Ολυμπιακός: Πρώτος Απρίλης Ευρώπης, με τρόπο Μεντιλίμπαρ, με 6 γκολ 10 δευτερολέπτων το καθένα!!!

Ολυμπιακός: Πρώτος Απρίλης Ευρώπης, με τρόπο Μεντιλίμπαρ, με 6 γκολ 10 δευτερολέπτων το καθένα!!!

Ολυμπιακός: Πρώτος Απρίλης Ευρώπης, με τρόπο Μεντιλίμπαρ, με 6 γκολ 10 δευτερολέπτων το καθένα!!!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta τη μυθική βραδιά του Ολυμπιακού.

Να λοιπόν που αξιώθηκε κι ο Ολυμπιακός, και θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη μήνα Απρίλιο! Ήταν τόσες οι φορές που το ποδόσφαιρο τον είχε αδικήσει σε παρόμοιες προσπάθειες, από εκείνο το γκολ του Κόντε στο 85’ στο ΟΑΚΑ, μέχρι την αισχρή διαιτησία των Πολωνών στο Γουλβς, που ίσως έπρεπε να το περιμέναμε ότι την πρώτη φορά που αυτός ο σύλλογος θα το κατάφερνε, θα ήταν με τρόπο μυθικό!

Αυτό το 6-1 μέσα στη Σερβία, η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ομάδας σε νοκ άουτ Κόνφερενς λιγκ, σε αυτή την τριετία της διοργάνωσης, ήρθε να δικαιώσει στην ουσία μία προσπάθεια πολλών ετών-κι ας μιλάμε για ένα γκρουπ παικτών κι ένα προπονητή που εν πολλοίς τώρα έμαθαν ο ένας τον άλλο! Μία προσπάθεια ενός ολόκληρου οργανισμού, όπως ο Ολυμπιακός, που ζούσε και ανάπνεε για να κάνει ένα βήμα παραπάνω και στα Κύπελλα Ευρώπης. Και που αν μη τι άλλο το άξιζε. Όπως κι όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού!

Καθαρά αγωνιστικά, ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του μας έδωσαν να καταλάβουμε από το πρώτο σφύριγμα του αγώνα, για το πόσο αποφασισμένοι ήταν: Στα 27 δευτερόλεπτα το πρώτο σουτ, από τον Όρτα! Στα 55 δευτερόλεπτα το δεύτερο σουτ, από τον Ρόντινεϊ!!! Ο Ολυμπιακός είχε μπει στο παιχνίδι όπως είχε μπει και στην Τούμπα, στο 4-1 επί του ΠΑΟΚ, όπως είχε μπει και στη Βουδαπέστη, στο 1-0 με τη Φέρεντσβαρος. Δυναμικά, επιβλητικά.

Κι όταν βλέπεις μία ομάδα να μπαίνει έτσι, μην την φοβάσαι. Κάτι καλό θα κάνει. Όταν δε ήρθε και το πιο γρήγορο γκολ που έχει βάλει ο Ολυμπιακός με τον Βάσκο στον πάγκο, μόλις στο 10ο λεπτό, τα μηνύματα έγιναν ξεκάθαρα όσο ποτέ: οι «ερυθρόλευκοι» θα πάλευαν μέχρι τελευταίο δευτερόλεπτο για να έκαναν ό,τι το καλύτερο για το κλαμπ, για τους εαυτούς τους, για τον κόσμο.

Ξέρετε, ο χθεσινός αγώνας ήταν μία αποθέωση του παιχνιδιού του Μεντιλίμπαρ! Αυτό το ποδόσφαιρο θέλει αυτός ο προπονητής. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς φοβερές τακτικές προσεγγίσεις και πολύπλοκες αναλύσεις συστημάτων και σχηματισμών, χωρίς οδηγίες προερχόμενες από φοβερές και τρομερές αναλύσεις στα λαπ τοπ. Απλό, εύκολο ποδόσφαιρο!

Ολυμπιακός

Πώς έβαλε τα έξι γκολ ο Ολυμπιακός;

Το 1-0 Κλέβει ο Φορτούνης, πασάρει στον Ποντένσε, γυρίζει και σουτάρει αυτός, γκολ. Μέσα σε 11 δευτερόλεπτα!

Το 2-0 Κλέβει ο Ποντένσε, πασάρει στον Φορτούνη, φεύγει αυτός, σουτάρει, γκολ. μέσα σε εφτά δευτερόλεπτα!

Το 3-0 Μαζεύει ο Τζολάκης ένα σουτ, δίνει αμέσως με τα χέρια στον Όρτα, τρέχει λίγο την μπάλα, πασάρει στον Ποντένσε, σέντρα αυτός, γκολ με κεφαλιά ο Ελ Κααμπί. Γκολ μέσα σε 13 δευτερόλεπτα!

Το 4-1 Παίρνουν δύο κεφαλιές Έσε και Φορτούνης η μπάλα στον Ρόντινεϊ, πίσω στον Φορτούνη, αυτός στον Ορτέγκα, σέντρα, γκολ ξανά ο Ελ Κααμπί! Γκολ μέσα σε 12 δευτερόλεπτα!

Το 5-1 Βαθιά μπαλιά του Κάρμο στον Ποντένσε, κερδίζει φάουλ ο Πορτογάλος έξω από την περιοχή, το εκτελεί ο Φορτούνης, γκολ ο Γιόβετιτς!

Το 6-1 Διώξιμο με κεφαλιά του Ορτέγκα, ο Γιόβετιτς στον Έσε, κάθετη στον Μασούρα, περνάει τον γκολκίπερ, πάρε βάλε στον Ελ Αραμπί! Γκολ μέσα σε 10 δευτερόλεπτα!

Το είχατε συνειδητοποιήσει ότι και τα έξι γκολ μπήκαν σε χρόνο ρεκόρ; Από εφτά έως 13 δευτερόλεπτα όλη η ανάπτυξη. Χωρίς ατελείωτο πάσινγκ γκέιμ και μεγάλη κατοχή μπάλας: 50-50% ήταν! Αλλά οι επιθέσεις ήταν 49-30, οι τελικές 19-6, τα κόρνερ 6-2, οι σέντρες 23-13!

Πού πρέπει ακόμη να σταθώ:

Ένα. Ο Μεντιλίμπαρ έβαλε (με εξαίρεση Τζολάκη-Πασχαλάκη) την ίδια 11άδα που είχε βάλει και στη ρεβάνς με τη Φέρεντσβαρος και στο πρώτο ματς με τη Μακάμπι. Είναι φανερό ότι αυτήν πιστεύει περισσότερο. Ειδικά χθες ήθελε και να δείξει στους παίκτες του, πόσο τους εμπιστεύεται, με το να μην κάνει αλλαγή στη σύνθεση που είχε υποστεί το ταπεινωτικό 1-4 μόλις πριν μία εβδομάδα στο Καραϊσκάκη. Παρεμπιπτόντως, θα μου επιτρέψετε και λίγο κριτική σε τέτοια ευφορία-όπως αποδείχθηκε και χθες με την πληθωρική εμφάνιση του δεν έπρεπε να μείνει στον πάγκο ο Τσικίνιο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Ακόμη και αν ήθελε ντε και καλά να ξεκινήσει και με Ναβάρο και με Ελ Κααμπί ο προπονητής, έπρεπε να βάλει τον Τσικίνιο βασικό, όχι τον Όρτα, δίπλα στον Έσε.

Τσικίνιο

Δύο. Ο Βάσκος πραγματικά δεν κώλωσε σε καμία στιγμή από πλευράς κόουτσινγκ. Οι δύο αλλαγές του στο 90λεπτο ήταν να περάσει ένα φορ (Ελ Αραμπί) κι έναν δεύτερο φορ (Γιόβετιτς), κάνοντας στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα ακόμη πιο επιθετική την ενδεκάδα, καθώς εκτός του Ελ Κααμπί βγήκε ο Όρτα. Από ατυχία δεν δικαιώθηκε και δεν ήρθε η πρόκριση από το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με την ευκαιρία του Γιόβετιτς από την φοβερή ενέργεια του Ελ Αραμπί, με πρωταγωνιστές δηλαδή τις δύο αλλαγές. Κι αν έμπαινε και λίγο νωρίτερα ο Γιόβετιτς, νομίζω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Τρία. Ο Ποντένσε με το γκολ του, τις δύο ασίστ, το κερδισμένο φάουλ για το 5ο γκολ και την παρουσία του σε άλλες τέσσερις φάσεις ακόμη (!), ως δημιουργός κι εκτελεστής, επιβεβαίωσε ακριβώς ό,τι έγραψα χθες γι΄ αυτόν: είναι ο πιο φορμαρισμένος και ποιοτικός παίκτης, αλλά δίνει στον Ολυμπιακό μόνο το 50% από αυτό που μπορεί. Χθες, παίζοντας σωστά, έδωσε το 80% και ήταν αρκετό για να πρωταγωνιστήσει σχεδόν στα πάντα! Γιατί τέτοιας κλάσης είναι.

Τέσσερα. Πιο σταθερός σε διάρκεια καλής απόδοσης χθες ο Κάρμο! Αψεγάδιαστος πίσω και με αρκετές καλές πάσες μπροστά. Πιο αριστερά του ο Ορτέγκα, έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στον Ολυμπιακό, με αμυντική συνέπεια και συνεχίζοντας ό,τι έχει αρχίσει, δηλαδή επιτέλους να βοηθάει δημιουργικά. Τεράστια δουλειά ο Ελ Κααμπί, όχι μόνο για τα δύο υπέροχα γκολ (τα ψαλιδάκια είναι η σπεσιαλιτέ του, άσχετα αν μέχρι τώρα δεν του είχε πιάσει κανένα), αλλά και γιατί έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του μοντέρνου φορ, συμμετείχε σε ατελείωτες επιθέσεις βγαίνοντας μακριά από το κουτί, αλλά και κάνοντας και άμυνες.

Ελ Καμπί

Πέντε. Ο Φορτούνης ήταν όχι απλά ποιότητα, αλλά ήταν αρχηγός. Όχι απλά σκόραρε και έδωσε ασίστ, ήταν ένας μεγάλος μαχητής. Έπαιρνε κεφαλιές, γυρνούσε πίσω και βοηθούσε την άμυνα, έκανε τάκλιν, έτσι πρέπει να είναι πάντα αυτός που φοράρει το περιβραχιόνιο στον Ολυμπιακό! Μπράβο και στον Μασούρα, κι ας έπαιξε λίγο. Υπόδειγμα αφοσίωσης στην ομάδα η φάση του έκτου γκολ, αφού μπορούσε ο ίδιος να σκοράρει, αλλά επέλεξε να το σιγουρέψει. Και μην το υποτιμάτε αυτό το γκολ. Το σκορ ήταν 5-1 εκείνη την στιγμή και είχε 17 λεπτά. Αν σκόραρε η Μακάμπι, έστω από μία καραμπόλα, το ματς θα πήγαινε στα πέναλτι…

Έξι. Ο Ρόντινεϊ τα έδωσε όλα, πίσω και μπροστά, παίζοντας συνήθως όλη την πλευρά μόνος του. Ο Έσε συμπλήρωνε με την «γεμάτη» παρουσία του όλα τα κουτάκια του παζλ. Ο Όρτα βοήθησε πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και είχε πραγματικά πολλά τρεξίματα. Κι ο Τζολάκης ερχόμενος σχεδόν από το πουθενά, καθώς φέτος ήταν στο ψυγείο, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσα ίσα είχε και την ρέντα του καλού γκολκίπερ, στην άστοχη κεφαλιά του Πέρετζ στο 77’, όπου αν γίνονταν το 4-2 η πρόκριση θα παίζονταν στη ρουλέτα.

Καλός ο Ιταλός διαιτητής Μαριάνι. Πρωτίστως γουρλής! Πέρυσι είχε σφυρίξει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3, παρότι έπαιζε 70-30 ΑΕΚ!

Άσχετο: Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Ολυμπιακού μέχρι το Πάσχα…

Κυριακή 31.3 ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Τετάρτη 3.4 Ολυμπιακός-Άρης

Κυριακή 7.4 Λαμία-Ολυμπιακός

Πέμπτη 11.4 Κόνφερενς Λιγκ

Κυριακή 14.4 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Πέμπτη 18.4 Κόνφερενς Λιγκ

Κυριακή 21.4 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Τετάρτη 24.4 Άρης-Ολυμπιακός

Κυριακή 28.4 Ολυμπιακός-Λαμία

Τετάρτη 1.5 Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ποντένσε

Η φωτογραφία της ημέρας:

Στενοχωρήθηκα πολύ για δύο στιγμές ακραίας επιπολαιότητας χθες.

Πρώτη του Ποντένσε, που με το σκορ 5-1 πήγε κι έκανε ένα πραγματικά σκληρό φάουλ, στο 7ο λεπτό της παράτασης, ενώ ήξερε ότι ήταν στο όριο καρτών. Η απώλεια του στον πρώτο προημιτελικό θα είναι τεράστια, όσο κι ο αν ο Μασούρας και πάλι θα είναι εκεί. Δεν υπήρχε απολύτως κανείς λόγος να κάνει τέτοιο πράγμα ο «κοντός» σε ένα σημείο που πήγαιναν όλα τέλεια.

Δεύτερη του Ρέτσου, που έκανε ένα αχρείαστο πέναλτι, το τέταρτο τη φετινή σεζόν! Συν δύο αποβολές! Ατυχώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όπως φαίνεται ότι αυτός είναι ο Ρέτσος. Ακόμη κι όταν παίζει πολύ καλά, που συνήθως παίζει, όπως έπαιζε και χθες πολύ καλά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει ένα μεγάλο λάθος, το οποίο κάποιες φορές θα κοστίσει.

Ποντένσε

Μία καλή κουβέντα, από την άλλη, αξίζουν ο Γιόβετιτς κι ο Ελ Αραμπί, που μπήκαν και έκαναν διαφορά, ειδικά ο πρώτος, που εδώ και καιρό αναδεικνύεται σε σημαντική μονάδα ως αλλαγή. Αξίζει δε περισσότερο χρόνο.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.