#MerciArsene...

#MerciArsene...

#MerciArsene...

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για ένα (ευτυχώς) σπουδαίο φινάλε, το οποίο ίσως γίνει και μυθικό, στην καριέρα του Βενγκέρ στην Αρσεναλ και εξηγεί γιατί ο αποχαιρετισμός είναι μοναδικός...

Εδώ και χρόνια στην Αρσεναλ προβληματίζονταν για το πως θα είναι αυτή η πρώτη ημέρα στη ζωή του club χωρίς τον Αρσεν Βενγκέρ. Είναι κάμποσο το διάστημα που ο προβληματισμός ήταν μεγάλος και για τον τρόπο με τον οποίο θα έφτανε το τέλος, αυτής της υπέροχης και μάλλον μοναδικής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σχέσης.
 
Τελικά αυτή η ημέρα έφτασε. Ανακοινώθηκε με τον τρόπο και τον απαραίτητο σεβασμό που οφείλονταν σε αυτή την σχέση. Από κοινού Αρσεναλ και Αρσεν πήραν την απόφαση, από κοινού την ανακοίνωσαν στον κόσμο. Ενα “διαζύγιο” όχι απλώς συναινετικό, αλλά γεμάτο σεβασμό στην σχέση σχεδόν 22 χρόνων. Ευτυχώς, είναι το δικό μου σχόλιο. Η ημέρα αυτή θα έφτανε κάποτε, πιθανότατα να έπρεπε να έχει έρθει και δύο τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά το σημαντικότερο ήταν να έρθει με τον σωστό τρόπο.
Ως φίλος της Αρσεναλ εδώ και τρία χρόνια έλεγα ότι και ο ίδιος ο Βενγκέρ και το club θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει παρακάτω. Θα είχαν βιώσει λιγότερη φθορά σε αυτή την υπέροχη σχέση αν το είχαν κάνει. Κυρίως όμως ως φίλος της Αρσεναλ έτρεμα για τον τρόπο με τον οποίο θα έρχονταν αυτό το φινάλε. Δεν το χωρούσε το μυαλό μου ότι μπορεί να φτάναμε στο σημείο η Αρσεναλ να απολύσει τον Βενγκέρ.
 
Το φινάλε λοιπόν ήρθε με τον τρόπο που έπρεπε. Λίγο πριν το τέλος της σεζόν προκειμένου οι φίλοι της Αρσεναλ να έχουν το χρόνο και τον τρόπο να πουν “ευχαριστώ και αντίο” στον Αρσέν Βενγκέρ. Οποιο κι' αν είναι το φινάλε της σεζόν, από τώρα και μέχρι τα μέσα του Μαϊου κάθε ματς της Αρσεναλ, θα αποτελεί μία τελευταία ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης των φίλων της ομάδας και της παγκόσμιας κοινότητας του ποδοσφαίρου στον Αρσέν.
 
Το αρρωστημένο κλίμα των δύο τριών τελευταίων ετών θα δώσει την θέση του στην αποθέωση, στον σωστό αποχαιρετισμό. Θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και σε όλα τα media του πλανήτη να αποδώσουν τις τιμές που οφείλουν στο τέλος αυτής της σχέσης. Κι' αν το ποδόσφαιρο το θέλει, θα γράψει το “The End” σε αυτή την σχέση με έναν υπέροχο τρόπο, με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Θα είναι πράγματι μυθικό φινάλε και νομίζω δίκαιο φινάλε για τον Αρσεν Βενγκέρ, το τελευταίο ματς του στην Αρσεναλ να είναι ένας ευρωπαϊκός τελικός επί γαλλικού εδάφους όπου η Αρσεναλ θα κατακτήσει το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από την συλλογή του Βενγκέρ, ένα ευρωπαϊκό.
 
Ακόμη όμως κι' αν το φινάλε δεν είναι τόσο παραμυθένιο, ακόμη κι' αν το φινάλε είναι πικρό όπως το μεγαλύτερο μέρος της εφετινής σεζόν, ο αποχαιρετισμός θα είναι μεγαλειώδης, όπως άλλωστε και η σχέση αυτών των 22 ετών.
 
Αλλωστε ο Βενγκέρ δεν θα μείνει στην ιστορία της Αρσεναλ για τους τίτλους που κέρδισε με το club κι' ας ήταν αρκετοί. Δεν θα μείνει καν για την προσφορά του σε όλους τους τομείς, ακόμη και στην κατασκευή του Emirates. Ο Αρσέν θα μείνει στην ιστορία της Αρσεναλ για την φιλοσοφία του και για το πως μετέτρεψε ένα club που δεν φημίζονταν για το ποδόσφαιρο του, σε έναν ελκυστικό προορισμό για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που την εποχή του Βενγκέρ η Αρσεναλ μπορεί να μην έγινε η δημοφιλέστερη ομάδα στον πλανήτη, έγινε όμως μάλλον η πιο συμπαθητική. Εγινε η ομάδα που αποτελούσε στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της εποχής του Βενγκέρ, τον σίγουρο προορισμό για να απολαύσεις ποδόσφαιρο. Είτε με το ποδόσφαιρο του Ανρί, είτε με το ποδόσφαιρο του Μπέργκαμπ, είτε με το ποδόσφαιρο του Εζίλ και του Σάντσες, η Αρσεναλ ήταν σχεδόν πάντα η ομάδα που πάντα έβλεπες κυριευμένος από εικόνες και... γεύσεις απόλαυσης.
 
Αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα του Βενγκέρ στην Αρσεναλ, αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα του Βενγκέρ στο ποδόσφαιρο. Αυτή και τα πιστεύω του και οι αρχές του, που δεν τα άλλαξε ποτέ αυτά τα 22 χρόνια. Και τελικά αυτή η αδιαπραγμάτευτη παραμονή στις ίδιες αρχές και στα ίδια πιστεύω, ίσως και να ήταν ο βασικότερος λόγος που τα τελευταία χρόνια ο Βενγκέρ αμφισβητήθηκε τόσο έντονα. Ακόμη κι' αν έφτασε στα όρια της ξεροκεφαλιάς ή της εμμονής, η αδιαπραγμάτευτη λογική και αισθητική του “πρώτα το θέαμα, μετά το αποτέλεσμα”, αποτελούν για αυτόν το μεγαλύτερο παράσημο. Οπως είπε και ο Πεπ, “Η Premier League είναι αυτό που είναι σήμερα χάρη στον Βενγκέρ...”.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν αποχαιρετά τον Βενγκέρ με ένα αντίο, αλλά με ένα ευχαριστώ. #MerciArsene...
 

Best of internet