Παπαδημητρίου: Η δεύτερη ευκαιρία και τα «έργα και ημέρες» του στην ΑΕΚ

Η δεύτερη ευκαιρία του Γιάννη Παπαδημητρίου και τα «έργα και ημέραι» του στην ΑΕΚ

bet365

Η παρουσία του Γιάννη Παπαδημητρίου στην ΑΕΚ, το χρίσμα του «Νο.1» από τον Μελισσανίδη και η προεργασία για την ομάδα της φετινής σεζόν.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, αναλαμβάνοντας ένα πόστο που είχε μείνει «ορφανό» από το καλοκαίρι του 2021 στους «πράσινους», όταν και αποχώρησε ο Πιέρ Ντρεοσί από την ομάδα.

Ο 47χρονος Έλληνας ξεκίνησε την καριέρα του στην Ξάνθη, όπου, αφότου ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2010 (όντας ήδη 14 χρόνια στην ομάδα), ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή και παρέμεινε εκεί για μία ακόμη δεκαετία, κλείνοντας ουσιαστικά 24 χρόνια στον σύλλογο. Στην δική του περίοδο δημιουργήθηκε μία αρκετά καλή ομάδα, που είχε πολύ καλή παρουσία και διακρίσεις. Η Ξάνθη έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου τη σεζόν 2014-2015, όπου έχασε με 3-1 από τον Ολυμπιακό.

Παράλληλα, βγήκε και στην Ευρώπη, μόλις για τέταρτη φορά στην ιστορία της, αγωνιζόμενη στα προκριματικά του Europa League από τον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας μάλιστα για πρώτη μία πρόκριση, αφού απέκλεισε σε διπλά παιχνίδια την Λίνφιλντ, αποκλειόμενη στην συνέχεια από την Σταντάρ Λιέγης. Επίσης, κατά τη δική του δεκαετία η Ξάνθη ανέδειξε ποδοσφαιριστές όπως ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος, ο Γιούρι Λοντίγκιν, ο Πέτρος Μάνταλος, ο Δημήτρης Γούτας, αλλά και ο Στράτος Σβάρνας ενώ ήρθαν στην ομάδα αρκετά καλοί παίκτες με μικρό κόστος, όπως ο Μαρκόφσκι (4η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της ομάδας με 1 εκατ. ευρώ, στην Σέριφ), ο Γιουνές, ο Ζ. Ζίβκοβιτς και ο Γέντρισεκ.

Ολοκλήρωσε την παρουσία του στους Ακρίτες τον Σεπτέμβριο του 2020, αμέσως μετά δηλαδή τον υποβιβασμό της ομάδας στην δεύτερη εθνική κατηγορία.

Ακολούθησε στη συνέχεια ένα μικρό διάλειμμα, που δεν έφτασε ούτε το ένα έτος, αφού τον Μάρτιο του 2021 πήγε στην ΑΕΚ αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διευθυντή των ακαδημιών.

Το «Νο.1» του Δημήτρη Μελισσανίδη

papa

Μπορεί ο Γιάννης Παπαδημητρίου να ξεκίνησε από πόστο στις ακαδημίες της ομάδας, όμως δεν έμεινε εκεί παρά για δύο μήνες, αφού τον Μάιο ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον αναβάθμισε και τον «χαρακτήρισε» ως το... Νο.1 του ποδοσφαιρικού τμήματος. Όπως είπε και ο ίδιος σε συζήτηση που είχε με τους ρεπόρτερ της «Ένωσης» στα Σπάτα: «Ο Γιάννης Παπαδημητρίου αναλαμβάνει Εκτελεστικός Διευθυντής. Έχει εμπειρία. Θα έχει και τις ακαδημίες, αλλά βασικά την πρώτη ομάδα. Θα είναι το Α και το Ω. Ακολουθεί ο Παναγιώτης Κονέ ως Τεχνικός Διευθυντής και τα παιδιά στο σκάουτινγκ».

Στον ρόλο αυτό του CEO του ποδοσφαιρικού τμήματος της «Ένωσης» παρέμεινε για έναν χρόνο. Σίγουρα τα αποτελέσματα της ομάδας στον χρόνο αυτόν δεν ήταν καλά, αφού γνώρισε σοκαριστικό αποκλεισμό στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του UEFA Conference League από την Βελέζ Μόσταρ, αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος κι έμεινε πέμπτη στο πρωτάθλημα, χάνοντας και την έξοδο στην Ευρώπη.

Το μεταγραφικό κομμάτι δεν ήταν αποκλειστικά δικό του, αφού όλα γίνονταν σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Παναγιώτη Κονέ. Φυσικά, πάντα δίπλα σ' αυτούς τους δύο υπήρχε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος, έχοντας ποδοσφαιρική άποψη, μπορούσε να παρέμβει αν έκρινε πως αυτό είναι απαραίτητο από τις συνθήκες, απορρίπτοντας ή υλοποιώντας κάποια πρόταση.Επομένως, δεν είναι εύκολο να αποδώσεις ευθύνες για την κακή αγωνιστική σεζόν που είχε πέρυσι η «Ένωση» μόνο σ' ένα άτομο.

Μετά τους Λουτσέσκου και Ράσταβατς, ο Αλμέιδα

lucescu_papad

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήρθε στην ΑΕΚ έχοντας ιστορικό επιτυχημένων επιλογών προπονητών στην Ξάνθη. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τον άνθρωπο που έφερε στην χώρα μας τον Ραζβάν Λουτσέσκου, που έκανε εξαιρετική δουλειά στην ακριτική ομάδα και μετέπειτα μεγάλα πράγματα, έκανε και κάνει ακόμα, με τον ΠΑΟΚ. Ακόμη, μία πολύ καλή επιλογή, έστω και σε μικρότερη κλίμακα και διαφορετικά «κυβικά», ήταν εκείνη του Ράσταβατς, που άφησε έργο σε Ξάνθη αρχικά και Αστέρα Τρίπολης μετέπειτα (ψήνεται μάλιστα η επιστροφή του στην Τρίπολη τις τελευταίες μέρες).

Στην ΑΕΚ όμως ίσως έκανε την κορυφαία επιλογή της καριέρας του, ακόμα κι αν τελικά δεν έμελλε να είναι εκεί για να την δει να επιτυγχάνει. Ο 47χρονος Έλληνας ήταν εκείνος που επέλεξε τον Ματίας Αλμέιδα για προπονητή της ομάδας το περσινό καλοκαίρι, τον οποίο ανακάλυψε έπειτα πρόταση του μάνατζερ Παύλου Διάννη.

Ο Αργεντινός τεχνικός μεταμόρφωσε την ομάδα και παρουσίασε ένα τρομερό σύνολο που απέδωσε υπέροχο ποδόσφαιρο, κέρδισε το πρωτάθλημα και τώρα θέλει να φτάσει και στο νταμπλ.

Οι μεταγραφές σημαντικών «πυλώνων» της φετινής ομάδας

Kone_papadim

Πολλά από τα «εργαλεία» που χρησιμοποίησε φέτος ο Ματίας Αλμέιδα ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τους Κονέ και του Παπαδημητρίου. Αν εξαιρέσουμε τον ήδη γνωστό στην «Ένωση», Σέρχιο Αραούχο, το καλοκαίρι του 2021 ήρθαν στην ομάδα μεταξύ άλλων ο Στίβεν Τσούμπερ, ο Νόρντιν Άμραμπατ και ο Λάζαρος Ρότα, ενώ το φετινό καλοκαίρι οι επιλογές των Γενς Γιόνσον και Νίκλας Ελίασον προέκυψαν από την λίστα που είχαν καταρτίσει από κοινού οι δύο τους, πρωτού ο τελευταίος αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα στα τέλη του Ιουνίου του 2022.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η παρουσία του στην ΑΕΚ μπορεί να μην φάνηκε ευεργετική εκ πρώτης όψεως, αφού τα αποτελέσματα στο γήπεδο δεν ήταν καλά, όμως είχε σημαντικό αντίκτυπο στην φετινή καλή πορεία της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί για κείνον την δεύτερη ευκαιρία του σ' έναν μεγάλο σύλλογο, με τις συνθήκες δουλειάς να είναι διαφορετικές σε σχέση με την «Ένωση», αφού στους «πράσινους» ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παραμένει αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές.

Αυτό που μένει να δούμε είναι το πόσο αρμονικά θα μπορέσαν να συνεργαστούν αυτοί οι δύο, έτσι ώστε το «τριφύλλι» να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος απ' αυτήν διορθώνοντας μερικές από τις «παθογένειες» που εμφάνισε κατά τις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα