Οι παίκτες δεν είναι λουκάνικα!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Οι παίκτες δεν είναι λουκάνικα!

bet365

O Μιχάλης Λεάνης γράφει για τα όσα έγιναν στο Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι και η κουβέντα που άνοιξε για την διαιτησία του 'Ολιβερ.

Τσιτσιπάς - Ζβέρεφ με σούπερ προσφορά* (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Υποκλίνομαι στον διαιτητή της αναμέτρησης Λίβερπουλ –Σίτι. Εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή και μάλιστα σε ένα ντέρμπι κορυφής που το παρακολούθησε όλος ο πλανήτης.

Την κατάλληλη στιγμή γιατί αυτή η φαρσοκωμωδία με τα χέρια-παραβάσεις στην περιοχή κόντευε να καταστρέψει το ποδόσφαιρο.

Ο Μάικλ Όλιβερ διεθνής ρέφερι από την μικρή πόλη Άσιγκτον περίπου 30 χιλιόμετρα από το Νιούκαστλ ανέτρεψε τον αυθαίρετο ισχυρισμό πολλών –ακόμα και συναδέλφων του- ότι η εσχάτη των ποινών καταλογίζεται στα όρια της μεγάλης περιοχής κάθε φορά που η μπάλα έρχεται σε επαφή με τα χέρια των αμυντικών.

Ε όχι δεν είναι έτσι , ούτε μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. Ναι ο κανονισμός αναφέρει στις περιπτώσεις των πέναλτι για αφύσικη θέση των χεριών χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

Όμως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει ο διαιτητής και η επικουρική παρουσία του VAR.

Αν η φάση έχει εξελιχθεί με τέτοια ταχύτητα ώστε ο διαιτητής δεν έχει προλάβει να αντιληφθεί την θέση των χεριών του αμυνόμενου ή υπάρχουν παίκτες που του κρύβουν το οπτικό πεδίο, τότε επικαλείται την μαρτυρία του var ώστε να αποφασίσει για το αν ισχύει ή όχι παράβαση.

Εδώ ακριβώς είναι το επίμαχο σημείο το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει σχεδόν σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη αντιπαραθέσεις!

Ότι δηλαδή ο διαιτητής προστρέχει στο var όχι μόνο για να δει αν υπάρχει επαφή με το χέρι του αμυνόμενου –γεγονός που ενδεχομένως να έχει υποπέσει στην αντίληψη του- αλλά κυρίως και πρωτίστως για να διαπιστώσει αν το χέρι του αμυνόμενου που παρεμβάλεται βρίσκεται σε αφύσικη θέση.

Άρα καθήκον του διαιτητή είναι να ερμηνεύει τον κανόνα και όχι να τον εφαρμόζει τυφλά και κατά γράμμα. Είδα χέρι άρα είναι πέναλτι.

Από δε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τους κανονισμούς και ιδιαίτερα τους επίμαχους πιστοποιείται και αποδεικνύεται η αξία ενός ρέφερι.

Η εμπειρία του, η αντίληψη του , η κρίση του , η οξυδέρκεια του όλα τα στοιχεία εκείνα που συνηγορούν ότι είναι απόλυτα ικανός να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στις ιδιαιτερότητες αγώνων υψηλού επιπέδου.

Δεν υπάρχει δίκαιος και άδικος κανόνας. Υπάρχει σωστή η λανθασμένη ερμηνεία του κανόνα.

Το ίδιο ισχύει αναλογικά και με τους νομοθέτες. Η ερμηνεία καθορίζει την ετυμηγορία.

Σε κάθε άλλη η περίπτωση και σε κάθε μορφή δικαίου οι ποινές θα ήταν ίδιες και απαράλλαχτες για όλες τις κατηγορίες και περιπτώσεις.

Ο Μάικλ Όλιβερ και στις δυο περιπτώσεις υποψίας πέναλτι λειτούργησε υποδειγματικά και παραδειγματικά για τους απανταχού συναδέλφους του.

Στην πρώτη περίπτωση με δράστη τον Αλεξάντερ Άρνολντ ,έχοντας και την επιβεβαίωση από το var, κρίνει ότι το χέρι του παίκτη δεν βρίσκεται σε αφύσικη θέση.

Αν είχαν άλλη άποψη οι παρατηρητές από το var θα τον καλούσαν να εξετάσει διεξοδικά την φάση.

Η δεύτερη περίπτωση με πρωταγωνιστή τον Στέρλινγκ αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης

Εμπίπτει μάλιστα στις περιπτώσεις, που εσχάτως πλέον συναντάμε κατά κόρον και τις οποίες συζητούσαν και καυτηρίαζαν την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεοπτική ομήγυρη στην Ιταλία με παρόντες τον Μπέργκομι, τον Καμπιάσο , τον Κοστακούρτα.

Ότι εξαιτίας της ευκολίας με την οποία δίνονται τα πέναλτι κάθε φορά που η μπάλα βρίσκει χέρι αμυντικού, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις παικτών οι οποίοι λιγότερο φροντίζουν να βρουν συμπαίκτη τους στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν η δράση τους περιορίζεται και περισσότερο κοιτάζουν πως θα σημαδέψουν τα χέρια των αντιπάλων αμυντικών.

Φυσικό και επόμενο όταν η «εξυπνάδα» τους επιβραβεύεται από τους διαιτητές.

Αυτό όμως δεν είναι ποδόσφαιρο και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Μπορεί να μοιάζει αλλά δεν είναι!

Δεν είναι δυνατόν στο ποδόσφαιρο του σήμερα οι ποδοσφαιριστές-αθλητές, πολλοί απ’ αυτούς -ιδιαίτερα οι αμυντικοί- ψηλά κορμιά να τους επιβάλλεις με τις ταχύτητες που κινούνται να έχουν ως κύριο μέλημα τους που θα κρύψουν τα χέρια τους.

Στις στημένες μπάλες άντε να το καταλάβω αλλά σε πλήρη δράση είναι αδύνατον γιατί οι παίκτες δεν είναι….λουκάνικα!!!

Έχουν χέρια που κινούνται με τη φορά του κορμιού τους. Μπάλα στην αλάνα να έχεις παίξει ή αν δεν τις πρόλαβες, μπάλα στα γηπεδάκια 5χ5 πάλι είσαι σε θέση να αντιληφθείς τον βαθμό δυσκολίας.

Όπως επίσης είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι μας και περισσότερο από όλους όσοι καταστρώνουν αλλά και εφαρμόζουν τους κανονισμούς ότι όσο πιο ελεύθερα αγωνίζονται οι παίκτες , όσο λιγότεροι είναι οι περιορισμοί που τους θέτουν τόσο πιο όμορφο θα είναι το θέαμα που θα εισπράξουμε και θα απολαύσουμε.

Αν υπάρχει πρόθεση να παίξει με τα χέρια δώσε πέναλτι, αν όχι αφήστε μας να δούμε ποδόσφαιρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!