«Φαταουλισμός» σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ

«Φαταουλισμός» σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ

«Φαταουλισμός» σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την αποκάλυψη του gazzetta.gr που αφορά τη διαιτησία και τις πρακτικές μαφίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ αναφέρεται και στο μπάσκετ.

Πέρασαν 24 περίπου ώρες από μία μεγάλη δημοσιογραφική αποκάλυψη. Το ρεπορτάζ του Θάνου Σαρρή στο gazzetta, είναι από τα σημαντικότερα και αποκαλυπτικότερα που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια βρωμιάς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθίστε ξαναδιαβάστε το γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί ή να ξεπεραστεί χωρίς συνέπειες, χωρίς έρευνα, χωρίς ένας εισαγγελέας να ασχοληθεί με τα δεκάδες φοβερά στοιχεία που παραθέτει ο συνάδελφος.

Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται από το gazzetta (και αυτό έχει την αξία του για την εγκυρότητα του Μέσου) με τόση λεπτομέρεια, αυτή η πυραμίδα που χτίζεται γύρω ΚΑΙ από την διαδικασία ορισμών ή προώθησης, τιμωρίας ή επιβράβευσης διαιτητών και ΟΛΟΙ να κάνουν ότι δεν είδαν; Που είναι η αθλητική δικαιοσύνη; Η ποινική; Η ΕΠΟ (χα-χα-χα… γράφουμε και κανένα αστείο να περνάει η ώρα). Ο υπόλοιπος Τύπος;

Τελικά είναι πάρα πολλοί, αυτοί που επί χρόνια χρησιμοποιούσαν πρακτικές μαφίας στο ποδόσφαιρο και έφθαναν στα άκρα της αλαζονείας και της παρανομίας μια και είχαν την αίσθηση ότι δεν θα τους πιάσει ποτέ κανείς. Απ’ ότι φαίνεται ο «φαταουλισμός» είναι φαινόμενο μεγάλων διαστάσεων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο…

(Πόσο θυμάμαι όλους τους περίεργους που με αστεία ή ύποπτη επιχειρηματολογία προσπαθούσαν να μειώσουν κάθε κείμενο και συμπέρασμά μας για την Ελληνική διαιτησία;)

* Εδώ επάνω και με αφορμή κάποια στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για τον Σπάθα, οφείλω να σημειώσω κάτι. Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος-διαιτητής έπρεπε να έχει φύγει από τον χώρο πριν και το 2010, όταν επί Πατέρα και Παναθηναϊκού (για να μην ξεχνιόμαστε) άρχισε να πρωταγωνιστεί και να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ότι η φετινή διαιτησία του στο Αστέρας-Ολυμπιακός είναι ότι -απροκάλυπτα- χειρότερο έχω δει στην ζωή μου, είναι ξεκάθαρο. Παρολ’ αυτά, δεν θεωρώ ότι ένας δικαστικός μπορεί να κατηγορήσει διαιτητή με αφορμή τα σφυρίγματά του και μόνο. Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιηθεί το σφύριγμα. Έτσι ο Σπάθας θα αθωωθεί, ακόμη και αν στις συνειδήσεις όλων μας είναι -τουλάχιστον- ύποπτος. Άλλα στοιχεία εις βάρος του δεν υπάρχουν;
Πάει να κατηγορηθεί ή να καταδικαστεί επειδή στο 4΄ ο βοηθός του έκοψε λανθασμένα ένα οφσάιντ για την Τρίπολη και στο 25΄ στο 35΄ στο 45΄ στο 55΄ στο 65΄στο 75΄ και άλλες 15 φορές έδωσε ανύπαρκτα φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού; Αυτά είναι στοιχεία και ενδείξεις για εμάς, αλλά προφανώς όχι για τα δικαστήρια… (Έτσι νομίζω…)

Κατά τα άλλα…

Στο μπάσκετ οι φίλοι Παναθηναϊκοί ειρωνεύτηκαν τα περασμένα σχόλια για Παναγιώτου και Σιώμο στο πρώτο ματς της σειρά των ημιτελικών. (Διάβασα και κάτι ωραία –απολύτως χιουμοριστικά- για εμάς τους Θεσσαλονικείς και την σχέση μας με το μπάσκετ…) Για το δεύτερο παιχνίδια πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο 45-45 πιο πολύ φάνηκε να ανησυχεί ο Πηλοίδης και ο Ψαριανός, παρά οι φίλοι του Παναθηναϊκού!

Έντρομοι σφύριζαν ότι… προλάβαιναν υπέρ των πρασίνων. Φάσεις δύο και τεσσάρων πόντων! (Φάουλ κατά Μπρέμερ, βήματα στον Λάνγκφορντ όταν έπεφταν δύο επάνω στα χέρια του, ανύπαρκτο φάουλ Κάρτερ στον Γιάνκοβιτς, νέο φάουλ υπέρ Λάνγκφορντ, αστεία επαφή Μπρέμερ στον Διαμαντίδη, φάουλ Γιάνκοβιτς σε Λάνγκφορντ που χρεώνεται με βήματα, απίστευτο φάουλ κατά Όντουμ σε Φώτση). Και όλα αυτά σε έξι αγωνιστικά λεπτά!! Διάστημα όπου έτρεμαν και τα στραγάλια στις σφυρίχτρες μην τυχόν ο ΠΑΟΚ πάει το ματς μέχρι το τέλος…

Παρολ’ αυτά αυτός ο ΠΑΟΚ –μάλλον- δεν θα κέρδιζε, ακόμη και με 50-50 διαιτησία…

Γιατί για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ μία-δύο ή τρεις φορές, πρέπει να:
1) Φθάσει στο 80-90% της ανώτερης απόδοσής του.
2) Είναι ο Παναθηναϊκός προβληματικός και ελλιπής.
3) Παίξει η διαιτησία 50-50.

Από την στιγμή που από τα τρία συνέβη μόνο το δεύτερο, ο ΠΑΟΚ δεν είχε τύχη και σαφώς (επειδή αυτό περνάει από το χέρι του) πρέπει να βελτιωθεί πάρα πολύ αν θέλει να πάρει την τρίτη θέση από τον Άρη.

(Έστω κι’ έτσι καλό θα είναι να βλέπουμε πιο συχνά ισορροπημένα ματς από πλευράς διαιτησίας. Φέτος μία φορά το είδαμε στο ματς του πρώτου γύρου (φυσικά με Χριστοδούλου) και ο ΠΑΟΚ κέρδισε 17 πόντους!)

* Στο ποδόσφαιρο διαβάζουμε και ακούμε όλα τα διθυραμβικά σχόλια για τον Άρνεσεν και θυμόμαστε τι γράφαμε όταν ήρθε ο Στέφενς! Ο Τσιστιακόφ! Ο ίδιος ο Σαββίδης! Ο Στοχ, ο Νάτχο και άλλοι! Επειδή το μαγαζί είναι πολύ-πολύ δύσκολο (οι λόγοι πολλοί) όλα αυτά τα υπεραισιόδοξα που χρεώνεται ότι… θα κάνει ο Άρνεσεν, φαντάζουν λίγο αστεία!

Μία φορά πέτυχε κάτι ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια (στο βρώμικο Ελληνικό ποδόσφαιρο) και αυτό γιατί ξεκίνησε με βασική αρχή, το: «Χαμηλά τη μπάλα».

Ας το θυμούνται όλοι οι υπερφίαλοι και ειδικά οι ΠΑΟΚτσήδες, που καλό θα είναι να κρατάνε μικρό καλάθι και να μην παρασύρονται, μέχρι να δούμε με τα μάτια μας τι θα πετύχει η νέα ομάδα και όχι με βάση αυτά που φανταζόμαστε ότι μπορεί να κάνει ο κάθε σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος ο οποίος μπορεί ή πράγματι έρχεται στην Τούμπα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.