριστής που δύσκολο θα κάνει λάθος και η σιγουριά που μεταφέρει με τις πάσες του και τις επιλογές του, μεταφέρεται και στην υπόλοιπη ομάδα.

Οι πάσες του Κάρμο κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ
Οι πάσες του Κάρμο κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ

Σε αυτά τα εννιά παιχνίδια λοιπόν, ο Κάρμο κάνει μ.ο. ανά ματς περίπου 50 πάσες από τις οποίες, κάτι παραπάνω από το 85% είναι σωστές (!) και αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως το χαμηλότερο ποσοστό στις εύστοχες πάσες, είναι μόλις 77% κόντρα στη Φερεντσβάρος στη Βουδαπέστη (24/31).

Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς και αυτοί είναι:

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-0: 53/66 (80%)
  • Ολυμπιακός - ΟΦΗ 4-0: 73/77 (95%)
  • Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος 1-0: 45/49 (92%)
  • ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-4: 30/35 (86%)
  • Φερεντσβάρος - Ολυμπιακός 0-1: 24/31 (77%)
  • Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1: 45/56 (80%)
  • Ολυμπιακός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4: 60/69 (87%)
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-3: 38/46 (83%)
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός 1-6: 66/76 (87%)
ελλάδα
Οι πάσες του Κάρμο κόντρα στη Φερεντσβάρος

Βέβαια υπάρχει μία λεπτομέρεια που αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία και έχει να κάνει με το πόσες από αυτές τις πάσες, πέρασαν την μπάλα στο επιθετικό μισό του γηπέδου.

Από τις 505 πάσες που έχει κάνει συνολικά, οι 78 είναι σε εκείνο το σημείο και το 58% από αυτές είναι και σωστές ενώ παραπάνω από τις μισές (214) είναι προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω.

«Μετρ» που ήθελε ο Μεντιλίμπαρ στις μεγάλες μπαλιές

Όπως είχατε διαβάσει στο Gazzetta, ένα από τα σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι οι μεγάλες μπαλιές στο επιθετικό μισό του γηπέδου, ώστε η πίεση να μεταφέρεται στον αντίπαλο παρά στην άμυνα της ομάδας του.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, χρειάζεται ποδοσφαιριστές με τα ανάλογα χαρακτηριστικά και ο Νταβίντ Κάρμο είναι ο κατάλληλος για να υπηρετήσει αυτό το πλάνο. Αυτή τη διαπίστωση την επιβεβαιώνουν οι αριθμοί στο Wyscout καθώς μέσα σε εννιά παιχνίδια, ο Ανγκολέζος μετράει 102 μεγάλες μπαλιές (10 περίπου μ.ο. ανά αγώνα) με ευστοχία λίγο πιο πάνω από το 60%.

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-0: 9/17 (53%)
  • Ολυμπιακός - ΟΦΗ 4-0: 6/8 (75%)
  • Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος 1-0: 13/16 (81%)
  • ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-4: 3/7 (43%)
  • Φερεντσβάρος - Ολυμπιακός 0-1: 3/7 (43%)
  • Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1: 3/6 (50%)
  • Ολυμπιακός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4: 9/15 (60%)
  • Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-3: 8/11 (73%)
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός 1-6: 8/15 (53%)
ελλάδα
Οι μεγάλες μπαλιές του Κάρμο κόντρα στη Φερεντσβάρος

Σχεδόν ανίκητος στον «αέρα» και στις μονομαχίες

Εκτός από το πόσο χρήσιμος είναι στο κομμάτι του build up, ο αριστεροπόδαρος αμυντικός είναι εξαιρετικός και στα αμυντικά καθήκοντα μέχρι στιγμής. Αρχικά μιλάμε για έναν σχεδόν ανίκητο στόπερ στον «αέρα» έχοντας χάσει ελάχιστες μονομαχίες από τους αντιπάλους του στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Για ακόμη μία φορά οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν καθώς σε εννιά παιχνίδια έχει κερδίσει το 75% από συνολικά 51 μονομαχίες στο ψηλό παιχνίδι (!). Αποκορύφωμα το 8/10 που έκανε στη Βουδαπέστη, στη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φερεντσβάρος για τη ρεβάνς των play off του Conference League.

ελλάδα
Οι μονομαχίες του Κάρμο στον «αέρα» κόντρα στη Φερεντσβάρος

Άξιο αναφοράς σε αυτό είναι πως ο Κάρμο δεν είναι σχεδόν ανίκητος μόνο στο ψηλό παιχνίδι αλλά και στις προσωπικές μονομαχίες με τους αντιπάλους του, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει μεγάλη ωριμότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Στα 923 λεπτά που έχει παίξει, ο ίδιος μετράει 133 duels στον αγωνιστικό χώρο και έχει βγει νικητής στο 65%, με σημαντική παράμετρο ότι και στις μονομαχίες στα εννιά ματς, έχει πάνω από τις μισές κερδισμένες με αποκορύφωμα το 76% κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (13/17).

ελλάδα
Οι μονομαχίες του Κάρμο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης

Φάουλ με το... σταγονόμετρο και (κυρίως) μακριά από την περιοχή

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό του Νταβίντ Κάρμο είναι τα χαμηλά ποσοστά στα φάουλ που κάνει καθώς έχει συνολικά εννιά φάουλ σε 923 λεπτά συμμετοχής, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα ανά παιχνίδι.

Για έναν κεντρικό αμυντικός αποτελεί ένα ιδιαίτερο στατιστικό, πόσο δε, όταν μόλις δύο από αυτά έγιναν κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού (!). Ένα κόντρα στον ΠΑΟΚ και άλλο ένα κόντρα στον ΟΦΗ.

Όλα τα υπόλοιπα με Παναθηναϊκός (1 στη Λεωφόρο και 3 στο Φάληρο), Φερεντσβάρος (1) και άλλα 2 κόντρα στον ΠΑΟΚ, έγιναν κοντά στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Αν μη τι άλλο, οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν τους λόγους που τόσο ο Κάρλος Καρβαλιάλ πίεσε πολύ για να τον πάρει στον Ολυμπιακό όσο και την τεράστια εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα