Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την 7η της βαθμολογίας Αρσεναλ που αποχαιρετά το 2017 βλέποντας την πλάτη της Μπέρνλι και έχει απόσταση από την κορυφή 19 βαθμούς μετά από 17 αγωνιστικές πρωταθλήματος...

Ηταν το δίχως άλλο η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή διοίκησης το περασμένο καλοκαίρι. Η απόφαση των Αμερικανών ιδιοκτητών να ανανεώσουν για δύο ακόμη χρόνια το συμβόλαιο του Βενγκέρ με την Αρσεναλ. ο οποίος την τελευταία πενταετία ήταν απολύτως αποτυχημένος και έκανε μονίμως βήματα προς τα πίσω, ήταν ασφαλώς μία επιλογή που δεν την λες και σοφή.

Με γνώμονα λογικές που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν χωρούν και τις... αναμνήσεις από την προηγούμενη δεκαετία η διοίκηση της Αρσεναλ ανανέωσε τη συνεργασία με τον Βενγκέρ θεωρώντας ότι δεν είχε πιο κάτω, δεν μπορούσε να συμβεί κάτι χειρότερο. Εξι μήνες μετά έχουν διαψευστεί απόλυτα αφού η Αρσεναλ πάει όλο και πιο κάτω. Μετά από 17 αγωνιστικές απέχει 19 βαθμούς από την κορυφή της βαθμολογίας! Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Βενγκέρ έταξε ότι θα επαναφέρει την Αρσεναλ στην κορυφή σε αυτή την διετία! Ούτε για αστείο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όχι αν θα την κάνει πρωταθλήτρια αυτή την διετία αν και εφόσον την εξαντλήσει βεβαίως γιατί πλέον είναι ξανά σε απόλυτη αμφισβήτηση, αλλά φαντάζει δύσκολο να ξαναπαίξει μαζί της Τσάμπιονς Λιγκ, με αρκετούς να εκτιμούν ότι η Αρσεναλ φέτος δεν αποκλείεται να μην βγει καν Ευρώπη, ούτε δηλαδή στο Europa League.

Νομίζω δεν έχει καμία σημασία αν θα τερματίσει έκτη ή έβδομη στο τέλος της σεζόν. Επίσης νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα φέτος (ποιος το πίστευε άλλωστε, νομίζω ούτε ο Βενγκέρ που το υποστήριζε), ούτε καν ότι οι πιθανότητες να μην επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι πάρα πολλές. Μεγαλύτερο πρόβλημα όλων είναι ότι η Αρσεναλ έχασε τα πάντα. Τον εαυτό της, το dna της, το όμορφο ποδόσφαιρο που την τελευταία δεκαετία ήταν αναποτελεσματικό μεν, αλλά πάντα γοητευτικό. Ενάμιση ημίχρονο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει να παρουσιάσει ο Βενγκέρ για φέτος. Ενάμιση ημίχρονο στο οποίο εν τέλει έχασα...

Η Αρσεναλ επιπλέον έπαψε να είναι ο Νο1 προορισμός για τα ταλέντα όλου του κόσμου και κυρίως έπαψε να γεννά και να εξελίσσει τέτοια. Ταυτόχρονα έπαψε να είναι και μία ομάδα που βάζει πάνω από όλα την οικονομική της ευημερία που της διασφάλιζε το μέλλον της. Την φετινή σεζόν και αυτό τελείωσε. Με απόφαση του Βενγκέρ το περασμένο καλοκαίρι ο Αλέξις Σάντσες και ο Μεζούτ Εζίλ παρά το γεγονός ότι όχι απλώς δεν ανανέωναν τη συνεργασία τους, αλλά ούτε καν το συζητούσαν, έμειναν στο club το οποίο θα μπορούσε να έχει εισπράξει περίπου 130 εκατ. ευρώ από την πώληση τους και να τους αντικαθιστούσε. Ο Βενγκέρ με το επιχείρημα ότι με αυτούς η ομάδα θα επέστρεφε στην διεκδίκηση του τίτλου και με αναφορές πάντα ότι η διαπραγμάτευση μαζί τους για ανανέωση είναι ανοικτή και σε εξέλιξη, τους κράτησε στο Emirates, ειδικά τον Σάντσες, σχεδόν με το ζόρι. Σήμερα τέλη Δεκεμβρίου τόσο ο Σάντσες όσο και ο Εζίλ ασφαλώς και δεν ανανέωσαν και ετοιμάζονται να εξαργυρώσουν την ελευθερία που τους χάρισε ο Βενγκέρ.

Αυτό το τελευταίο ήταν που σόκαρε του Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Αλλωστε ο Βενγκέρ τα τελευταία έξι επτά χρόνια παραμένει στην Αρσεναλ επειδή ακριβώς πρόκειται για Αμερικανούς ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν την Αρσεναλ ως επιχείρηση και όχι ως ομάδα. Δεν κοιτούν τα αγωνιστικά αποτελέσματα, αλλά τους οικονομικούς δείκτες. Η Αρσεναλ ευημερεί όλα αυτά τα χρόνια, μαζί και η τσέπη τους. Τα δύο τελευταία όμως έπεσε και αυτό το... κάστρο. Η Αρσεναλ φέτος θα καταγράψει τα λιγότερα έσοδα από κάθε άλλη χρονιά και θα σημειώσει μεγάλες οικονομικές ζημιές. Συν ότι αν δεν “σκοτώσει” όσο όσο τον Γενάρη Εζίλ και Σάντσες θα έχει χάσει και δύο περουσιακά στοιχεία που η αξία τους υπολογίζεται πάνω από 100 εκατ. ευρώ χωρίς να πάρει τίποτα.

Αυτό το τελευταίο οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να το... καταπιούν όσο κι' αν ο Βενγκέρ δηλώνει μονίμως ότι ήταν μία κοινή απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να μην φύγουν Σάντσες και Εζίλ. Ηταν όντως κοινή, αλλά ο Βενγκέρ υποστήριζε ότι με αυτούς θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα και ότι οι πιθανότητες να ανανέωναν μέσα στη σεζόν ήταν πολλές. Ασφαλώς τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Αν ο Βενγκέρ έλεγε στους Αμερικανούς το καλοκαίρι “θα τους κρατήσουμε θα βγούμε έβδομοι και θα τους χάσουμε χωρίς να πάρουμε ούτε ευρώ το επόμενο καλοκαίρι”, μάλλον δεν θα άκουγε ως απάντηση το “ότι εσύ νομίζεις” που άκουσε πέρυσι το καλοκαίρι.

Η εσωστρέφεια, μετά από ένα εξάμηνο όπου οι αμφισβητίες του Βενγκέρ είχαν σωπάσει γιατί δεν είχε νόημα η όποια γκρίνια με τον Αλσατό να έχει μόλις ανανεώσει το συμβόλαιό του για δύο ακόμη χρόνια, επέστρεψε στο Emirates. Οι τρεις συνεχόμενες αποτυχίες στο πρωτάθλημα και κυρίως η εικόνα της Αρσεναλ στα δύο τελευταία ματς με Σαουθάμπτον και Γουέστ Χαμ δύο από τις πολύ μέτριες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος, επιβεβαίωσαν ότι όχι απλώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αλλά και ότι για την Αρσεναλ με τον Βενγκέρ στον πάγκο μπορεί να έχει ακόμη πιο κάτω, πολύ πιο κάτω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.