«Με εντυπωσίασε η ΑΕΚ, έτσι δουλεύουμε στην Αγγλία»

«Με εντυπωσίασε η ΑΕΚ, έτσι δουλεύουμε στην Αγγλία»

«Με εντυπωσίασε η ΑΕΚ, έτσι δουλεύουμε στην Αγγλία»

bet365

Ο διευθυντής ακαδημιών της Μπρέντφορντ, Οζι Αϊμπάντζι, εξήρε στο gazzetta.gr τις ακαδημίες της ΑΕΚ, προέβλεψε ότι ο Ντίμι Κωνσταντόπουλους θα πετύχει στην Premier League και παράλληλα μας ανέλυσε το πως δουλεύουν στην Αγγλία στα τμήματα υποδομών.

Το 4ήμερο 5-8 Μαΐου, στην Παιανία φιλοξενήθηκε το Elite Neon Cup 2016. Η ομάδα της Μπρέντφορντ κατάφερε και ξεχώρισε στις ηλικίες Κ-13, νικώντας στον τελικό του τουρνουά την ΑΕΚ.

Ο υπεύθυνος ακαδημιών του αγγλικού συλλόγου, Όζι Αϊμπάντζι, μίλησε στο gazzetta.gr, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν με τα παιδιά. Που ρίχνουν το βάρος τους και πως εξηγούν σε ένα παιδί πως δεν είναι αρκετά καλός για να παίξει;

Παράλληλα μας μίλησε για την ομάδα της ΑΕΚ που τον εντυπωσίασε, όπως και τον... πολύ ψηλό Κωνσταντόπουλου που θα πετύχει στην Premier League.

Φυσικά από την κουβέντα μας δεν έλειψε κι ο Νίκος Γιάνναρης, ο οποίος αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα των «μελισσών».

Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε το πως δουλεύουν οι Ακαδημίες στην Αγγλία.

«Στην Αγγλία, ο κάθε σύλλογος δουλεύει διαφορετικά έχει τη δική του φιλοσοφία και δουλεύει πάνω στο δικό του πλάνο. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει ιδέες, που κάποιοι σύλλογοι τις ακολουθούν και κάποιοι άλλοι που δεν τους αρέσουν. Στην Αγγλια οι σύλλογοι προσπαθούν να εξελίξουν τη δική τους φιλοσοφία, όπως είπα και το πρόγραμμα που έχουν, πάνω σε αυτά που χρειάζονται οι προπονητές. Ο τρόπος δουλειάς διαφέρει, η Τσέλσι έχει διαφορετική από την Αρσεναλ και η Αρσεναλ από κάποιον άλλον σύλλογο. Αρκετές χώρες στην Ευρώπη ακολουθούν πιο αυστηρή φιλοσοφία από τις ομοσπονδίες».

Στην Μπρέντφορντ σε ποιο τομέα ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος;

«Εξαρτάται από το γκρουπ ηλικιών. Είναι διαφορετικό στις ηλικίες των 7, πάνω από τα 11. Εστιάζουμε στην τεχνική και στην ικανότητα να αφομοιώσουν το πλάνο μας και την ίδια στιγμή κοιτάζουμε να τους αναπτύξουμε την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, να το αγαπήσουν στο μακρύ ταξίδι που θα ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία (12, 13 έως 16) που θα έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουν να εξελίσσουν τα σωματικά τους προσόντα και να αποκτούν την ψυχολογία που απαιτείται για να διαχειριστούν την αποτυχία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προπονούνται όλο και πιο πολύ πάνω στη θέση που αγωνίζονται και να είναι σε θέση να παίξουν 11 εναντίον 11. Θα πρέπει να παίζουν μπροστά σε κόσμο, σε διαφορετικά γήπεδα και θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητα σοβαρότητα».

Πότε είναι επιτυχημένος ένας διευθυντής ακαδημιών;

«Πιστεύω ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα παιδί ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το μόνο μέτρο που έχουμε για να γίνουν κάποιοι επαγγελματίες είναι δουλέψουμε και να τους παροτρύνουμε να δουλέψουν στο πως θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσα από τις προπονήσεις. Αυτό είναι επιτυχία: να βλέπεις τους παίκτες να δουλεύουν και να εξελίσσονται, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν για να γίνουν επαγγελματίες και να παίξουν στην πρώτη ομάδα».

Πόσοι παίκτες, προερχόμενοι από τις ακαδημίες, παίζουν στην πρώτη ομάδα σήμερα;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις, και στα τελευταία έξι χρόνια είχαμε έντεκα παίκτες. Είναι καλά».

Εμείς στην Ελλάδα, δεν βλέπουμε συχνά παιδιά από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα

«Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Η δουλειά του τεχνικού διευθυντή δεν είναι να πηγαίνει τους παίκτες στην πρώτη ομάδα, μιας και αυτή είναι δουλειά του προπονητή. Εμείς αυτού που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξελίσουμε τους παίκτες και να τους πιέζουμε στο να βελτιωθούν. Αν είναι αρκετοί καλοί θα έχουν την ευκαιρία τους στην πρώτη ομάδα».

Η Μπρέντφορντ πήρε φέτος την 9η θέση. Πιστεύετε ότι μπορεί να έρθει η άνοδος στην Premier League τα επόμενα χρόνια με παιδιά από τις ακαδημίες;

«Το πιστεύω αυτό 100%. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε επαγγελματικά επίπεδα, με την ελπίδα να δούμε τους παίκτες να είναι έτοιμοι να παίξουν σε κορυφαίο επίπεδο».

Πως σας φάνηκε το τουρνουά που συμμετείχατε;

«Η οργάνωση ήταν πολύ καλή, υπήρχαν αρκετοί αξιόλογοι σύλλογοι. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και είχα την ευκαιρία να βρεθώ και συνομιλήσω με προπονητές και ανθρώπους από άλλους συλλόγους, καθώς επίσης χαίρομαι για την εμπειρία που αποκόμισαν οι παίκτες μας. Ήταν ένα φανταστικό τουρνουά για τον καθένα».

Τι γνωρίζετε για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ελληνικές ακαδημίες;

«Οχι τόσα πολλά. Εχω βρεθεί σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά ήταν η πρώτη μου φορά στην χώρα σας για επαγγελματικό λόγο, έχω έρθει άλλη μια φορά για διακοπές. Δεν είχα την ευκαιρία να δω το πως δουλεύετε, αλλά βλέποντας τώρα τους παίκτες και τους προπονητές μπορώ να πω ότι υπάρχει καλό επίπεδο. Τα παιχνίδια που παίξαμε δεν ήταν εύκολα, είχαν πολλή τακτική μέσα και τα παιδιά είχαν καλή τεχνική.

Ποια ομάδας σας εντυπωσίασε περισσότερο;

«Η ομάδα που αντιμετωπίσαμε στον τελικό, η ΑΕΚ. Τους παρακολουθήσαμε και στον ημιτελικό και είδαμε ότι πρόκειται για μια επιθετική ομάδα, με πνεύμα νικητή. Επίσης, είχαν μεγαλύτερο αριθμό παικτών, ενώ εμείς είχαμε μόλις 14. Στα υπέρ τους ήταν κι οι καιρικές συνθήκες, γενικά ήταν μια πολύ καλή ομάδα από άποψης τεχνικής».

Στην Μπρέντφορντ έχετε το Γιάνναρη, ποια είναι η γνώμη σας;

«Ξέρω το Νίκο πολλά χρόνια, απ' όταν ήταν δέκα ετών τον είχα στην Αρσεναλ και τελικά κατάφερε να γίνει επαγγελματίας παίκτης. Ήταν καλό να τον δω να εξελίσσεται, πιστεύω ότι θα έχει μια πολύ καλή καριέρα».

Η Μπρέντφορντ αντιμετώπισε την Μίντλεσμπρο του Ντίμι Κωνσταντόπουλου. Ποια είναι η άποψή σας για τον Ελληνα τερματοφύλακα;

«Είναι ένας ψηλός, πολύ ψηλός τερματοφύλακας. Επίσης είναι πολύ καλός, τον αντιμετωπίσαμε φέτος δύο φορές και είναι όντως ένας πολύ καλός τερματοφύλακας. Πρόκειται να τα πάει πολύ καλά στην Premier League».

Τσεκάρατε κάποιον παίκτη από την Ελλάδα που θα θέλατε να τον πάρετε στην Μπρέντφορντ;

«Δεν κοιτάξαμε για κάτι τέτοιο, δεν ήρθαμε εδώ γι αυτό το λόγο».

Τι σομβουλή θα δίνατε σε κάποιο σύλλογο που τώρα θέλει να δημιουργήσει ακαδημίες;

«Πάνω απ' όλα πρέπει να έχουν μεγάλο πάθος οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με αυτές. Οι Ακαδημίες πρέπει να έχουν στρατηγική, υπομονή, μεγάλη υπομονή και να βρουν τη φιλοσοφία που θέλουν να ακολουθήσουν. Η Μπαρτσελόνα, η Λίβερποουλ, ο Αγιαξ, Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... όλοι έχουν διαφορετική φιλοσοφία και όλοι έχουν πετύχει επειδή έχουν συνέπεια σε αυτό που πιστεύουν. Μια ακαδημία θα έχει αποτελέσματα όταν βρει τη φιλοσοφία της και δεν αλλάζει συνεχώς την στρατηγική της».

Όταν κάποιος δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, πως του το λέτε;

«Είναι δύσκολο αλλά όταν κάποιος ξεκινά να παίξει ποδόσφαιρο κανείς δεν του εγγυάται ότι θα γίνει επαγγελματίας ή ότι θα πετύχει. Μιλάμε με τους γονείς του, προσπαθούμε να είμαστε ειλικρινείς, εξηγώντας τους λόγους που δεν είναι αρκετά καλός για εμάς τώρα. Και φυσικά ίσως να κάνουμε κάποιο λάθος...».

Εχετε δει κάποιον παίκτη να παίζει μπάλα σήμερα και εσείς να τον είχατε απορρίψει;

«Όχι ακόμη, είμαι στην Μπρέντφορντ έξι χρόνια και τώρα έχουμε ξεκινήσει αυτή την εξέλιξη των παικτών».

Στην Ελλάδα αρκετοί γονείς λένε "ο γιος μου είναι ο νέος Μέσι", ισχύει αυτό και στην Αγγλία;

«Ναι, είναι το ίδιο και στην Αγγλία. Οι γονείς πάντα πιστεύουν ότι το παιδί τους θα φτάσει ψηλά και έχουν μεγάλες προσδοκίες. Θέλουν να γίνει ο νέος Μέσι και είναι αισιόδοξοι, για μένα είναι καλό αυτό».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα